Неочаквано: Напредналата ядрена технология на Северна Корея изненада анализаторите

Вероятно КНДР има повече бойни глави, отколкото се предполага
14 сеп 2024 09:29, Нели Христова
173
Неочаквано: Напредналата ядрена технология на Северна Корея изненада анализаторите
Снимка: БГНЕС

Северна Корея публикува снимки на своята фабрика за ядрени бомби, показващи неочаквано напреднала технология, което може да означава, че КНДР има повече бойни глави, отколкото се смяташе досега.

Държавните медии публикуваха снимки на върховния лидер Ким Чен Ун, който посещава съоръжение, съдържащо центрофуги, апаратът, който обогатява уран до форма, която може да се използва като съставка на ядрени оръжия.

Ким обеща "да увеличи допълнително броя на центрофугите, за да увеличи експоненциално ядрените оръжия за самоотбрана, вярно на линията на партията за изграждане на ядрени въоръжени сили", според Корейската централна новинарска агенция. Той каза, че страната трябва "да укрепи своя отбранителен капацитет за самозащита и способността за превантивна атака с ядрена сила".

Правителството на Южна Корея заклейми ядрените амбиции на Ким като "заплаха за мира на Корейския полуостров и света".

"Правителството категорично осъжда разкриването на съоръжението за обогатяване на уран от Северна Корея, като същевременно говори за засилен ядрен капацитет и производство на ядрени материали с оръжеен клас", каза Ку Бюнг-сам, говорител на министерството на обединението на Сеул.

"Разработването на ядрени оръжия на Северна Корея е явно нарушение на множеството резолюции на Съвета за сигурност на ООН и представлява заплаха за мира на Корейския полуостров и по света. Всяка ядрена заплаха или провокация от страна на Северна Корея ще бъде посрещната с огромна и силна реакция, основана на разширеното възпиране между Южна Корея и Съединените щати."

Това е първият път, когато Северна Корея показва своята програма за обогатяване на уран, откакто група американски ядрени учени бяха разведени из атомната електроцентрала Йонгбьон през 2010 г., припомнят от The Times. Тогава ръководителят на групата за посещение Зигфрид Хекер изчисли, че Пхенян има запаси от плутониеви и уранови съставки за бомби, за да направи около 20 бомби и капацитет да добавя седем всяка година.

Новите доклади не уточняват местоположението на Института за ядрени оръжия, който Ким посети, но експертите предполагат, че обогатяването на уран се извършва на няколко места.

Преди осемнадесет месеца Корейският институт за анализи на отбраната, мозъчен тръст в Сеул, изчисли, че Северна Корея ще има до 2030 г. 166 ядрени бойни глави, използващи уран или плутоний. Усъвършенстването на новите центрофуги обаче може да доведе до увеличаване на оценките.

Анкит Панда от Фондацията Карнеги за международен мир, мозъчен тръст във Вашингтон, каза, че Северът изглежда е надстроил центрофугите от тип P2, които е използвал. "Изглежда, че те са повторили към по-ефективни дизайни", каза той пред NK News. "Може да се наложи значително да преразгледаме много от оценките, които са там в момента, за това колко използваем за оръжия делящ се материал са натрупали."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от За да се разбираме
Таро прогноза за 16 - 22 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
5
 
! Отговори
Неочаквано преди 5 дни
Деменцията на Хрезидента на САЩ Джо Бидона, изненада анализаторите и платените медии на Запад! Никой не беше забелязал нищо 3,5 години!
105
2
 
6
 
! Отговори
Неочаквано преди 5 дни
Победата на Русия изненада нео либералите и платените от тях медии в колективния Запад
104
3
 
6
 
! Отговори
Запада преди 5 дни
Си повярва на собствената пропаганда ха ха
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Китай нямаше да бъде това което е сега, ако не беше Тянанмън когато извикаха танковете да дойдат - брутално, жестоко, кърваво. Но милиони, ако не стотици милиони живота в Китай бяха съхранени. А в България 89та не извикаха танковете да дойдат да размажат няколко стотин жълтонасрани паветници, и резултата е налице: за 30 години демокрация 2 милиона измряха, а други два милиона отидоха да слугуват и да пpocтитуират на богатия западняк.
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И за пореден път "експертите" и платените медии останаха изненадани, че собствените им твърдения са били лъжи.
101
1
 
5
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 дни
В бедна и изостанала Северна Корея развиват ядрени технологии а в членакта на ЕС и НАТО България гледат всеки ден турски сериали за неволите на една турска партия и тънат в мизерия.
100
0
 
4
 
! Отговори
do 101 преди 5 дни
До Анонимен: Гласуването е едно нещо, броенето на гласовете - съвсем друго
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Има и политици които не са назначени от посолството, какво ви пречи да гласувате за тях.
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
През цялото време на съществуване на социализма стандарта на живот в социалистическия лагер беше равномерен навсякъде и беше много по висок средно от капиталистическия свят, но сравняваха само със САЩ и западна Европа, но не и Южна Америка, и Африка, и Азия, които също са част от капиталистическия свят.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Виновен е тезгяха, защото не ни излага читави политици да гласуваме за тях, на нас българите требе да ни дойде един як тезгях на който са изложени читави политици да избираме и да гласуваме за тях, обаче не ни идва читав тезгях, защото светът е устроен несправедливо, и ние невинните българи страдаме от това нещо.
96
2
 
8
 
! Отговори
Сев Корея преди 5 дни
Има демографски прираст и за последните 10 години се увеличи населението на 20 милиона..а уж храна нямали.. България от друга страна има даже банани, но стана от 9 на 6 милиона души..
95
2
 
10
 
! Отговори
До 94 преди 5 дни
Така е..това че в България изборите са разрешени, не значи ме България е свободна и демократична държава! Който и да избереш в България, управлява Ембъсито на САЩ! Всички политици му се подчиняват.и взимат пари от него!Изборите са да създават илюзия за демокрация и свобода
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Навсякъде при капитализма като цяло, с малки изключения, животът е мизерия.
93
0
 
5
 
! Отговори
а бе, дебили преди 5 дни
защо си мислехте, че капитализма в България ще бъде както в Дания, Германия или Люксембург, а не както в Хаити, Нигерия или Пуерто Рико? Ми то вие сте такива неграмотни *** и пpocтаци, че дори не знаете ли как се казва президентът на Пуерто Рико!
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен "ИЗБОРО ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ ИМАТ НАД 6 000 000 БЪЛГАРИ!" - в Китай населението е милиард и половина, и там няма избори, и няма политически партии, няма опозиция. Никакви избори не се провеждат. В Китай няма бедност, китайските коли са най-добрите коли, докато в Германия автомобилните заводи затварята. В България всяка година правят избори и България тъне в блатото на мизерията.
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
УКРАЙНА Е СЪВРЕМЕННИЯ ГУЛАГ- ПАЗЯТ СИ СТРИКТНО РОБИТЕ- СТРЕЛЯ СЕ НА МЕСО!
90
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ВЕНЕЦУЕЛА- 2018Г ИНФЛАЦИЯ 1 000 000%, СЕГА САМО 84%-
89
1
 
13
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 дни
Тези нали бяха бедни и изостанали...
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Я да видим сега, каква е заплатата в членката на ЕС и НАТО американската партньорка България?
87
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
СЕВЕРНА КОРЕЯ Е СЪВРЕМЕННИЯ ГУЛАГ- ПАЗЯТ СИ СТРИКТНО РОБИТЕ- СТРЕЛЯ СЕ НА МЕСО!