Китай удря Канада с антидъмпингово разследване на вноса на рапица

Износът на канола от Канада за Китай се е увеличил значително
3 сеп 2024 13:07, Гергана Попова
4
Китай удря Канада с антидъмпингово разследване на вноса на рапица
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай заяви, че планира да започне антидъмпингово разследване на вноса на рапица от Канада, след като Отава реши да наложи мита върху китайските електрически превозни средства, вдигайки цените на фючърсите на местното рапично масло до едномесечен срок връх.
Канада последва примера на Съединените щати и Европейския съюз и обяви миналата седмица 100% мито върху вноса на китайски електрически превозни средства и 25% мито върху вноса на стомана и алуминий от Китай.

„Китай силно осъжда и твърдо се противопоставя на дискриминационните едностранни ограничителни мерки, предприети от Канада срещу нейния внос от Китай, въпреки съпротивата и разубеждаването на много страни“, се казва в изявление на говорител на министерството на търговията.
Той каза, че Китай също ще започне антидъмпингово разследване на някои канадски химически продукти.
Повече от половината рапица, произведена в Канада, отива в Китай, най-големият вносител на маслодайни семена в света. Рапицата, наричана още рапица за някои варианти, се използва като олио за готвене и в широка гама от продукти, включително възобновяеми горива.

Фючърсите на рапичното брашно в Китай на стоковата борса Zhengzhou скочиха с 6% до 2375 юана ($333,56) за метричен тон след съобщението, достигайки най-високата си стойност от 6 август.
Договорът за рапица ICE за доставка през ноември падна с 4,7% до $586,8 за метричен тон.


„Износът на канола от Канада за Китай се е увеличил значително и се подозира, че е дъмпингов, достигайки 3,47 милиарда щатски долара през 2023 г., със 170% увеличение на обема на годишна база и непрекъснат спад на цените“, каза министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Китайканадарапица
Още от Водещи мобилна
Обречени ли са "Портите на ада" в Туркменистан?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако САЩ, Канада и ЕС спрат да купуват китайски стоки, магазините им ще се изпразнят и ценитге на потребитеслкитев стоки ще скочат поне 2 пъти. На щипките за пране може и 10 пъти. Политиката на големите вериги е такава, че която от тях спре да купува китайски стоки ще фалира. А китайците не можбеш ги замени с индийци, пакистанци или виетнамци.
3
10
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Китай трябва да внимава защото ако САЩ, Канада и ЕС спрат да им купуват менте маратонките, дрънкулките и парцалките, ще се чудят какво да правят с нови 100 милиона безработни.
2
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Китай отчаяно се нуждае от хранителни полуфабрикати, ще помрънкат но ще продължават да купуват.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оказа се, че Китай има по-свободен пазар.