Хондурас прекратява договора си за екстрадиция със САЩ

Хондурас е верен съюзник на социалистическото правителство на Венецуела
29 авг 2024 22:08, Гергана Попова
23
Хондурас прекратява договора си за екстрадиция със САЩ
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министерството на външните работи на Хондурас заяви, че ще прекрати повече от вековен договор за екстрадиция със САЩ, след като посланикът на Вашингтон изрази загриженост относно среща между служители на отбраната на Хондурас и Венецуела, пише Reuters.

В писмо до посолството на САЩ, споделено в социалните медии от външния министър Енрике Рейна, външното министерство изрази „решението на правителството на Република Хондурас да прекрати договора за екстрадиция“.

По-рано в сряда президентът на Хондурас Ксиомара Кастро нареди денонсиране - едностранно оттегляне на договор в международното право - и обвини Вашингтон в намеса в делата на нейната страна.
„Намесата и интервенционизмът на Съединените щати, както и намерението им да насочват политиката на Хондурас чрез своето посолство и други представители, е недопустимо“, каза левият лидер в публикация в социалните медии.

Посланикът на САЩ в Хондурас Лаура Догу каза по-рано на местни телевизионни репортери, че Съединените щати са загрижени след среща миналата седмица между министъра на отбраната на Хондурас Хосе Мануел Селая и неговия венецуелски колега Владимир Падрино.
Към Селая се присъедини началникът на Обединените началник-щабове на армията. Догу каза, че е била „изненадана“, че са се срещнали с „трафиканти на наркотици“.

Хондурас е верен съюзник на социалистическото правителство на Венецуела.
Договорът за екстрадиция позволи екстрадирането на високопоставени граждани на Хондурас, включително бившия президент Хуан Орландо Ернандес и бившия шеф на полицията Хуан Карлос Бонила.
Ернандес, бивш съюзник на САЩ, беше екстрадиран в САЩ, след като Кастро встъпи в длъжност през 2022 г. и оттогава беше осъден и осъден в американските съдилища по обвинения в трафик на наркотици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: САЩХондурасВенецуела
Още от Русия
Русия не се трогна на ареста на Дуров: Не сътрудничи с ФСБ, значи не е герой!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 седмици
До хундорас?????: Държава в Централна Америка. По времето на президента Рейгън там беше базата на никагагуанските "контраси" - гл'аворезите на никарагуанският диктатор Анастасио Сомоса (подкрепян от САЩ) от които те извършваха терористични акции срещу Никарагуа. Тогава ЦРУ осъществяваше схемата "Наркотик-пари-контри" като изнасяше наркотик от Афганистан, продаваше го и финансираше контрите. Разкри се схемата, но Рейгън беше подкрепен от "особено влиятелни приятели". Изгърмя полк. Оливър Норт.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В ООН знаят. Марионетките на сращ като Гуайдо муайдо никога няма да минат. Црушника Помпео така избесня в ООН като му отказаха да признаят Гуайдо че почна да крещи че или трябвало да бъдат всички с тях или са против тях. Ами против сращ са повечето. А теб кой те знае освен нпо-то и дилъра? Може би онзи побърхан мутраген накойто подрабаваш от Севлиево, Мирослав Блажев Атила къдего арестуваха за това че отвлече автобус, а уж щял да връща някакви руски земи и бил велик хан и алабала. Нали така?
19
3
 
1
 
! Отговори
хундорас????? преди 2 седмици
кво е тва? Някой пияница от пасольството знае ли?
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом и такава смешна държавица като Хондурас почна да не почита империята на педофилията, смятай колко смешни са станали СРАЩ.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ходураст е един kyчapниk управляват от кокаиновата мафия, а не независима държава. В случая тази мафия се застрахова срещу американското правосъдие. Иначе САЩ обичат да се месят навсякъде където могат, както и всички големи и силни страни.
16
7
 
6
 
! Отговори
Объркан козяк преди 2 седмици
И тези ли са копейки?
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи са независими!
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Смятай, когато дръжава с обитаема територия колкото София не те бръсне за слива, положението наистина е зле.... Горките кравари
13
7
 
0
 
! Отговори
Войводата преди 2 седмици
1. Чета докато вие ядохте боб с наденица вижте защо САЩ мразят вашия войвода2. Цру създаде ислямска държава в Сирия. Това го знаете. Но кой убеди Русия да рискува в Сирия. Аз чета3. Как се реванширах на русия чета? Разбих американските санкции наскоро. Лично убедих ЦЕНТЪРА в Китай Индия Турция Пакистан Иран и още 25 страни да не налагат търговски санкции. Как ми отмъсти цру? Бия се на всяка крачка с тях а тук нашите спецове някои си траят а други помагат
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки истински верен на Партията хондураст заслужава пожизнена индулгенция и неприкосновеност! Явно това искат...
11
15
 
7
 
! Отговори
Хохахахаха преди 2 седмици
Пука им на САЩ. Хондураските да му мислят. Цял живот ще живеят в абсолютна бедност и безизходица. Всички латино държави са шийтхолс, а техните граждани са супер бедни и живеят в някаква матрица от която няма излизане. Раждат се в абсолютна бедност, така живеят и така умират. Поколение след поколение. Без никаква надежда.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сръбия също не връща - бай Цецу КТБ-то на РъБъ :)))
9
7
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 седмици
Все повече държави обръщот гръб но ФАЩ !
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако избега Бил Гейтс у Хондурас - нема да го връщат :)))
7
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бананаджии сър забавляват се :)))
6
12
 
5
 
! Отговори
m/f....s преди 2 седмици
Да бе знаем. Много, ама много много са лоши тез американци. Ама всички латино лузъри най-съкровената им мечта е да отидат в САЩ. Същите са като мераци с араби, афганистанци, индо-пакистанци и руснаци които мразят Европа ама си мечтаят да са в нея.
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БЪЛГАРСКИТЕ РУСОФИЛИ ДА ЗАМИНАВАТ ЗА ХОНДУРАС ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ ИМ СЦЕПЯТ ДУПКАТА
4
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато не се изреже крaварския тумоp, няма да има мир по света.
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хондурасти, Сър! Забавляват се...
2
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Направо не знам САЩ защо ги търпи. Бой мамичката им комунистическа, САЩ с ракети да изкопае втори панамски канал през хондурас.