НАСА възлага на „Спейс Екс“ контролираното унищожаване на МКС

Това трябва да се случи през 2030 г.
27 юни 2024 14:13, Елка Василева
66
НАСА възлага на „Спейс Екс“ контролираното унищожаване на МКС
Снимка: архив, БГНЕС

НАСА отпуска 843 млн. долара на компанията на Илон Мъск „Спейс Екс“, за да извърши контролирано извеждане от орбита и изгаряне в атмосферата на Земята на Международната космическа станция (МКС), съобщават световните осведомителни агенции.

Това трябва да се случи след изтичане на експлоатационния срок на МКС през 2030 година.

Според официалнато изявление на НАСА „важно е да се подготвим за безопасна и отговорна контролирана деорбитализация на МКС след изтичането на нейния жизнен цикъл през 2030 г.“. Управлението отбелязва, че „Спейс Екс“ е избрана да проектира и построи космическо превозно средство, което „ще осигури извеждането от орбита на космическата станция и ще избегне риска за населените места“.

„Общата потенциална стойност на договора е 843 млн. долара“, се посочва в документа. Услугите по изстрелването на превозното средство в космоса ще бъдат заплатени на по-късна дата.

САЩ и редица други държави възнамеряват да използват орбиталния комплекс до 2030 г., докато „Русия е поела ангажимент да продължи експлоатацията на станцията поне до 2028 г.“, се казва в документа на НАСА.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от ЕС
От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
1
 
! Отговори
Игра на полове преди 2 дни
Вижте внимателно как се пише Наса и символа в напдиса. Има си причина за това. Означава Сатан.
54
1
 
2
 
! Отговори
0008 преди 2 дни
ПО-ЕВТИНО ЩЕ ИМ ИЗЛЕЗЕ, И ЗА 1 МИНУТА,С РУСКАТА СИСТЕМА А-235 "НУДОЛ".
53
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 дни
Русия НЕ трябва да оставя МКС в ръцете на САЩ. Когато Асад даде хлорните си газове на САЩ да ги унищожат, те ги предадоха на Ислямска държава.
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ха Ха Ха - Американското правителство дава 1 милиард долара на международна компания да унищожи единственат космиеска станция собственост на Русия, до която се стига с руски кораби и е построена с руски материали и оборудвана с руска техника и американска техника.Някой иска да се докопа до технологии, друг иска да ги скрие. Въпроса кой е котката и кой мишката в играта.
51
0
 
1
 
! Отговори
Беше до 50, преди 2 дни
Но поради форумните деклинации стават аберации. :)
50
4
 
1
 
! Отговори
До 51 преди 2 дни
Явно пишеш от Куртово Xyйнaре или Горно Нанадолнище и не знаеш, че Кирил и Мъск гостуват семейно всеки уикенд и правят партита за ужаст на съветските касманавти, шарещи из форумите като мухи без глави.
49
0
 
0
 
! Отговори
до подсказвам преди 2 дни
Абе Кирил Дончев ... Айде, нема нужда.
48
1
 
5
 
! Отговори
Разлики преди 2 дни
До Не е изненада "Фиаско"?
47
1
 
2
 
! Отговори
До 44 преди 2 дни
Да, абсолютно вярно.
46
0
 
4
 
! Отговори
Разлики преди 2 дни
До До 46 Това им е проблема на някои хора, че вместо да се фокусират върху постиженията и това, което всъщност е смислено, те се излитат за някакви пропагандни действия. НЯМА държава в света, която да е с големината на България, която да има нещ наподобявващо на цялостна космическа програма. Това не омаловажава постиженията ни, нито е някаква произволна мярка за това кой има и кой няма право да оценява кое постижение в Космоса какво е.
45
0
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 2 дни
За извеждане на най-различни сателити в Космоса за определена работа. Това е малко далеч от "космическа програма".
44
3
 
2
 
! Отговори
Разлики преди 2 дни
До До 41 Сателитът е български, както е написано. Какви други "фирми" участват е без никакво значение.
43
3
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 2 дни
Още ли се напъваш бе некадърник ? Изчакай друга статия за писане срещу Русия. В тая си неспособник.
42
3
 
4
 
! Отговори
Разлики преди 2 дни
До До кадърните по-долу Български инструменти има на няколко марсохода, тъй че другарете които се самоунижават само и само руските им господари да изпъкнат просто разчитат, че останалите не знаят, че България продължава да има технологично участие в изследването на Космоса.
41
0
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 2 дни
В тскива "програми"участвуват безброй фирми. И ти си ми един умник.
40
8
 
5
 
! Отговори
Разлики преди 2 дни
До До 24 Най-смешното е, че руснаците се опитаха за пореден път да се включват в "космическата надпревара" с псевдопостижения от типа "ние бяхме първи" с които са печално известни. При тях се залага не на смисъла и резултата от направеното, а от парадирането с това, че е било "първото". Точно както изпращат "първото" живо същество в Космоса, но забравят да споделят, че то става НЕживо в апарата с който го изстрелват и даже няма планове да го приберат обратно с каквито и да било цели.
39
1
 
6
 
! Отговори
До кадърните по-долу преди 2 дни
Elon Musk sent a Bulgarian Satellite into Space with SpaceX's first flight in 2023 // Дано впрягате Инглиша, а форумният корифей, дето пита дали участвам в програмите, вероятно е дясната ръка на Мъск, участващ в космическите му програми. Аман от неандерталци.
38
2
 
5
 
! Отговори
До 38 и 39 преди 2 дни
Явно не сте чували за уебстраниците на НАСА, РУСОЖОП-ПРОЕКТ, Chinese space program, а може и официалната страница на Космическата програма на Индия. Тук е проблемът ви. Измийте си гурелите от очите и ще се осеферите.
37
3
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 2 дни
Ти си особено некадърен тролинген. Един път вече ти го казах сутринта.
36
3
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 2 дни
Аз не съм казал нищо за никого бе с отворените очи. Много си умен наистина. Знаеш ли на всяка държава поотделно и съвместните им космически проекти? Ти участвуваш ли в някой от тях? Плещиш неооносими глупости.