Пластмасовите бутилки могат да предизвикат диабет

Ключов химикал в тях се свързва с по-висок риск от диабет
30 юни 2024 12:16, Елка Василева
24
Пластмасовите бутилки могат да предизвикат диабет
Снимка: архив, БГНЕС

Американски учени откриха преки доказателства, които свързват ключов химикал в пластмасовите бутилки с по-висок риск от диабет тип 2, съобщи сайтът на в. "Индипендънт".

Този химикал - бисфенол А, който се използва и в други опаковки за храна и напитки, може да намали чувствителността към хормона инсулин, който регулира метаболизма на захарта.

Резултатите са публикувани в сп. "Диабет" (Diabetes). Те ще бъдат  представени на научни срещи на Американската асоциация по диабет от екип от Калифорнийския политехнически университет. Учените призовават американското Управление за защита на околната среда да преразгледа безопасните норми за излагане на бисфенол А в бутилките и опаковките за храна.

И предишни изследвания показаха, че бисфенол А може да наруши човешките хормони. Той е свързван с поява на диабет, но досега не е оценявано пряко дали попадането му у възрастни хора увеличава риска от автоимунното заболяване.

Изследователите разпределят на случаен принцип 40 здрави възрастни да получават плацебо или около 50 микрограма на килограм от телесното им тегло бисфенол А дневно.

Тази доза бисфенол А е количеството, което понастоящем е е прието за безопасно в САЩ.

Хората, на които е бил даден бисфенол А, са били по-малко чувствителни към инсулин след 4 дни.

"Тези резултати предполагат, че може би безопасната доза в САЩ трябва да бъде преразгледана", предупредиха изследователите.

Според тях намаляването на излагането на BPA чрез подходи като използването на бутилки от инокс или стъкло и консерви без бисфенол А може да намали риска от диабет.

Пластмасовите бутилки са разпространени масово в целия свят поради тяхното удобство, но все повече изследвания пораждат опасения за въздействието на химическите им компоненти върху здравето.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Здраве
Фази на Луната за лунната диета
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
6
 
! Отговори
Веско преди 1 ден
Водата по водопровода се движи постоянно в огромни количества, а не се съхранява в тръбите. Но въпроса ми е към уважаемия инженер-химик. Като всички опаковки пък и храни са доказано качествени и безвредни, има ли обяснение защо всяко второ дете е с алергии, а всяко пето с няква форма на диабет?
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тия бутилки са по чисти от пластмасовите тръби за водопроводна инсталация . ПП тръби за инсталация на вода са много по опасни за организма на човека от бутилките
21
3
 
2
 
! Отговори
инженер - химик преди 1 ден
Поздравеления за коментара с номер 20. Така нареченият фисфенол А не се използва в пластмасови опаковки за храни и напитки. А пък, ПЕТ се получава чрез поликондензация на етилен гликол и терефталова киселина, в стехиометричти количества. Ако знаете какво означава това. Двуфункционален диол с двувалентна киселина. Стехиометрията си е важна. В количества 1 : 1.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
99% от пластамсовите бутилки за напитки в БГ са от PET, а той е свободен от Бисфенол А. Настоящата статия е само за запълване на неделната колонка на сайта.https://wkaiglobal/blogs/unveiling-the-truth-is-pet-plastic-bpa-free
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А от миналата година след като в състава им задължително трябва да има 50% преработена пластмаса може да си представим коктейла който поемаме с всяка бутилка вода /бира/безалкохолни.
18
0
 
3
 
! Отговори
До14 преди 1 ден
Всъщност ти нищо не казваш а само философстваш!Аз ти давам примери за това как се използва масово една от най вредните пластмаса PVC в медицината,ти ми говориш за огромната полза от еднократните медицински консумативи и някакви надежди за контрол,който да пребори милиардите печалба от тия отрови!Бъди сигурен,че масовата употреба на тия еднократни консумативи ще ни излезе през носа съвсем скоро!
17
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 ден
Заменеме пластмасата с хартия , изсичаве горите и и внасяме кислород от......
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Разликата Недей така. Заменят амбалажната хартия с по-екологичното опаковане на 100г в 50г найлон и пластмасова сламка с по-отровна(смолите, дето я пазят влагата да не я разкапе поне за 5мин) хартиена увита в найлон. Гледай как се грижат за здравето на хората... Любим пример са ми САЩ. Заради храненето на телетата с царевица, бактерията,която разгражда храната,мутира и убива.Решението е седмица хранене с трева,но те правят огромни стерилизатори,които убиват 90% и има само 100-200 жертви/год
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Печалбата е с приоритет, сега винаги има жертви така е аз пластмаса не купувам, бирата в кенчета, торби си нося в магазина а онези дето взимали 5 ст. за найлоова торбичка ще си нося до касата насипно!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До До 7 Казах, че поне се надяваме да следят повече химията. Иначе другите две причини са си тотално валидни- лечението не е ежедневно ползване, а и за спасяване на живота на умиращ някак е оправдано и да има вреда. Все пак в медицината е много по-важно да се осигури ЕДНОКРАТНО използване. При храните стъкло много лесно се стерилизира и няма опасност от зарази. Хранителните компании просто пестят яко. Транспортът на стъклото е много по-скъп. За малко повече печалба са готови да тровят хората.
13
3
 
13
 
! Отговори
Разликата преди 1 ден
По времето на лошия социализъм пластмасата на практика не съществуваше. Храните и напитките бяха чисти и истински и се опаковаха само в стъкло, хартия и метал. Нямаше найлонови торбички и шишета да мърсят природата. А сега по време на добрата демокрация храните са фалшиви и са опаковани във вредни пластмаси. И навсякъде в природа се изхвърлят найлони и шишета.
12
1
 
3
 
! Отговори
Не е новина преди 1 ден
Това е известно от поне 20 години. В пластмасите има десетки вредни химически съединения които с времето се отделят и или изпаряват и попадат навсякъде в природата и в храната. Някой от тези съединения са на практика вечни или им трябват 250 години за да се разпаднат. Дори след разпадането на пластмасите те продължават да съществуват по формата на единични молекули. Това са молекулите на микропласмасите които достатъчно малки че свободно се движат в кръвта на човека и достигат до мозъка.
11
0
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 1 ден
Я пак?В медицината се използвала"безвредна"пластмаса а нещо да кажеш за мекото PVC(поливинилхлорид)една доказано вредна и опасна за човешкото здраве суровина от която се произвеждат много медицински консумативи като шлаух, медицински системи,уринаторни торби,катетри и т.н.
10
0
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 1 ден
До Анонимен,ти природно ли си толкова п.рост или се правиш,мисля че си първото,залагам че си антиваксър и пло ско земец,с един неврон толкова можете
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
путинизъмът със сигурност е по-опасен от Бутилките.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 1 Никой не ги яде, но вътре водата се пропива с частици от пластмасата. Това е големият проблем.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 3 Медицинските консумативи са пластмасови, ама нали се сещаш, че 1. се ползват инцидентно, а не всеки ден от хората 2. В тях не престоява вода 2 месеца да пропие вредните частици 3. За медицината има завишен контрол за състава на материалите и поне някаква надежда вредната химия да е по-малко
6
1
 
4
 
! Отговори
програмист преди 1 ден
Аз купувам само Стъкло 1л. излиза 1,60лв. Трябва да поръчаш 10 стека по 6 бутилки
5
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов ХУЙЛО преди 1 ден
ВЯРНО Е! ОТ НЕПРЕСТАННО НАВИРАНЕ НА ПЛАСТМАСОВИ БУТИЛКИ В МОЯ ПУТИН СИ ДОКАРАХ ДИАБЕТ ПРОТРИХ СИ ПУТИН С ТЯХ И ВРЕДНИТЕ ХИМИКАЛИ СЕ АБСОРБИРАХА В ТЯЛОТО!
4
1
 
8
 
! Отговори
Бау преди 1 ден
Аман! Ни да ядеш, ни да пиеш! Реката и тя пресъхна, а ходех ката ден там на екологичен водопой! Едно време е имало бъкел и стомна!