Brexit променя живота на българите на Острова, неизвестните - много

Какви ще са ефектите, предстои да разберем
29 яну 2021 22:52, Петя Славова
39
Brexit променя живота на българите на Острова, неизвестните - много
Снимка: Bulgaria ON AIR

Brexit наложи промени за българите на Острова от началото на 2021 г. По официални данни във Великобритания живеят над 200 хил. наши сънародници, като голяма част от тях са заминали, за да учат или работят там.

Постоянно пребиваващите в границите на Обединеното кралство трябва да кандидатстват за статут за уседналост до 30 юни 2021 г. Одобрените ще имат право да влизат в територията на Острова само с лична карта поне още 5 години.

Българските граждани, които нямат статут, ще могат да пребивават без виза до 6 месеца, като през това време те ще могат да влизат без ограничение в страната с цел туризъм, участие в срещи и конференции и курсове. Те обаче няма да могат да живеят постоянно там, работят или да имат достъп до обществени фондове.

Българите, които искат да останат в страната за по-дълго от 6 месеца или възнамеряват да се установяват там, задължително трябва да кандидатстват за виза. Заедно с таксата за обработка за виза, трябва да бъде заплатена и такава за здравеопазване, която осигурява здравна помощ чрез Националната здравна система.

През 2016 г. Великобритания проведе национален референдум относно членството си в ЕС. Резултатите показаха, че 52 % от населението на Острова иска страната да напусне Общността и така през 2017 г. стартираха процедурите за оттеглянето. Официалното отделяне на Обединеното кралство от ЕС влезе в сила на 31 януари 2020 г., като преходният период продължи до края на 2020 г. В това време от 11 месеца, Великобритания и ЕС договаряха бъдещите си взаимотношения и търговски споразумения.

Какви са ефектите от Brexit и има ли все още неизвестни пред българите на Острова? Разговор по темата с Любов Панайотова, директор на Фондация "Европейски институт" в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR. Директно от Лондон коментар по темата и на българинът Георги Тасев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
3
 
! Отговори
Радов преди 3 години
Иначе тук е хубаво, има понтонен мост, но не ми дават да минавам по него. Има комари, има ферма работя в нея. Някой казват на острова Белене. Но острова си се казва Берсин.
17
18
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
А защо са отишли да живеят на остров. Искали са да мият чинии ли? Тук няма ли веро? Или друго си е да миеш чинии пък до теб да има индиец и пакистанец които също мият.
16
4
 
4
 
! Отговори
Радов преди 3 години
Аз живея на остров Берсин от години. За мен защо не мислите?
15
1
 
7
 
! Отговори
Ако... преди 3 години
Ако живееш на остров, трябва да се наричаш островититянин. Говорете за тях като за хора. Хора островитяни.
14
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига ни занимавахте с кахърите на емигриралите от тук.Някой от тях мисли ли за мен, тук в БГ???За теб и съседа ти мисли БКПто всеки "божи" ден! Ликуват че кълвеш на гола кука!:)))))))))))))
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мине, не мине ден-два и драскачите вадят стара претоплена манджа за радост на кибиците. А те с радост предъвкват глупостите си и се представят за какви ли не.
12
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
статията" каза едно голямо НИЩОСъгласен съм, българите с британско гражданство не ги бърка брексита по никакъв начин. Те са интегрирани, заможни и си живеят живота без много да "припадат" по опосканата и позамърсена страна България. Българите на Юнивърсъл кредит си живеят добре така както българин в България на тяхното положение не може даже да си го преддтави.
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"статията" каза едно голямо НИЩО
10
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Окрадаха парите на народа заминаха а сега и да ги мисля..... На кривата ракета космоса и е виновен!От 76 години насам гласувате за БКП и искате да не ви крадат и мамят - НЯМА КАК ДА СТРАНА!!!Който няма мъдрост и далновидност плаща по съдба и битие. Защо телефонните измамници имат почва у нас както никаде другаде????
9
5
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
Гадно, много шведи има там и ще се наложи да се върнат у БГ...
8
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако трябва, по корем ще лазя и челото ми ще опира в земята, но за нищо на света няма да върна децата си там, където вирее чалгата. С висящи вътрешности съм готов да работя и до пълно рухване, но децата ми остават в Англия. На всички в бившата родина желая : късмет и просперитет.Нека Бог е с теб, желая ти успех!
7
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лази и по *** ако искаш все ми е тая за малоумното ви островче с насраните бараки за 500к паунда....... Лазят българите в България дирижирани от българските "родолюбиви управници и бизнесмени"! А българското национално плиткоумие се наблюдава дори без телескоп и е очевадно за земния и извънземния натурален сеят. :))))))))))
6
7
 
26
 
! Отговори
ВЪТРЕ преди 3 години
Аз пък нито слушам, нито знам какво е чалга.Явно човека от Англия отдолу знае повече за нея,отколкото аз в България.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа не може да бъде оня ден имаше статия че българите в чужбина били под милион а само в Англия 200хил
4
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха майната им на заминалите, още по добреПикал съм им на пробилата инфийска държава !!
3
20
 
22
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 3 години
Ако трябва, по корем ще лазя и челото ми ще опира в земята, но за нищо на света няма да върна децата си там, където вирее чалгата. С висящи вътрешности съм готов да работя и до пълно рухване, но децата ми остават в Англия. На всички в бившата родина желая : късмет и просперитет.
2
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Окрадаха парите на народа заминаха а сега и да ги мисля.
1
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига ни занимавахте с кахърите на емигриралите от тук.Някой от тях мисли ли за мен, тук в БГ???