Година след MH17 – светът скърби, заподозрени – няма

Среща с украинска жена, очевидец на ужасяващата катастрофа
17 юли 2015 20:45,
238
Година след MH17 – светът скърби, заподозрени – няма
Кухнята, където Инна намира тялото. Кадър: BBC

Година след трагичния полет MH-17, БиБиСи отиде до Украйна и се срещна с хора, станали очевидци на ужасяващата самолетна катастрофа, отнела 298 живота.

Своят разказ за деня, който никога няма да забрави, споделя Инна Типунова от украинското село Росипное.

Да преживееш шока

Още по темата

На 17 юли м.г., 60-годишната жена била със свои приятели в селото, когато чули силен звук. Помислили си, че са бомбардирани. Инна веднага изтичала вкъщи. Още като влиза в двора си вижда нападали керемиди от покрива.

Тогава нейният син излиза от къщата с думите: ''Майко, има труп в кухнята!''. Жената реагирала с думите ''Как така труп? Откъде се е взел!?''

Влязла в кухнята и видяла огромни отломки мазилка, паднали на пода. А върху тях – тялото на непозната жена.

Тя била една от 298-те пътници на фаталния полет на малайзийските авиолинии MH17, който преди година беше свален над Украйна.

"Това е нечия дъщеря. Тя има свои роднини, свое семейство. Това е трагедия за нейното семейство, невъобразима болка за тях. И ще я носят цял живот", споделя днес Инна през сълзи.

Жената се чуди – с какво са навредили тези невинни хора? "Те не са се били с никой, не са убивали никой!", възкликва тя. Единствената им вина е, че са били на този полет.  Според нея обаче виновните за кончината на всички на борда ще получат наказанието си по един или друг начин.

Инна споделя, че и до ден днешен си спомня картината ярко, точно какъвто е бил образът пред очите ѝ преди година. "И навярно ще е така до края на живота ми", допълва украинката.

Междувременно продължава разследването на инцидента

Международен екип, ръководен от холандски екип, се е заел с разследване на катастрофата. Пред БиБиСи ръководителя на екипа Фред Вестербеке коментира, че са разгледани "милиони" интернет страници и десетки хиляди снимки и кадри, свързани с падналия самолет, проведени са и разпити на 140 свидетели но... все още няма официално заподозрени и обвинени за ужаса в небето над Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
15
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до 22Наистина, Русия не иска международен трибунал, но това е защото се опасяват, че той няма да бъде обективен и справедлив, и имат основание. Колкото до версията за изтребител, тя беше изказана първо от малайзийските разследващи, още когато отидоха на мястото на катастрофата. След като разследването се пое от холандците в сътрудничество със САЩ всичко тръгна в посока фалшификация.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От прочетеното разбираме, че е станала очевидец на труп в къщата си, а не на катастрофата... Кога ли ще се научите да пишете статии?
14
17
 
5
 
! Отговори
Пионер преди 9 години
До тя - Никога??? Ами Южнокорейския самолет през 80-те? Ами стотиците убити по време на въстанията в Прага и Будапеща?Къса ви е паметта другари комсомолци!!!!
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а очевидците видели изтребителите на урките кога ще ги пуснат по медиите?
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога ще чуем версиите на членовете на украинския въздушен контрол, защо ги криете? Нека да обяснят какво прави пътнически самолет в зона, в която бяха свалени военни самолети и хеликоптери.
11
5
 
23
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Как да има резултат, като вместо обективно разследване на фактите са преви опит те да бъдат фалшифицирани, за да бъде изкарана виновна Русия и Путин.
10
23
 
5
 
! Отговори
Млад червен бунак преди 9 години
Хипофизното джудженце знае всичко, нали то мъти водата.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вината е на украинските диспечери, които съзнателно насочиха цивилен самолет с 300 души на борда към бойно поле с военни действия по земя и въздух. Те ги пратиха на сигурна смърт.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ровят за доказателства из интернет. Що за следствие е това? Не е ясно кой и защо отклоняват маршрута на самолета?
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен основната вина имат тези който са избрали този маршрут,трасе коридор или там както се нарича.На земята се води война-стрелят се със всякакъв вид оръжия без кораби и атомни бомби.По телевизията го дават в интернет го пише по вестници и списания има десетки статии. Е какъв *** трябва да си за да решиш да прекараш 61 метров самолет пълен с туристи над бойното поле?Ако не го свалят едните ще го свалят другите много ясно.Нали се бият...
6
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво стана с другия малайзийски самолет или той не е необходим за нуждите на пропагандата?
5
27
 
8
 
! Отговори
trimmer преди 9 години
виновни са впиянчените *** псевдо патриоти, за които няма нищо свято, освен ссср и столичная.
4
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заподозрени така и няма да има, защото истината не им изнася нито на разследващите, нито на нито на украинските ***, нито на джумериканските кукловоди.
3
3
 
2
 
! Отговори
Тео преди 9 години
До ЯстребовскиНе е странно,както всяка една новина,всяко чудо за три дни. Може гадно да звучи,но за съжаление е така.Постоянно ни прожектират разни сапунки,в които е едно и също,и недай си боже да не излезе поредната сапунка,изкарват скелетите от гардероба.Истината за този полет НИКОГА няма да излезе наяве,винаги ще има спекулации а тъгата в сърцата на опечалените няма да утихне! Всеки има своя версия за нещата, моята ще я запазя за себе си за да не бъда причислен към комануиди или ***!
2
10
 
36
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Главните виновници са американските терористи които подтикнаха украйнските фашисти към започване на братоубийствена война.
1
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
виновни са руските терористи и украйнските военни.Те позволиха до там да се стигне