Холандия и Малайзия искат трибунал за катастрофата на MH17

Скоро се навършва година от трагедията над Източна Украйна
24 юни 2015 20:10,
52
Холандия и Малайзия искат трибунал за катастрофата на MH17
Снимка: Reuters, архив

Холандия, Малайзия и три други страни ще предложат на ООН да създаде международен трибунал, който да съди отговорните за трагедията с малайзийския боинг, свален, през юли миналата година в Източна Украйна, предаде Франс прес.

Малайзия, която понастоящем е в Съвета за сигурност на ООН в качеството й на непостоянен член ще депозира проект на резолюция в тази насока по повод първата годишнина от катастрофата, станала на 17 юли 2014 г., посочва пожелал да запази анонимност дипломат. Две трети от хората в сваления самолет бяха холандци.

Групата на страните, които разследват тази катастрофа /Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна/ се е събрала в Ню Йорк миналата седмица, за да говори за проекта за специален трибунал.

Боингът 777 на малайзийските авиолинии падна на през юли миналата година в Източна Украйна в момент, в който ожесточени сражения противопоставяха проруските сепаратисти с украинските правителствени сили в тази зона. Украйна и САЩ твърдят, че машината е била свалена от ракета земя-въздух, доставена от Москва на сепаратистите. Русия от своя страна обвинява украинската армия за катастрофата.

Холандия е натоварена да ръководи разследването.

Холандският министър на външните работи Берт Кундерс посети в началото на юни Москва, за да разговаря по случая с руския си колега Сергей Лавров.

Малко след катастрофата на 22 юли 2014 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изискваща виновните за "този инцидент да бъдат държани отговорни за действията си" и потвърждаваща, че всички страни, се асоциират напълно с усилията за установяване на отговорните лица, припомня Франс прес. 

Малайзия се надява, че Съветът за сигурност на ООН ще може да приеме на 22 юли тази година нова резолюция за създаване на гореспоменатия трибунал.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
советская правда преди 9 години
Може да се спори по въпроса дали украинските лидери са престъпници или не; но със сигурност се знае, че всички те са московски възпитаници, затова и моралът им е московски същия като на българските чавдарци . . .
25
0
 
0
 
! Отговори
MH17 GHOST преди 9 години
От сайта на украинския производителuos.ua/produktsiya/aviakosmicheskaya-tehnika/84-cy-25Практический потолок, м 7000-10000 Practical ceiling, m 7000-10000 Практична стеля, м 7000-10000
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tova razsledvane da se dovede do kray.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"СУ-24 с каквито разполагат украинците без специални допълнения към пилотската кабина и с таван поради тази причина от 6500м няма как да се свали самолет на 10000 метра височина"Тогава как ПВО установката, с таван на полета 0 метра може да свали самолет на 10 000 метра височина? Ти си нобелов лауреат, достоен да се присъедини към украинската пропаганда - те ги измислят такива. Окей, разбрахме се - самолета е свален от извънземните, щото техния космически кораб може да лети на 10 000 метра.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия си бутнаха кулите близнаци със свои граждани, та за един чужд самолет ще се церемонят.
21
0
 
17
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Никога няма да кажат истината. Жалко за хората. Светът се управлява от алчни безкрупулни ***, който с цената на всичко се се опитват да противопоставят хората един на друг. Човечеството върви към своята гибел.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съдете Перушенко, а като гледам че 5 страни искали , да участват в тоя "трибунал" и една от тия са виновниците -украйнците , то е ясно кой ще бъде виновен. Тия наркомани от страната на лалетата, се взимат много насериозно, заради това че все са си напушени. Трибунал и за разрушаването на Ирак, Афганистан, Либия кога ще има, за "международната" коалиция.
19
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сваялнето на граждански самолет стана умишлено, по заповед на откачения Путин. С това лиши Украйна от стотици милиони такси за прелитане, а на европейските авиокомпании докара милионни загуби, защото сега летят по заобиколни маршрути.
18
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опасенията на Москва, че самолети на гражданската авиация могат да послужат за фтографиране на руското присъствие в Донбас доведе до свалянето на малайзийския самолет.
17
4
 
19
 
! Отговори
Kcaniba преди 9 години
и баба знае че Укрия заедно с ФАЩ е направила тази провокация, защото ЕУ се двоумеше за санкциите, след като укрите свалиха самолет с 300 човека, ФАЩ са заявили че това са руски, проруски и блабла свалили самолета и опа, чудо - европа е единна!!!! Лудия го раскриха за 2 дни, тези няма и 50 години да ги разкрият!!! Срам и позор!!!!
16
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Примката около Кремъл се затяга !
15
0
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До АнонименГледаш ли какво пишеш?Не е су-24, а су-25, нужното допълнително оборудване е една кислородна маска за да се дигне тавана.Освен това шрапнелите на двата вида ракети са очевидно различни.Това се разбира бързо,да бяха казали,каквато и да е истината!
14
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Така им се пада на еврогеишите като поткрепят нациското правителство назначено от краварстан.даже им е малко. Каквото повикало такова се обадило. Стара българска поговорка.
13
1
 
20
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Защо за един самолет информацията излиза за 2 дена при доста увредени черни кутии,а тука цяла година мълчат при перфектно запазени записващи устройства?И какво толкова мътят,след като няма да сглобяват наново самолета(както понякога се прави)?
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еми да ги съдят украинците, кво чакат?
11
1
 
18
 
! Отговори
бореца преди 9 години
Цяла година мина и все още се умува какво се е случило!Че има някаква измама е ясно като бял ден само че кой има интерес от това!Ако слушате яростните русофоби всичко е ясно защото те са по-праволинейни и от комунистите техните родители!Но кой е тоя който има интерес от това освен Украйна и нейните приятели няма кой друг освен ако сред пътниците е имало хора които е трябвало да бъдат убити и това е най-лесният начин като гониш и определени политически цели!
10
2
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Баш тогава укрите губеха по200воиника на ден да не говорим за самолети и техника. Затова краварите са измислили този план а после да натопят русия. Украинците им остава да духат супата нищо друго не става от тях .
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не защитавам нито русия нито украина , но и децата в 1 ви клас вече знаят че самолета е свален от украински изтребител , въпроса не е кои го свали а кои издаде заповедта за свалянето му
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ПОПИТАТ АВИО ДИСПЕЧЕРИТЕ НА УКРАИНЦИТЕ ЗАЩО СА ГО НАСОЧИ ЛИ САМОЛЕТА ПО ТОЗИ КОРИДОР? И ТОВА АКО НЕ Е ПРЕДУМИШЛЕНО УБИИСТВО ЗА ДРУГО НЕ СЕ СЕЩАМ. ИМАМ ПРОГРАМАТА ФЛАЙТ РАДАР 24 С КОЙТО ГЛЕДАМ САМОЛЕТИТЕ В ЦЯЛ СВЯТ. ТОЗИ КОРИДОР ПО КОЙТО Е МИНАЛ МАЛАЙЗИИСКИЯТ САМОЛЕТ НЕ СЪЩЕСТВУВА. НАРОЧНО Е НАСОЧЕН САМОЛЕТА ОТ УРАИНСКИТЕ АВИОДИСПЕЧЕРИ ПО НЕСЪЩЕСТВУВАЩ КОРИДОР ЗА ДА НАБЕДЯТ РУСИТЕ ЧЕ СА ГО СВАЛИ ЛИ. НЕ НА НАС ТИЯ. НИЕ НЕ ПАСЕМЕ ТРЕВА И НЕ НИ ПОЛИВАТ С ЛИМОНАДА БЕ УРКИТЕ!!!!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 23,ами анджек де, човека им е дал насочваща информация, името на частта, номера на установката, Кай е издал заповедта, кой е изпълнил заповедтта и т.н. Тези хора споменати от него ще бъдат посочени като ответници по делото. Иначе има предостатъчно неоспорими доказателства че самолета е свален с комплекс БУК има и снимка на установката в момента на бягство от огневата линия с липсващата ракета, а също и свидетели видяли тази установка в Торез.