Руснаците остават у дома, пренебрегвайки почивките в чужбина

Путин призова хората да отдъхват в Русия през зимата
14 яну 2015 17:53, Елена Кирилова
32
Руснаците остават у дома, пренебрегвайки почивките в чужбина
Снимка: архив Ройтерс

Сергей Кюрегян, 35-годишен мениджър в Московската енергийна компания, решил да замени ски ваканцията си в Европа със зимна почивка на Черно море.

"Исках да прекарам ваканцията си в Русия“, посочва той, обяснявайки, че преди би избрал да отиде в Швейцария, Австрия и Италия. „Реших, че ще отида на ски в Сочи“.

Броят на руснаците, настаняващи се в хотели в Швейцария, намаля през 2014 г. на фона на срива на рублата и призивите на президента Владимир Путин хората да останат да почиват в страната, пише Bloomberg.

Това се усеща в алпийския град Сейнт Мориц, който през 1928 г. и 1948 г. е бил домакин на Зимните олимпийски игри. Тук скъпите коли изпълват улиците, на които са настанени бутици като Prada и Hermes. Градът е по-луксозен от Давос и отскоро е популярна дестинация за заможните руснаци.

Хотел Kulm има 126 стаи и предлага вечеря за руската Бъдни вечер на 6-и януари, която включва изпълнение от оперен певец. Всичко това струва 600 франка (590 долара) на човек. Резервациите в хотела обаче са спаднали с 8 до 10% през тази зима.

"Вече няма списък с чакащите, какъвто имаше през последните години“, посочва главният изпълнителен директор на Kulm Хейнц Хункелер. По думите му в рамките на ски сезона руснаците съставляват около 13 на сто от клиентите.

„Рублата определено има ефект, но разбира се, много от нашите клиенти имат пари и извън Русия“, коментира той. Според него не бива да се подценяват и думите на Путин, който призова руснаците да почиват в родната си страна.

След анексирането на Крим от Русия миналата година броят на руснаците, които се настаняват в швейцарски хотели се срина с една десета между май и октомври. Някои руснаци избират да не пътуват в чужбина, след като Европейският съюз наложи санкции. Близо 40-процентният срив на рублата спрямо еврото миналата година също направи ваканциите в чужбина по-скъпи и нанесе удар на руските туристически агенции.

Въпреки че руснаците са едва на десето място в списъка с чуждестранните посетители на Швейцария през 2013 г., те са сред туристите, които харчат най-много на територията на страната. През същата година те са харчили по 230 франка дневно, докато останалите чужденци са харчили средно по 180 франка. 

Още новини за туристическата индустрия можете да прочетете в Investor.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
АНОНИМ преди 9 години
БУДЕМ ОТДЫХАТЬ В КРЫМУ, КАКАЯ РАЗНИЦА МОРЕ ТО ОДНО
21
7
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Дреме ми к*ра, че харчели много, след като се държат като селяни. Който е ставал хотелиер да се г*зи на чужденците, да е мислил. Моите доходи не зависят от прищевките на някакви азиати... На мене евтиният бензин ми е дюшеш.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След музикалният фестивал "Новая волна", Латвия и Юрмала напускат КВН и "Юрмалина".Тази година концертната зала Дзинтари ще остане празна.
19
4
 
3
 
! Отговори
а1 преди 9 години
"намаля през 2014 г. на фона на срива на рублата и призивите на президента Владимир Путин"Май май е само първото + инфлацията. Призивите на Путин - на кой му пука, когато заплата на средния руснак се срина с 50% тази година, а утре може хептен страшно да стане.
18
2
 
5
 
! Отговори
морски преди 9 години
при тези цени на еврото и през лятото в Бг няма да има почиващи от Ря и Уа!!!
17
5
 
8
 
! Отговори
Ха ха до 13 :) преди 9 години
"Да си седят при мечките руснаците са едни от най калпавите туристи на никого няма липсват" Ти прочете ли швейцарците какво казват за руските туристи - "те са сред туристите, които харчат най-много на територията на страната."И питай собствениците на черноморските хотели за разликата между руски и гермаски туристи....Неподготвен или злонамерен...коментар , даа
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен4Деньги есть. Да не про вашу честь.
15
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руското правителство прие закон, с който се забранява на хомосексуални, транссексуални, травестити, садомазохисти да управляват МПС. Имали проблем със психиката.Забраната важи и за хора, по-ниски от 150см.Е, има едно джудже, което попада и в двата параграфа. За него законът не важи.
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За концлагер
13
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До що не?пътища нямат ще бъхтят пеша
12
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китай обаче колко колела ще продаде а и 100-200 милиона Туристи ще прати в Расия за постояно учете Китайски другари те ще ви научат да работите мързеливи ***
11
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно решение! Ушанките може да почиват една или повече зими в СибирЪ. По времето на Сталин това беше абсолютно безплатно!
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кеф-кеф няма да има оборот за терористите от запада нека пада рублата и покупката на нови западни автомобили е спаднал драстично няма да купуват западни продукти богатите руски предатели кеф..............................................................................................................................
9
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си седят при мечките руснаците са едни от най калпавите туристи на никого няма липсват
8
2
 
14
 
! Отговори
RUS преди 9 години
до 9 Одисей 1:Теб, ще те депортираме да отдъхваш безплатно в Сибир през зимата.
7
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лятото по нашето Черноморие, ще бъде пълна скръб.С такива "управници" като Плевнята и Боко, хак да ни е.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V TOZI SAIT PISHAT SAMO NISHTO NIAMASHTI V GLAVATA SI.ZATOVA BALGARIA E BEDNA,ZASHTOTO 99% SA PROSTI KATO TURSKI CUGUN.
5
6
 
20
 
! Отговори
Нов човек преди 9 години
И от къв зор да се влачат по чуждоземните курорти. Имат си от всички климатични зони, а западните клошари вече нищо не могат да предложат, тази либерализация на вкусовете направи всички и всичко да изглеждат по един и същи начин.А и си е опасно, не знаеш с какъв пол се закачаш, можеш да получиш неочаквани изненади.Пфу, отврат, вече ме отвращава всичко западно.Лъжци, циници и лицемери.
4
11
 
26
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
***! Въобще нямаш нито акъла, нито образованието, нито длъжността, че да правиш оценки на думите на Путин! Нито пък можеш да оценяваш руснаците. по коментара ти виждам с колко си акъл. Не се учудвам, 25 години усилено се правят само две неща - ограбване и опростачване на народа ни. Неграмотни, ***, мързеливи, завистливи и безнадежно обезверени андрешковци. Всъщност, народа в еуропата е на същото дередже, така че една съдба ни чака.И там масите са полуграмотни и елементарни!
3
4
 
11
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Като погледнеме какво предлагаме пък ние на чуждестранни и наши туристи....направо си оставам и аз в къщи!...