Съдът на ЕС глоби Унгария с €200 млн. за политиките за убежище

Будапеща не е изпълнила предишни решения да ги промени
13 юни 2024 17:00, Елка Василева
118
Съдът на ЕС глоби Унгария с €200 млн. за политиките за убежище
Снимка: архив, БГНЕС

Съдът на Европейския съюз глоби днес Унгария с 200 милиона евро заради това, че не е изпълнила предишни решения, задължаващи я да промени политиките си по отношение на даването на убежище, предаде ДПА.

През декември 2020 г. съдът постанови решение във връзка с процедури за даване на статут на международна закрила и за връщане на хора от трети страни.

Неизпълнението на решението "е безпрецедентно и изключително сериозно нарушение на правото на Европейския съюз", се казва в изявление на съда от днес.

Съдът постанови, че "Унгария не е взела необходимите мерки за изпълнение на решението от 2020 г., що се отнася до достъпа до международната процедура за защита, правото на искащите международна защита да останат в Унгария, докато чакат окончателното решение по обжалването на отказа на молбата им, както и до изгонването на незаконно пребиваващи граждани на трети страни".

Освен глобата от 200 милиона евро, Будапеща ще трябва да плаща и допълнително по един милион евро на ден, докато не изпълни задълженията си, отбелязва Ройтерс.

Днешното решение на Съда на Европейския съюз е "възмутително и неприемливо", заяви унгарският премиер Виктор Орбан в социалната мрежа фейсбук.

Съгласно сегашното унгарско законодателство молби за убежище може да се подават само извън територията на Унгария - в унгарските посолства в Сърбия и Украйна. Тези, които се опитват да минат през границата, систематично биват изтласквани.

Премиерът Виктор Орбан, който често влиза в конфликти с Брюксел по най-различни въпроси - като се тръгне от независимостта на унгарската съдебна система и се стигне до изпращането на оръжия на Украйна, обеща през 2021 г. да "съхрани съществуващи режим (по отношение на кандидатите за убежище), дори и европейският съд да ни нареди да го променим", припомня Ройтерс.

Европейската комисия започна втора процедура в Съда на Европейския съюз в началото на 2022 г., като заяви, че Унгария не е взела необходимите мерки, за да изпълни решението на съда от 2020 г.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от ЕС
"Призракът на Тръмп" витае над срещата на Г-7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Пореден натиск срещу Унгария,от страна на ЕС,кой им дава право да се месят в суверенитет на държавата,нацисти.
104
0
 
14
 
! Отговори
БоФ преди 2 седмици
Европа активно се опитва да се самоунищожи. Не само с политиката си за миграцията. Самоубива се икономически с политиката си за Украйна, унищожава се и с безумната зелена сделка, унищожава се и чрез образователната си система. Орбан се опитва да избегне това, но не знам дали Унгария може да остане остров в морето от либерални ек*скр*ементи.
103
4
 
0
 
! Отговори
БОФ преди 2 седмици
Я ни обясни кой с кого воюва бе, Фи! *** ненормалните са изпъплили!
102
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Гошо--БРИКС АБЕ ГОШО, ВИЖ КОЙ ЧЛЕНУВА ТАМ? И ПОЧТИ ВСИЧКИ ВОЮВАТ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ, КАКЪВ СЪЮЗ Е ТОВА? И С РУБЛИ ЛИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ, ВЕЧЕ ПРОБВАХМЕ 45Г. ТЕЗИ ХАРТИЙКИ.
101
3
 
18
 
! Отговори
Хм... преди 2 седмици
Значи, не искаш ли доброволно да приемаш в страната си кафево-черни търтеи дето да ти точат социалната система и да извършват предтъпления, наказват те. А това че Германия вече отказва да приема мигранти, Белгия ги връща а във Финландия и Норвегия подготвят подобни закони там наказания има ли? Или къде се е видяло Господарите да бъдат наказвани. Наказанието е приоритет на роба,както и задължителното му слугуване. До гробб. Като нас. Медиите вече дори не обявяват кога идват кафевите със самолета.
100
4
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
започва тероризъм от ЕС към страните членки - задължително оръжие и пари за бандитска украйна, задължително приемане на украински бежанци...скоро чакайте и задължително войска да дадем в украйна!....къде ти са европейските ценности, урсулооооо?
99
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Парите за уксрайна ще са блокирани вовеки :D
98
3
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
Някой да знае за поне едно дори малко наказание на: Германия, Франция, Италия или друга държава противоречаща на бюрократите от Брюксел? Време е да последваме Турция и да се присъединим към БРИКС, там е бъдещето.
97
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не си струва да се води диалог с пияници алкохолици. Мозъкът им е увреден.
96
8
 
8
 
! Отговори
Забелязал преди 2 седмици
Вече е 200 рубли за долар, на черно...и расте!
95
4
 
28
 
! Отговори
пак този преди 2 седмици
Убежище се иска по определен ред! Всичко друго е нарушаване на държавна граница! Европа трябва да научи закона!
94
3
 
15
 
! Отговори
мак преди 2 седмици
До пияница мистик. Тогава, откъде идват парите за нашичките и за останналите "лидери", които подкрепят всяко решение на началниците, дори да е лошо за страните им?
93
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До пияница мистик - Намали пиенето, може и да схванеш. Иска СЪЮЗ на равноправни страни членки, а не някой непрекъснато да ти нарежда какво и как да правиш, като на *** без да се съобразява с особеностите на дадена страна.
92
24
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Не мога да го разбера този т0лyп Орбан??? Като не иска да изпълнява европейските директиви и закони, като не харесва толкова ЕС, какво прави в него? Ами да излиза като англичаните и да ходи в БРИКС. Явно натам го тегли портфейла, от там му идват парите по сметката
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 90 - Е, това е прекалено сложно. Не знам как не го интересува, пък прочел, та и чак коментишра. Човек, като не го интересува, подминава.
90
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен "И мен това какво ме интересува за Унгария" ----- типичният зълтоопаветен плааанктон! Ами ако беше отделил 10секунди да го осмислиш може би щеше да се досетиш, че каквото се отнася за Унгария се отнася и за нас! Разликата е, че Унгария е казала НЕ на желанието на есср да я напълнят с оогоооовонгоовци, террреористи, изнаааасилвааачи и цялата останала схан!
89
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 87 А твоя джудж не се кри по бункерите и не се препикаваше, но ти си болен мен, от тази болест нема лечение :)))
88
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво на унгарците! Посмяха да се опълчат на евродитатурата.
87
4
 
19
 
! Отговори
до 86 преди 2 седмици
Зельо от две години те вика в чуждестранния си легион, а ти мишоче се криеш зад клавиатурката. Защо не си на фронта, нали от изхода на войната зависело бъдещото на любимият ти ЕССР?
86
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мълчанието на агнетата от болните русофилчета, дето не искат да ходят в Матушката си и да се бият за бащицата си Путин :))) Ние сме в НАТО, ето ви друг довод русофилска из м ет :)))