Папа Франциск нападна огромните заплати и премии

Папата призова богатството да бъде споделяно с други хора и народи
12 дек 2013 15:21, Елка Василева
16
Папа Франциск нападна огромните заплати и премии
Папа Франциск. Снимка: Reuters

Папа Франциск отправи критики срещу огромните заплати и премии, които според него са знак, че икономиката се основава на алчността и неравенството, предаде Ройтерс.

В първото си послание за мир в своя понтификат, посветено на Световния ден на мира, който католиците честват на 1 януари, папата призова богатството да бъде споделяно с други хора и народи, за да бъде запълнена пропастта между богатите и бедните.

"Настоящата тежка финансова и икономическа криза накара хората да търсят удовлетворение, щастие и сигурност в потребление и доходи, които са напълно непропорционални на нормалната икономика", казва епископът на Рим. Според него "поредицата икономически кризи трябва да водят до навременно преосмисляне на нашите модели на икономическо развитие и до промяна на начина на живот".

Още по темата
Франциск, който вчера бе определен за личност на годината от списанието "Тайм", прикани и Римокатолическата църква да бъде по-справедлива, по-пестелива и по-малко помпозна и да се приближи повече до бедните и страдащите.

Посланието на папата под заглавие "Братството - основа и път към мира", което ще бъде разпратено до националните правителства и международни организации, атакува също беззаконието, трафика на хора, организираната престъпност и оръжейната търговия като препятствия пред мира.

Стилът на новия папа се отличава със скромността си – той не обитава огромните папски покои в Апостолическия дворец, а скромен апартамент във ватиканската сграда за гости. Освен това предпочита да се придвижва с "Форд Фокус" вместо с традиционния за предшествениците му "Мерцедес", припомня агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
nerez преди 10 години
И тоя досадник почнахте да го пропагандирате всеки ден като резиломаторския блок. Има си специални сайтове за "мъже" в рокли и те си имат своята публика
14
2
 
2
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
Аз пък нападам най-богатата банка в света, а именно Ватиканската. Инак хубаво изказване на папата, не помня някой толкова силно да се е борил макар и вербално срещу несправедливостта по света.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До номер 3Внимавай, ще те упрекнат в "комунизъм".
12
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
До rio_de_oroКакво комунистическо има в това да си извадиш главата от някъде и да прогледнеш простичкат аистина, че не е нормално нито за хората, нито за икономиката в една фирма един да взема 400 пъти по-голяма заплата от друг. Аман от празноглав и мазохистичен антикомунизъм.Теорията за загниващия Капитализъм, на която Западът се присмиваше допреди 25 години бавно и сигурно добива очертания на Гола Истина. Викат и Криза от 5-6 години...Почети малко за кооперативите, неокапитализма и др.
11
2
 
6
 
! Отговори
Мила преди 10 години
Наистина свестен човек. Дано има сили да промени малко ситуацията там. И дано има късмет!
10
1
 
2
 
! Отговори
Кое спасява преди 10 години
Основна тема на новия световен ред е ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯНЕ на собствеността и ,че земните богатства принадлежат на ВСИЧКИ.Под лозунга не стои любов към ближния(пример революциите),а отрицание на заповедта да не желаеш,което принадлежи на ближния ти и отклоняване от посланието на Исус,че само Той е пътя до Бог.Друго инфо-On the Contrary:The Apostle Paul has been kicked out of the Roman Catholic Church
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя е жив дявол
8
5
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
Защо не раздаде тогава парите на Ватикана на народа?
7
1
 
4
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
Откровение 13:4поклониха се и на звяра, казвайки: Кой е като тоя звяр? и кой може да воюва против него?
6
8
 
3
 
! Отговори
rio_de_oro преди 10 години
Доживяхме Папа Комунист!!!
5
3
 
0
 
! Отговори
Jesus is Lord преди 10 години
Единственото,което би направило папата християнин и наместник на апостол Павел е да следва примера му.Посланието му винаги и пред ВСИЧКИ трябва да са думите на Божието Слово станало плът,Господ Исус"Аз съм пътят,истината и животът,никой не достига до Отца освен чрез мен".Aко беше така обаче ,нямаше да е човек на годината.Спасението не е чрез добри дела(само)но продължение на правеното от Исус и апостолите.
4
2
 
11
 
! Отговори
rm преди 10 години
Гледах последните дни няколко изказвания на този папа и много ми харесва това което говори. Напълно оправдава папското име което си е избрал.Нищо общо с Ратцингер, който една дума не обели докато беше на, хмм, поста.
3
4
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Това е най справедливият и ще бъде най ВЕЛИКИЯТ ПАПА !! този човек отива в най бедните квартали и се храни с храната за социално слабите седнал редом до тях - Това е уважение и показване на равенство - не трябва в Света да има разлика между хората , между богати и бедни - дори богатите умират - дори богатите са нещастни и изпитват чувства - не може едни хартийки така да противопоставят хората помежду си - да живее Папата !!
2
0
 
8
 
! Отговори
ничия преди 10 години
И мен ме кефи, но от този кеф не ставам по-богата.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ме кефи този човек.Хубаво ги е нападнал, не може чиновниците в Брюксел да взимат десетки хиляди евро заплата, а трудещите се нормални хора в България, част от "социалният и справедлив" ЕС да взимат 150-300 евро.