Токсичната политика на обиди и заплахи е навсякъде в Европа

Педро Санчес е последната жертва на тормоз чрез медиите и съдилищата
2 май 2024 19:30, Нели Христова
67
Токсичната политика на обиди и заплахи е навсякъде в Европа
Снимка: БГНЕС

Педро Санчес може да е решил да остане на поста министър-председател на Испания, но това, което го е накарало да се поколебае – "тормозът и малтретирането" на него и съпругата му от политическите му опоненти – едва ли ще изчезне скоро в Испания. Всъщност, тази практика е често срещана в Европа.

В една все по-поляризирана политическа сфера и на бойното поле на социалните медии, където реалността съжителства с най-дивите измислици, политиците от целия континент трябва да живеят – или не – като мишени на сюрреалистични обвинения, "закон" и все по-грозни злоупотреби.

От Варшава до Хага и от Хелзинки до Мадрид, лидерите се сблъскаха с това, което – в случая със Санчес – филмовият режисьор Педро Алмодовар нарече "тормоз, чрез медиите и съдилищата, докато не бъдат пречупени емоционално и съдебно".

В коментар миналата седмица в El Diario Алмодовар каза, че стратегията "няма връзка с действителната политика. Това е техника, основана на жестокост и персонализирано психологическо изтезание, допълнено от невярно представяне и манипулация".

Твърденията за организирана дясна кампания срещу Санчес бяха потвърдени от повторното появяване на запис от 2014 г. на министър от Народната партия (НП) и опозорен полицай, обсъждащи планове за "политическото убийство" на Санчес, отчасти чрез атака към съпругата му.

Дясната ПП помогна за разпространението на неоснователни твърдения, че Бегоня Гомес, която се омъжи за Санчес през 2006 г., всъщност е мъж, че семейството й е замесено в трафик на наркотици в Мароко и че управляват верига от секс клубове.

Жалбата за търговия с влияние и корупция срещу нея, която най-накрая накара Санчес да се замисли за бъдещето си, също изглежда слаба: прокурорите искат тя да бъде оттеглена и дори свързаната с крайната дясна група за натиск, която я е подала, каза, че може да е фалшива новина.

Десни и крайнодесни опоненти на премиера го нарекоха "компулсивен лъжец", "психопат", "сквотър", "катастрофа", "узурпатор", "симпатизант на тероризма" и "предател", който заслужаваше да бъде "нанизан на кол".

Но Санчес далеч не е единственият европейски политик, който е бил обект на продължителни и лични атаки в последно време. В изключително ожесточена предизборна кампания в Полша миналата година, евентуалният победител, Доналд Туск, се изправи пред подобен порой от ярост.

Ярослав Качински, лидер на националистическата партия "Право и справедливост" (PiS), заяви, че кандидатът на либералната опозиция ще предаде половината Полша на Русия и ще помогне на ЕС да внесе нелегални мигранти, и че той цели да наложи "германски ред" в Полша, намеквайки за нацистите.

Туск, каза Качински, е "чисто зло", "враг на нацията" и "предател, който трябва да бъде морално унищожен". Тогавашната му управляваща партия също предприе съдебни действия, приемайки законопроект за „разследване на руското влияние“, явно насочен към опетняване на опозицията.

Санчес и Туск се съпротивляваха. Но в случая с бившия холандски финансов министър Сигрид Кааг се стигна до напускане на политиката. Тя се оттегли от последните общи избори през ноември след порой от онлайн злоупотреби и множество смъртни заплахи.

Ветеран дипломат от ООН, 62-годишната Кааг, каза, че средата за политиците в Нидерландия е станала "токсична", тъй като тя и колегите й са изправени пред постоянен порой от "омраза, сплашване и заплахи" и често се нуждаят от строга полицейска охрана.

Кааг, която е омъжена за палестински бивш дипломат, каза, че е изправена пред "непрестанно кресчендо от обвинения, обиди, сплашване – каквото и да е", и то не само онлайн – веднъж мъж беше арестуван, носейки пламтяща факла пред дома й .

Често подсилвани от холандски екстремни десни бойци и теоретици на конспирацията, степента и тежестта на заплахите ще "окажат влияние върху качеството на нашата демокрация", като възпрепятстват "хората от малцинствата, жените, цветнокожите" да влязат в политиката, каза тя.

Бившият министър-председател на Финландия Сана Марин също се оттегли от политиката миналата година, след като загуби тежка тристранна изборна надпревара и беше принудена да защитава работната си етика и правото си на личен живот от критиките на медиите и опозицията.

"Аз съм човек", каза Марин, която беше най-младият премиер в света, когато беше избрана през 2019 г., добавяйки, че не вижда нищо лошо в това "ние, политиците, също да имаме свободно време, прекарвайки го с приятелите си".

Но тя каза, че понякога яростната критика - в pa конкретни неоснователни обвинения, подсилени от крайнодесни разкази, за употреба на наркотици – са били "много трудни" за някой, който "никога не е пропуснал нито един ден от работа".

Анализът е на Джон Хенли за The Guardian

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от ЕС
Съпругата на Агджа разказва как е била изфабрикувана "българската следа" в атентата срещу папата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 1 седмица
Въртят,сучат и пак до правата на "хората"от малцинствата,чернокожите и хомосексуалистите стигат .!.
54
0
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 седмици
Много пари са вкарани в тоя испански камон-трябва да ги отработи!
53
1
 
3
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 2 седмици
Ще разберете как действа русия и к.г.б. ама късно !
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АМА НАЛИ БЯХА ВЪЗПИТАНИ И КУЛТУРНИ ЕВРОПЕЙЦИ - HAVE A NICE DAY - А НЕ НЯКАКВИ СИ АЗИАТСКИ ДИВИ ВАРВАРИ!!! ЩО ТАЩА???!!!!...
51
2
 
9
 
! Отговори
УМРЯХ ОТ СМЯХ преди 2 седмици
Това е Брат Близнак на Кирил Петков , а жена му е близначка на Лена Бориславова - Лъжат и Крадат на Едро от Държавата .
50
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Холандия правиха референдум хората казаха НЕ на укробандерия. Обаче политиците го замазаха. Сега какво очакват, хората да ги харесват понеже са марионетки на САЩ ли?
49
3
 
2
 
! Отговори
НЕНП са фашисти преди 2 седмици
Десните използват също Хавански Синдром за пречупване включително и в България, това е патент на ЦРУ, а от ЕНП се правят, че неразбират как удрят пхихиката на опоненти с техника !
48
9
 
4
 
! Отговори
Спонсорът преди 2 седмици
Всички крайнодесни и крайнолеви в Европа се финаснират от Кремъл. Насокоро заловиха поредния свързан с АфД в Германия, пробвал да предава информация на руските фашисти. Във Франция Льо Пен със заем от руска банка - 8 милиона еврака.
47
1
 
3
 
! Отговори
Ефим моисеевич гусев преди 2 седмици
Разгрома на либералушките наближава!Те леко умирисани на екстремнти след безбройните сношения със себеподобни им носи кротък мирис на тоалетна и никакви други ползи!След едно поколение няма да ги има та те не се възпроизвеждат само гърмят!
46
3
 
2
 
! Отговори
Бармалей Зеленоидев преди 2 седмици
Зеления влачи бедните усри по улиците за да ги хвърли във Месобойната за да му дадат пари за още една вила във Швейцария!Толкова тъга зъл клоун убиец съсипа огромна държава за да угоди на англосаксонската гмеж!Пък те открито заявяват ,че не им пука!кеееф
45
3
 
1
 
! Отговори
Фридрих Рокасов преди 2 седмици
УКРОПИТЕШКАТА ВОЙСКА МОЛЕЛА АСИКС ДА ИМ ПРАТЯТ МАРАТОНКИ ,ЧЕ СПРИНТА КЪМ КИЕВ ЩЯЛ ДА БЪДЕ НЕЧУВАН!
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Драгомир Шишев Раждаемостта в Русия е по-ниска от средната за ЕС. Явно в Русия думкането е още по-свирепо.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да не би с тази статия да ни убеждавате,че и по другите държави политиците се обиждат, заплашват и това е нормално?Ами не е нормално.Каква демокрация е ако ще се разхождат с охрана?
42
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички крайнодесни и крайнолеви в Европа се финаснират от Кремъл. Насокоро заловиха поредния свързан с АфД в Германия, пробвал да предава информация на руските фашисти. Във Франция Льо Пен със заем от руска банка - 8 милиона еврака.
41
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Така е! Социалдемократическите и либерални уб'ий'ци ликвидираха 2002г. човекът който първи заяви, че Холандия трябва да спре да приема имигранти.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тук един псевдо -политик обвини политически анализатори докато той самият си беше купил две телевизии буквално на повикване, едната отпадна НОВА понеже Чичо Спас му се скара, че дава пари на конкуренцията!
39
13
 
6
 
! Отговори
Риа новости преди 2 седмици
Днес.РУ редакторите отново ни "светват" колко е зле в ЕС, и колко е прекрасно в РаZия .То затова и децата на редакторите на Днес.РУ напират да учат кпемльовската школа.Абе изобщо , запада за пореден 101 - ви път загнива .Нъл тъй *** от Днес РУ!
38
11
 
4
 
! Отговори
Миш-маш преди 2 седмици
Ето откъде токсичните партии ДПС-ГЕРБ черпят идеи за непрестанните си лъжливи атаки към Продължаваме Промяната!
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Зелената сделка, войната в Украйна, изкуствения интелект са все начинания без покритие.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Явно кризата е надвиснала нод всички!