Кои са страните, които могат да са посредници в мира между Украйна и Русия?

Преди дни Путин заяви, че никога не се е отказвал от преговори
12 сеп 2024 22:00, Нели Христова
233
Кои са страните, които могат да са посредници в мира между Украйна и Русия?
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на отбраната на руския президент Владимир Путин, Сергей Шойгу, каза, че нахлуването на Украйна в Русия означава, че няма шанс за преговори за прекратяване на войната, след като няколко държави се появиха като потенциални посредници за мир.

Шойгу, сега ръководител на Съвета за сигурност на Русия, каза във вторник, че няма да има преговори между Москва и Киев, "докато не ги изхвърлим от нашата територия", съобщи държавната информационна агенция.

Но мнението на Шойгу изглежда противоречи на това на Путин, който каза на Източния икономически форум във Владивосток на 5 септември, че "никога не е отказвал" да преговаря с Киев, въпреки че той твърди, че е завзел около 500 квадратни мили руска територия.

По-рано Путин каза, че ще преговаря само, ако Киев се откаже от четири частично окупирани региона, които Москва твърди, че е анексирала през септември 2022 г., условия, които са неприемливи за украинския президент Володимир Зеленски.

Изявлението на Шойгу дойде ден след като Австрия стана поредната страна, която предложи да бъде посредник за прекратяване на войната.

Австрия

"По отношение на потенциалните посредници, една държава трябва да осигури подходящи места за мирни преговори, да има силна логистика, да бъде политически приемлива и за двете страни и да има страхотни дипломатически услуги", каза Вук Вуксанович, сътрудник в мозъчния тръст LSE IDEAS на London School of Economics, пред Newsweek.

За тази цел в публикацията на австрийския канцлер Карл Нехамер в X, бивш Twitter, се казва, че Виена може да "подкрепи справедлив и траен мир, основан на международното право и да служи като място за преговори". Той твърди, че правителството му е отбелязало "отвореността на Путин към мирни преговори с Украйна" и преди това е призовавало за деескалация и мирни преговори.

"Австрия може да бъде домакин на преговори, особено след като Виена е столица на ООН, но тя не може да ги оформи смислено", казва Питър Роуг, директор на Центъра за Европа и Евразия в института Хъдсън, мозъчен тръст във Вашингтон, окръг Колумбия.

Въпреки това "това е твърде малко и няма какво да предложи", допълва той пред Newsweek.

"Всички изявления, идващи от Австрия в момента, са в контекста на федералните избори, които ще се проведат в края на месеца", обяснява той. "FPÖ (Партията на свободата на Австрия) води в анкетите и е много критична към Украйна, което обяснява част от маневрирането."

Унгария

Като критик на продължаващата военна помощ от Запада за Украйна и най-близкия съюзник на Путин в Европейския съюз, унгарският премиер Виктор Орбан се позиционира като човек, който може да сложи край на военните действия.

По време на първото си посещение в Киев от повече от десетилетие Орбан проведе разговори със Зеленски на 2 юли, когато каза, че е помолил украинския президент да обмисли прекратяване на огъня преди международната среща на върха, която Киев се надява да проведе по-късно тази година. На 5 юли Орбан се срещна с Путин в Москва и три дни по-късно разговаря с китайския президент Си Дзинпин.

В понеделник унгарският лидер говори за продължаващата си така наречена "мирна мисия" за Украйна и намекна за пробив с възможна "грандиозна" поява през септември, според унгарския новинарски канал ATV.

Роуг обаче смята изявленията на Орбан за политически инициативи, целящи печелене на точки.

"Това не са мирни предложения, които предвиждат прекратяване на боевете", казва той. Освен това враждебността между Будапеща и Киев прави Унгария немислим посредник за преговори.

Бразилия, Китай, Индия

По време на Източния икономически форум Путин спомена три други страни, които съставляват акронима БРИКС, като възможни посредници за прекратяване на войната, която той започна.

"Китайската народна република, Бразилия, Индия. Поддържам връзка с моите партньори", каза Путин. "Ние имаме доверие и увереност един в друг."

Но Вуксанович казва, че Китай, заедно с Унгария, веднага ще бъдат отхвърлени като потенциални посредници, защото са твърде близо до Русия.

"Освен това САЩ не биха позволили на Китай да има славата на миротворец", добавя той.

По време на посещение в Украйна през август индийският премиер Нарендра Моди каза на Зеленски, че е готов да играе лична роля за постигане на мир и двете страни ще трябва да "търсят начини да излязат от тази криза".

Но предишния месец Зеленски разкритикува Моди за прегръдката с Путин по време на пътуване до Москва в деня на смъртоносни руски удари, включително един срещу най-голямата детска болница в Киев.

"Индия има капитала да бъде в добри отношения с Русия и Моди имаше добро посещение в Украйна, но не е ясно дали Индия иска тази роля и дали другите ще я приемат", казва Вуксанович. "Все пак всичко е спекулация, докато Русия, Украйна и САЩ не решат да продължат преговорите. Няма индикации, че някой от тримата има интерес към тази инициатива на този етап."

Междувременно Роуг смята, че тъй като е по-малката страна в конфликта и защитник, Украйна изисква гаранции за сигурност срещу много по-голямата страна и агресор, за да може да се спазва всяко примирие.

"Като необвързана държава в Южна Азия, Индия няма да предложи тези гаранции за сигурност", добавя той, "и никой не вярва, че Китай ще ограничи Русия от името на Украйна в случай на подновяване на агресията".

Експертът по международни преговори Урсула Ф. От, професор по международен бизнес в университета Нотингам Трент в Англия, каза, че Китай ще гледа към дълъг хоризонт на договаряне, когато преговаря.

"Нежеланието да загубим лицето си ще доведе до по-ориентиран към консенсус подход", казва тя пред Newsweek. "Поведението на Русия при преговори ще бъде по-директно и с това трудността да се справиш с отхвърлянето на оферти от руска страна ще бъде по-сложна. Избягването на конфликти е силно от страна на Китай."

Турция

Имаше критики за обръщането на Турция от НАТО към Русия и Китай, както и внимателно разглеждане на връзките между Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Миналата седмица Анкара заяви, че ще търси членство в БРИКС в ход, който следва интереса за присъединяване към ръководената от Пекин и Москва Шанхайска организация за сътрудничество (ШОС).

В кулоарите на ШОС Ердоган каза, че Анкара може да бъде посредник във войната в Украйна, въпреки че говорителят на Кремъл отхвърли това.

Турция обаче помогна със сделка, която по-късно се провали, но за известно време гарантира, че зърното може да бъде безопасно транспортирано от черноморското пристанище на Украйна. Турция не е санкционирала Русия, но е снабдила Киев с оръжия като атакуващите дронове Bayraktar TB2.

"Може би Турция би могла да бъде домакин на преговори, както направиха по време на инициативата за зърното и за размяната на затворници", казва Роуг, "но това ще изисква активно участие на Америка и Западна Европа, за да се задържи нещо сериозно".

На мирна среща на върха в Люцерн, Швейцария, през юни, на която Москва не беше поканена, Киев каза, че няма да участва в преки преговори с Русия, въпреки че изглежда перспективата широка коалиция да прокара мирната формула на Зеленски от 10 точки за прекратяване на войната много далеч.

Пенсионираният полковник от армията на САЩ Лорънс Уилкерсън, бивш началник на щаба на държавния секретар генерал Колин Пауъл, казва пред Newsweek, че не вярва, че Вашингтон ще позволи на някоя от страните в рамката да действа като мирен посредник преди изборите в САЩ.

Като фигуриращ посредник, "САЩ може да допуснат Индонезия, Нова Зеландия, дори Бразилия или Мексико, но ние ще имаме силно присъствие на заден план", казва Уилкерсън. "След изборите, ако Путин желае, ние може да посредничим с помощта, да речем, на Индия, Турция или Швейцария."

Военното положение в Украйна, наложено от Зеленски заради войната, попречи на президентските избори да се проведат през март, когато мандатът му официално приключи, което накара Русия да постави под въпрос легитимността на Зеленски като държавен глава.

Но Уилкерсън, старши сътрудник в Eisenhower Media Network, казва, че Путин ще настоява истинските посредници да бъдат той или неговият външен министър Сергей Лавров "и тогавашният лидер на Украйна, надлежно избран на нови избори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от Русия
Камала се изцепи: Ако Тръмп спечели, Полша ще е следващата Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
0
 
! Отговори
КАТО ВАНГА преди 4 дни
Украйна ще остане в историята като единствената страна, чийто народ реши, че вече не иска да живее зле, а след това започна да живее още по-зле, пошегува се ПРЕДИ СЕДЕМ ГОДИНИ ИЗВЕСТНИЯТ РУСКИ САТИРИК МИХАИЛ Задорнов.
195
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
БЪЛГАРИЯ Е ИДЕАЛНА ЗА ПОСРЕДНИК С ПРЕМИЕР КОЦЕ КОСТАДИНОВ. зНАЧИ ЗА ДА НЕ СЕ КАРАТ РУСИЯ И УКРАЙНА Е РЕДНО БЪЛГАРСКОТО ЕДНОМИЛИОННО МАЛЦИНСТВО ДА СЕ ЗАСЕЛИ КАТО БУФЕР ПО ДВЕТЕ СТРАНИ НА ДНЕПЪР, ПО ИМА НЯМА СТО КИЛОМЕТРА ОТЛЯВО И ОТДЯСНО, ОТ КРАЙ ДО КРАЙ ВКЛЮЧИТЕЛНО С КИЕВ И ДЪРЖАВАТА СЕ НАРИЧА СТАРАТА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ. РУСНАЦИТЕ СИ УПРАВЛЯВАТ ДОНБАС А БАНДЕРОВЦИТЕ ГАЛИЧИНА И НАСТАВА МИР И РАЗБИРАТЕЛСТВО.
194
0
 
1
 
! Отговори
Стефан преди 4 дни
Украина? Такое государства не будет.С. Лавров
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
КУРск!
192
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Па освен за САЩ за друга страна не се сещам
191
1
 
9
 
! Отговори
Така преди 4 дни
Да се уточни-той крънка далесобойни оръжия и позволение да бие във вътрешността на Москва, с което напрежението да ескалира и уверено да се запътим към 3-та световна и в същото време апелира за мир. Що за шизофрения го тресе?
190
1
 
5
 
! Отговори
Скоро по екраните преди 4 дни
Научно-фантастичният филм "Москва преговаря с Киев". Сюжетът - младият дребен супергерой и върл евроатлантик Грийнски, обединил силите на Вселената, побеждава коварния Дарт Putин, който е и сто пъти по-дебел. Дарт Putин моли за милост под масата за преговори. Как ще завърши тази епична грама, ще разберете на финала.
189
1
 
6
 
! Отговори
Урсула преди 4 дни
Да идват в България. Няма страна като нашата, разделена повече и от Украйна/Русия. Тук има достатъчно евроатлантически плоскоземни ииооти. Поне на хартия. Ще се хареса на Зеленски. България е най-подходяща, щото и Путин и Зеленски могат да си премерят пишшките, кой е с по-голяма подкрепа. Дори в парламента подкрепата за Русия е на високо ниво. Ако изключим фалшифицираните ни избори, то Путин има превес, което Зеленски никога няма да признае. Така, че да идват в България!
188
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Къв мир ве? Правим милиони от тази война. Кво тук значат някви евтини украинци или рашки. Да ***. Ние кешираме.
187
9
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 4 дни
Никой не трябва да преговаря с руските въшкарници, те разбират само от бой.
186
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ами ... Самата Украйна трябва да ходи и да моли за мир. Но преди това да си проведе нормални избори и да има легитимно управление. С чучела никой няма да преговаря
185
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Украйма изчезва бавно,но сигурно.пращайки момчетата си на фронта.!
184
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
Не на украинския фашизъм!!!Ония гориха живи хора,а сега ние ги храним и живеят у нас на хотел?!?Не плащат нищо?!?Урки,вървете си!!!Махайте се!!!
183
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В Украйна вече жени нападат и буквално трепят групите,които искат да пратят мъжете и синовете им да гинат безмислено.Клетвите и воплите им ще достигнат зелената воня!!!
182
1
 
11
 
! Отговори
Всички руснаци преди 4 дни
казват, че няма шанс за преговори за мир на условията на просрочения Зе-клоун.
181
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кеворк Сашо Диков все посредници
180
7
 
3
 
! Отговори
Руснйетата умреха преди 4 дни
В Курск комунистофашистка Русия понесе огромни загуби при нападението на украинската територия Курск.
179
2
 
9
 
! Отговори
абе преди 4 дни
някои много рано са станали да хвалят бандитска украйна - в курска област ги изпотрепаха, в донбас я удариха на бягство към киев....ама наште ги хвалят!
178
2
 
4
 
! Отговори
да преди 4 дни
ей тоя продажен еврейски плъх, ако го утрепят самите украинци, ще се оправят нещата!
177
9
 
2
 
! Отговори
Етнически Българин преди 4 дни
Може да прекарам живота си в бедност и крайна нищета но поне да знам че парите ми са отишли да се направи добро на цялото човечество като под формата на закупени оръжия с тях са избити поне неколко взвода руски и з р у д и!