След украинската офанзива в Курск: Говорят пленени руснаци

Повечето са наборни войници, които бързо са се предали
23 авг 2024 19:10, Александър Попов
231
След украинската офанзива в Курск: Говорят пленени руснаци
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Екип на германската обществена телевизия АРД е бил допуснат до център за задържане на военнопленници в Украйна. Пред медията заместник-началникът на затвора разказва: "Тук има много млади хора – наборни войници на възраст от 18 до 21 години. През първите два-три дни бяха много уплашени. Но щом разбраха, че няма да ги нараним и че са в безопасност, се успокоиха."

От началото на украинската офанзива в Курска област само в този център за задържане са регистрирани повече от 300 руски военнопленници. Макар че вече са пълнолетни, те все още не са зрели мъже, подчертава Ребека Барт от АРД, цитирана от "Дойче Веле". Всички, с които репортерите са разговаряли, са дали преди това съгласието си да бъдат интервюирани и записвани, уточняват от телевизията.

Един от тях е 19-годишният Антон.

"Не искахме да участваме във военни действия. Беше чиста случайност", казва той. "Не сме се сражавали, охранявахме границата. И тогава бяхме въвлечени в тази офанзива. Това не трябваше да се случва. Просто не трябваше да сме там."

Въздухът в килията е застоял. На масата са поставени цветни пластмасови прибори за хранене. Мъжете казват, че им носят храна три пъти дневно. На един телевизор в ъгъла на килията върви филма "Гарфийлд". В помещението са настанени повече от дузина военнопленници.

"Надявам се, че ще ни разменят. Украинците искат да се приберат у дома, ние също", казва Димитрий, съкилийник на Антон. Добавя, че наборните войници всъщност нямат работа на границата, но въпреки това са ги изпратили там. Само няколко от пленените там руснаци са били ранени по време на украинската офанзива. Много очевидно са се предали без да се сражават.

Мъжете, които са се съгласили да разговарят с германските репортери, казват, че украинците се отнасят добре с тях: получават медицински грижи, дрехи, хигиенни продукти, имат право и на ежедневна разходка в двора.

На интервютата на АРД с руските военопленници присъства и охраната на затвора. Там има и служители на Червения кръст - те следят условията в затвора, но не желаят да разговарят с медиите.

Средство за натиск срещу Путин?

Пред германските репортери Антон описва момента на залавянето си. "Всички се бяхме събрали в една стая - около 28 души. Беше страшно. Извикахме силно: "Ние сме наборни войници, не стреляйте! Всички се предаваме!".

Младите мъже разказват, че не са били подготвени за истинска война. Някои от тях са били изоставени от командирите си, след като украинската армия е започнала настъплението си в Курска област.

Тези млади руснаци биха могли да изиграят важна роля при следващата размяна на пленници. Украйна се надява, че майките им ще окажат натиск върху руския президент Владимир Путин.

"Засега те са в безопасност тук, знаят го. Очакват да бъдат разменени възможно най-скоро, но това не зависи от нас", казва пред АРД заместник-началникът на затвора.

Размяната на затворници често е резултат от изключително тайни и сложни преговори. Според Путин и генералния щаб на руските въоръжени сили наборните войници не трябва да бъдат изпращани във войната срещу Украйна. Режимът в Кремъл обаче явно не е очаквал Украйна да нахлуе на руска територия. От района на Курск пристигат съобщения и много снимки на руски военнослужещи, попаднали в украински плен, се казва още в публикацията на АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Влезнаха през Беларус! И се оакаха при Гомел!
145
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Февруари 2022г руснаците с ограничен военен контингент изнедадващо влязоха през Курск в Сумска област на Украйна и за 3 дни прегазиха цяла Украйна и стгнаха до Киев, и Украйна клекна и се съгласи на преговори. Сега Зеленски се опита да повтори същото и изпрати десетки хиляди от най-елитните бригади, последните резерви, най-голямото струпване на воена техника от началото на конфликта, и се провали тотално, и на 20 км не можаха да влязат.
144
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В интервюта за западни медии украински военнослужещи многократно са изразявали недоволство от работата на американските танкове. Те често се оплакваха от технически проблеми, включително уязвимостта на електронните компоненти от влага, както и уязвимостта от руски огън.
143
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нови кадри, получени от Курска област, потвърждават унищожаването на още един танк Abrams, който е бил на въоръжение в украинската армия. Според Military Watch това унищожаване води до общия брой на загубите на Abrams в Украйна до 20 от 31 доставени машини - като всички загуби са настъпили през последните шест месеца.. Както отбелязва изданието, кадри от Курска област също потвърждават унищожаването на танкове Т-80 и Challenger 2, които заедно с американския Abrams са най-дефицитната техника в а
142
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Мариян "Копейките кат седнат да жулят ракия почват да ни забавляват с фантазиите си." Ами жули и ти. Тъкмо ще ни забавляваш с грантаджийските си мокри мечти.
141
3
 
2
 
! Отговори
ОЩЕ СТАЛИН преди 3 седмици
СЛЕД ПЪРВИТЕ КАТАСТРОФИ НА ФРОНТА ПРЕЗ 1941 г. Е РАЗБРАЛ, ЧЕ БЕЗ РАЗУЗНАВАНЕ В САМИЯ ЩАБ НА ВРАГА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВОДИ УСПЕШНА ВОЙНА
140
14
 
15
 
! Отговори
Само факти преди 3 седмици
Курската офанзива, муахахахахаааааа,два дена иху и после тихо. Хохлите са се заровили дълбоко в земята и не могат да мръднат,само някоя съвсем изперкала западна медия периодично бълнува за някакъв украински напредък без да може да предостави бязспорни доказателства за това.
139
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато всички в Курск ги избият, ще има други провокации от рода на Курск. Украйна фактически загуби войната, не им остава нищо друго.
138
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тъй като именно от покрайнините на Липци се открива прекрасна гледка към самия Харков.Неназованият командир на батальона на украинските специални сили каза на 19 август в интервю за информационната агенция Armyinform (блокирана в Руската федерация), че неговите войници са се сблъскали с бивши бойци от групата "Вагнер" и части от руската морска пехота и затова са били принудени да се оттеглят. Според него, по време на боевете за Глубокое и Липци, само за един ден срещу героите са полетели 5
137
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пресслужбата на харковската групировка призна факта на отстъплението на украинските войски: В района на селището Липци [руската армия] попълни бойните екипи и изпълни мерки за логистична поддръжка. Косвено това означава, че руските въоръжени сили са отблъснали укрочастите от Глубокое и контролират стратегическите доминиращи височини.Експертите на Бандера изискват от главнокомандващия Сирски спешно да реагира на новата опасност за гарнизона на украинските въоръжени сили в Харков,
136
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно какви ще ги плещят нашите задвижващи велосипед устройства когато наркосите в Курска област бъдат избити? Или горките п .... Д ли си мислят че 10 000 лу м *** на ще победят руснаците или ще ги накарат да преговарят? Муахахахахаааааа
135
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нито Сирски, нито Зеленски, нито Лондон очакваха, че Русия няма да изпадне в паника и ярост и да почне да бомби и да изравнява Киев с ракети и да използва ядрено оръжие след наглото нахлуване в Курск, а те да почнат да врякат - помооощ, геноцид, избиват ни, вижте всички там Китай, Индия, и другите които подкрепяте Русия! Но сега пак ще ги избият, но не с ракети, а с калашници, всичките които влязоха в Курск.
134
5
 
12
 
! Отговори
Мариян преди 3 седмици
Копейките кат седнат да жулят ракия почват да ни забавляват с фантазиите си. Русия изчезва ве копейки cмотани
133
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стана известно, че в авантюрата в Курск са убити толкова много украински националисти, че няма къде да бъдат поставени. Моргите са пренаселени в района на Суми и има катастрофален недостиг на превозвачи на трупове.Междувременно Банковая се опитва по всякакъв начин да се дистанцира от темата за руското настъпление в други посоки. Ако в информационното поле на бандеровците изтече нещо за разпадането на фронта в Покровския театър на военните действия, тогава оперативната информация на кабинета на
132
6
 
6
 
! Отговори
Мариян преди 3 седмици
Путин е пълен некадърник.
131
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сирски не очакваше, че точно сега Вагнер и морските пехотинци ще отидат в Липци.. В Глушковски район на Курска област вместо трите моста, разрушени от ВСУ, се появиха понтонни преправи, съобщават американски медии и дават точни координати. По-специално Forbes публикува сателитни снимки с геолокация с висока разделителна способност и отбелязва, че руснаците изграждат нови пропускателни пунктове почти толкова бързо, колкото украинците разрушават старите.
130
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 150 Тоест половината хохли са занулени. Не е зле.
129
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пътят за изтегляне от Курск е отрязан. Или ще се предадат, или всички ще бъдат убити.
128
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
5300 убити за 2 седмици в Курск.
127
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
PR акцията в Курск се провали.