Кулеба: Украйна е готова за "добронамерени" мирни преговори с Русия

Москва обаче нямала такива намерения
24 юли 2024 16:00, Нели Христова
298
Кулеба: Украйна е готова за "добронамерени" мирни преговори с Русия
Снимка: БГНЕС

Украйна е готова за "добронамерени" мирни преговори с Русия, ако и Москва е готова за това, въпреки че няма такава индикация от страна на Москва, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс. Той направи изявлението по време на срещата си с китайския си колега Ван И в южнокитайския град Гуанчжоу.

От своя страна Ван е подчертал, че решаването на „украинския конфликт" трябва да стане на масата за преговори, а Китай е готов да посредничи за това, каза на пресконференция говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

"Министър Ван И каза, че според Китай, решаването на всички конфликти трябва да става на масата за преговори, защото преодоляването на всички различия и спорове трябва винаги да бъде постигано чрез политически канали", каза Мао.

По думите ѝ, китайският министър освен това е отбелязал, че "украинската криза" (както Китай нарича войната на Русия в Украйна), е навлязла в третата си година, но намирането на решение на конфликта все още предстои, докато растат рисковете от разширяването му.

Говорителката добави още, че Ван И е подчертал твърдият ангажимент на Пекин да предложи политическо решение на кризата.

В изявлението на китайското външно министерство се казва също, че министърът е посочил, че и Украйна, и Русия напоследък показват в различна степен сигнали за готовност за преговори, съобщи БТА.

"Въпреки че условията и времето все още не са назрели, ние подкрепяме всички усилия за предлагане на мир и сме готови да играем конструктивна роля за спиране на огъня и подновяване на мирните преговори", подчерта Ван И. Той добави, че страната му обръща внимание на хуманитарната ситуация в Украйна и ще продължи да оказва хуманитарна помощ на разкъсваната от война държава.

Според изявлението на китайското външно министерство от своя страна Кулеба е подчертал, че Киев цени високо позитивната и конструктивна роля на Китай за насърчаване на мира и поддържане на международния ред. Украйна обръща голямо внимание на китайското мнение и внимателно разглежда всички инициативи на Пекин, пише още в изявлението.

„Украйна желае и е готова за диалог и преговори с Русия. Но такива преговори трябва да бъдат разумни, значими и насочени към постигането на справедлив и устойчив мир", е цитиран да казва китайският външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
както каза китаеца "украинския конфликт" ще бъде ешен на масата за преговори. А за да се стигне до масата за преговори, трябва продажниците зеленски и кулеба да избягат или да капитулират. Лично на мен ми е все едно кое от двете ще стане идните месеци!
58
0
 
8
 
! Отговори
до военен експерт преди 1 месец
НПО-то на паси, плювналиев, оня с папионката колко ти преведоха за драскочите ти?
57
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а кремльовците се надяваха на безресервна подкрепа от китайските другари, очаквам в скоро време пак да рИват че са ги изненадали изотззад
56
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 1 месец
Ъхъ, значи Русия е готова на злонамерени преговори за мир... Въпрос на гледна точка.
55
1
 
18
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
Никакви преговори! Пълна капитулация и пълно освобождение на руските украйнини от киевската хунта! Напред, руски момчета, победа над изклатецизма!
54
8
 
1
 
! Отговори
Военен експерт преди 1 месец
Забелязват се все повече руски военни с мотоциклети в Украйна. Това определено не ми прилича на руско превъзходство откъм военна техника.
53
1
 
5
 
! Отговори
ъцз преди 1 месец
до експерта МТ-ЛБ не е фронтова машина бе гении :D
52
0
 
10
 
! Отговори
Цаца преди 1 месец
Явно им смениха плочата. Вижте от няколко дни и зеления и този говроят за примирие ? Не е случайно. Американците явно са се разбрали с руснаците..
51
0
 
10
 
! Отговори
Стефан преди 1 месец
Те ти булка спасов ден. Нашите евроатлантици подвиха опашка. Видяха обръщането на палачината. Дупедавци сте българите. Ез южуал анд форевър!
50
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 38 "... забележете в коментарите на копейките как всичко е ЩЕ..." - ц. НАТО е в паника, че здраво яде бой. В момента. Факт.
49
0
 
15
 
! Отговори
ъцз преди 1 месец
че в украйна приехте закон забраняващ преговори с Русия :D или почна да ви пари под дупето и сега се чудите как да излезете от ситуацията без да обявите капитулация...
48
2
 
7
 
! Отговори
до военен експерт преди 1 месец
издиша на твоя родител 2 дупката, в която си поставен преди да се образуваш ти!
47
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** к'во става пуснаха ли тока и водата в южните региони или Ц?
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кулеба, немате ли некоя друга пералня да пратите на руснаците, че чиповете свършиха през 2022г. ?
45
14
 
0
 
! Отговори
Военен експерт преди 1 месец
Какво мислите за факта че руските МТ-ЛБ вече са на привършване и ги няма по хангарите в Русия? Изпратиха и последните към Украйна. Русия започва да издиша.
44
1
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Доколкото знам, бившият президент на Украйна прокара закон забраняващ всякакви мирни преговори. Отмениха ли вече този закон?
43
2
 
15
 
! Отговори
торенте преди 1 месец
много скоро ще има добронамерена капитулация
42
0
 
13
 
! Отговори
Краси Петрофф преди 1 месец
Никакви преговори! Освобожднение на цялата руска земя от киевската хунта! Преговори имаше в Истанбул навреме, но американците не им разрешиха да сключат мир! Така че, сега си сърбайте попарата, демента ви отлетя, ЕС обедня, чака ви един голям с разширени вени инструмент! Честито продажни бандеровци!
41
0
 
17
 
! Отговори
КулЕба преди 1 месец
Не може така, Господарят във Вашингтон казаА до последния Украинец! Урсула е възмутена и ще ви санкционира!!
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещата отиват НАТо да нападне Украйна за дето им се измъква така преди да са измрели всички!!!