Украйна е получила частично разрешение за удари в Русия с US оръжие

Могат да се използват само край Харков
31 май 2024 07:00, Александър Попов
244
Украйна е получила частично разрешение за удари в Русия с US оръжие
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ са разрешили на Украйна да използва доставени от тях оръжия за удари на територията на Русия, но само в близост до подложения на тежък обстрел украински град Харков, предаде Ройтерс, като се позова на днешно изявление на официален американски представител.

Агенцията отбелязва, че това решение означава обрат в позицията на президента Джо Байдън, който досега твърдо отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за такива удари.

Още по темата
Байдън частично е отменил забраната за използване на американски оръжия от страна на Украйна за удари на руска територия за защита на град Харков, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители.

"Политико" също така съобщи, че американският президент Джо Байдън тайно е дал на Украйна разрешение за нанасяне на удар с американски оръжия на територията на Русия, но единствено в района на Харков, позовавайки се на американски официален представител, както и на два други свои източника, запознати с този план.

"Президентът наскоро нареди на екипа си да гарантира, че Украйна ще може да използва американски оръжия за целите на ответни огневи действия в град Харков, така че Украйна да може да отвърне на удара на руските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят", съобщи "Политико". Изданието се позовава на американски официален представител, който допълва, че политиката за разрешаване използването на оръжия с голям обсег на територията на Русия "не се е променила".

В материала на "Политико" не се посочва кога Байдън е дал това разрешение.

Руският президент Владимир Путин предупреди за заплахата от глобален конфликт, ако западните съюзници на Киев му позволят да използва оръжия, които те са доставили, за нанасяне на удари на територията на Русия, нещо, за което украинското правителство настоява пред своите съюзници да разрешат.

САЩ заявиха, че не насърчават и не дават възможност за използване на американски оръжия за директни атаки срещу Русия, но запитан за позицията на Вашингтон по този въпрос американският държавен секретар Антъни Блинкън вчера каза, че тя ще се "адаптира и приспособи"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: САЩвойната в украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ми пука за фашистка Украйна,че ще заприлича на земя след земетресение от 15- степен по скалата на Рихтер.Гномът който беше майдански президент до 20 ти май,ако не увисне на някой стълб,продължи да се пени и разчита на дядо си Байдън,нищо добро не очаква провинцията на Русея!
169
4
 
15
 
! Отговори
таварищ преди 1 месец
дункай директно по белия дом Путине! ... запали на дементния старец и масоняците чергата. не си играй на дребно с Харков Марков да тепаш украински кърлежи нема файда запада си го търси голямия *** това двуличие вече е наникъде за едни може за други неможе, удри смело подпали целия свят стига глупци са ни правили на по-глупави от тях
168
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето има Олимпиада. Какво пречи Запада да започне мирни преговори с Русия.
167
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
US i ukraina sa agresora !!!
166
2
 
5
 
! Отговори
ядрена тиква преди 1 месец
Короната на световно господство което получиха след разпада на ЕС е основа на съществуването на запада. Всякакви преговори с Русия могат да се разглеждат от останалия свят като поражение на запада. 30 години доказваха, че никой не може да им противостои, и да им търси сметка за нещо. Сега ако загубят в Украйна, се превръщат в тиква. А каква е разликата да се превърнеш в тиква, или ядрена война.
165
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западът беше убеден, че ако Русия се осмели да започне война в Украйна, с Русия е свършено. Сега са убедени, че ако успеят да провокират Русия да започне война с ЕС, с Русия е свършено.
164
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бъдещето е. Русия взима Крим. Китай взима Сибир.
163
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От военна гледна точка, тези удари по руска територия няма да променят и на йота ситуацията на фронта, САЩ и ЕС нямат толкова ракети да унищожат всичко в логистиката на военните действия, а може и да удрят по цивилни обекти. Целта е съвсем друга - да се въвлече Европа, тези системи могат да се управляват само от западни специалисти, шведите вече дадоха самолети радари. Украйна няма никакъв шанс на фронта, целта е да се въвлече Европа, защото загубят ли в Украйна, западът губи всичко.
162
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Краят на 2023г западът разбра, че хибридният блиц-крийг с Русия на който разчиташе, е тотално провален. От тук нататък започва ескалация, защото всеки път към деескалация ще означава тотална загуба на лице и авторитет на западната политическа система. Западът никога няма да се примири с поражение. В края на лятото може да се очаква пряк военен сблъсък между Русия и НАТО, при това САЩ ще се дистанцират, и ще оставят ЕС да води войната.
161
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западът няма да се смири и няма да приеме никакво поражение. А поражение за запада означава да бъдат изправени да разговарят с Русия като с равни. Ядрения конфликт на територията на ЕС е неизбежен, населението на ЕС вече е подготвено, всички видяха как японските министри ядат риба от водите на Фукушима, а радиацата там беше по-висока от Хирошима.
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво да го правим йода на таблетки. Какво ще помогне. Що за глупост е това.
159
7
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 месец
Няма заплаха от ядрена война, руснаците не са ***, те искат да вземат Украйна заедно с населението. Удари по западни държави, ще доведат до ядрен апокалипсис, в който руснаците също ще изчезнат. Руснаците не са самоубийзи и ***, но това не им пречи да използат тези заплахи, за да плашат хората със слаби сърца
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По всичко личи, че САЩ се стремят да реализират варианта "ограничена ядрена война". Какво означава това - че САЩ и Русия няма да въвличат териториите на своите страни, тъй като ядрени действия на територията на тези две страни означава всеобща ядрена война - пълен ракетн ядрен обмен между Русия и САЩ. Всички останали - Китай, СК, Франция са peenuts в травнение с потенциала на САЩ и Русия. А територията на ЕС ще бъде напълно законна територия на водене на военни действия в ядрения конфликт.
157
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
копувайте Йод на таблетки
156
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна е "руска земя" и не трябва да гори от ядрени удари, дори и там сега да вилнеят нацисти. Ядреният конфликт може да ескалира само в рамките на една-две седмици. Нека горят Полша и другите Европа.
155
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ядрената война нямат никакво значение нито моралния дyx, нито икономическия потенциал, нито демографията, нито природата и природните богатства. Само два фактора - площ и брой ядрени глави. Да вземем за пример Полша - там има около 20 големи града. Даже ако смятаме, че на всеки град са нужни по 2 ядрени глави, това са 40 ядрени глави - това е залп на един дивизион Искандер. Време за полет - 5 минути, подготовка на заданието 3-5 минути. Тоест 10-15 минути, и Полша като държава изчезва от лицето на земята.
154
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубава работа ама украинска. Агресорчета.
153
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проксито на хегемона е агресор също като еврей.
152
4
 
8
 
! Отговори
Дам... преди 1 месец
Заплахата от предстояща ядрена война въобще не е илюзия! Само че тя ще бъде на територията на Европа, и далеч от тези оттатък океана, които превърнаха някогашна Украйна във военен полигон.Тежко и горко обаче на такива псевдо държави като нашата. Хах, та ние и в мирно време сме гола вода отвсякъде, а какво остава ако има ядрена война и то съвсем близо до нас. Явно никой от днешните ни политици продажници не си дава сметка какво предстои!
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
те си използват и без разрешение