Столтенберг: Време е НАТО да преразгледа ограниченията за украински удари срещу Русия

Да им дадем възможност да се защитават
Обновена: 30 май 2024 21:21 | 30 май 2024 18:52, Стела Стоянова
74
Столтенберг: Време е НАТО да преразгледа ограниченията за украински удари срещу Русия
Снимка БГНЕС, архив

"Настъпи моментът НАТО да преразгледа някои от ограниченията, свързани с използването на оръжия от Украйна срещу Русия", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Съюзниците предоставят много различни видове военна подкрепа на Украйна и някои от тях са наложили ограничения върху използването на тези оръжия. Това са национални решения“, каза Столтенберг в Прага преди срещата на външните министри на Алианса.

„В светлината на развитието на войната е дошло времето да обмислим някои от тези ограничения, за да дадем възможност на украинците наистина да се защитават“, подчерта той, цитиран от Ройтерс.

Докато украинските лидери призовават правителствата от Берлин до Вашингтон да облекчат ограниченията за доставяните оръжия, западните страни изглеждат все по-разделени през последните седмици по въпроса дали украинските военни могат да нанасят удари по цели на руска територия.

Някои от съюзниците на Украйна като Великобритания, балтийските държави и Дания твърдят, че подобни удари са част от легитимната самозащита срещу инвазия, докато други заявиха, че техните оръжия могат да се използват само в Украйна, опасявайки се, че нанасянето на удари на територията на Русия ще въвлече Запада в конфликта.

Тази седмица белгийският министър-председател заяви, че изтребителите F-16, които страната му планира да започне да изпраща в Украйна тази година, могат да бъдат използвани само в границите на Украйна.

Германия постави подобни условия за доставката на тежко въоръжение, включително танкове „Леопард“. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
3
 
! Отговори
А иначе преди 1 месец
А иначе АТО не участва в конфликта....само го разпалва и налива масло...
69
3
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
От 2 години нон-стоп повтарям, че докато не започнат да удрят военните заводи в Мордор, инфраструктурата за пренос на оръжията или пък Джуджанка не пykне, край на войната няма да има
68
2
 
1
 
! Отговори
СоПоЛтенберг преди 1 месец
Искам да съм военнопленник в лагер в Сибир или в харема на Рамзан Кадиров!
67
2
 
15
 
! Отговори
пидал преди 1 месец
а талибаните могат ли да обстрелват сащ с руски балистични ракети
66
15
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Много странна е тази война. Значи 0pkите от Мордор имат право да си стрелят с ракети по където им скимне в Украйна, най-вече жилищни блокове, училища, болници, язовирни стени, инфраструктура, ама видиш ли, украинците не могат да им пращат ракети в тяхната територия :)))) Щели да използват ядрени ракети. Ами нека НАТО да разположи ядрени ракети в Полша и Румъния, както Пyтapaнkaтa разположи в Беларус, пък нека се гърмят. Ясно е, че с такива имбeцили не може да се излезе на глава и трябва атома
65
14
 
5
 
! Отговори
ИДВА ДЕБЕЛИЯ.... преди 1 месец
....ЗА РУСИЯ....ХАХАХАААА
64
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това означава Русия да бомбардира конвоите с такова оръжие и ето ти световна война. Интересно тоя сух *** Столтенгерг къде си мисли че ще се скрие?
63
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Аз мисля, че в ядрения свят истинският враг не може да бъде унищожен. По моето скромно мнение в ядрения свят истинският враг е самата война." Дензъл Уошингтън във филма 'Аления прилив' (Crimson tide), 1995
62
1
 
20
 
! Отговори
емо преди 1 месец
не е лошо наистина да им разрешат - сигурен съм, че украинците ще бият по граждански цели и тук-там по някой военен обект, след което отговорът на руснаците ще бъде страшен, а те разполагат с необходимите възможности.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 62 А за твоят МутроКомуниста нищо не казваш? Кирчо и Кокорчо са от скоро! Колко открадна Айдука Борисов? Че и пак се " кани" да ни Мачка за да си начеше крастата! ГЕРБ приключи с Властта! 23 или 24%, не са достатъчни вече! Ще има Изненади и на тези избори!-:)) Гаранция!-:)
60
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е Столенберг да си намери друга работа
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеления наркоман голям пакостник. Като кирчо и кокорчо само пакости прави . Загроби държавата си , колко народ изгина , кукла на конци за чужди интереси . А му изтече мандата . И пак с кибрита си играе ...
58
14
 
1
 
! Отговори
Много преди 1 месец
...са забавни копейките! Нека си верват! Хубавото е , че окупаторите ще могат да се спират още на тяхна територия, а те нека си лаят!
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е това " лице" от Еврейски произход.Да бъда свалено от власт в Украйна!!!Предостатъчно Зулуми сътвори!!!
56
1
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
както написах,това момче "Столт-ен-бургер" нещо не е уред..Дори видът му е на дрогиран...Сега:..-УКРА и РУС СА ЕДНО ЦЯЛО !!!!!...Кютека,който правят ,е тяхна ,ВЪТРЕШНА работа !!!..Нито нато,нито Кравария,нито ЕС имат право да се намесват,защото няма "агресор и жертва на агресия" !..Това не са Кравария и..Ирак,да речем..Или Кравария и Югославия...Укра-Рус са като Бг-РСМ..Един народ,насилствено разделен от световните безморални хиени..
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А иначе НАТО не участва в конфликта....само го разпалва и налива масло...
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Атлантици, ру.с.ня.та изпращат хора в Космосът, а хохлите не могат да си вържат връзките на обувките, яд ли ви е?
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дежа вю с Хитлер. 'Ама недейте да не подлудим Хитлер', не го унижавайте и тем подобни идиотии. Накрая Русия ще воюва с Китай и лендлийза май пак на там ще ходи
52
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До *** - Норвегия е в НАТО, бункерния го е страх дори на Люксембург да каже гък кви ги дрънкаш ти си *** буквално
51
1
 
10
 
! Отговори
Г…лупак преди 1 месец
Абе дядо с твоите заповеди да не стане Русия да погне Норвегия че там както сте 6-7 милиона ще ви опука за няколко дена стой си мирен на дуп*то и стига си копал , че накрая сам ще паднеш в големия кален ров който копаш .. дядо дядооооо спри са бе зимай си спокойно пенсиика и пляскай бабата и не се занимавай с неща дето после ще те боли