Украйна е получила частично разрешение за удари в Русия с US оръжие

Могат да се използват само край Харков
31 май 2024 07:00, Александър Попов
244
Украйна е получила частично разрешение за удари в Русия с US оръжие
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ са разрешили на Украйна да използва доставени от тях оръжия за удари на територията на Русия, но само в близост до подложения на тежък обстрел украински град Харков, предаде Ройтерс, като се позова на днешно изявление на официален американски представител.

Агенцията отбелязва, че това решение означава обрат в позицията на президента Джо Байдън, който досега твърдо отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за такива удари.

Още по темата
Байдън частично е отменил забраната за използване на американски оръжия от страна на Украйна за удари на руска територия за защита на град Харков, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители.

"Политико" също така съобщи, че американският президент Джо Байдън тайно е дал на Украйна разрешение за нанасяне на удар с американски оръжия на територията на Русия, но единствено в района на Харков, позовавайки се на американски официален представител, както и на два други свои източника, запознати с този план.

"Президентът наскоро нареди на екипа си да гарантира, че Украйна ще може да използва американски оръжия за целите на ответни огневи действия в град Харков, така че Украйна да може да отвърне на удара на руските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят", съобщи "Политико". Изданието се позовава на американски официален представител, който допълва, че политиката за разрешаване използването на оръжия с голям обсег на територията на Русия "не се е променила".

В материала на "Политико" не се посочва кога Байдън е дал това разрешение.

Руският президент Владимир Путин предупреди за заплахата от глобален конфликт, ако западните съюзници на Киев му позволят да използва оръжия, които те са доставили, за нанасяне на удари на територията на Русия, нещо, за което украинското правителство настоява пред своите съюзници да разрешат.

САЩ заявиха, че не насърчават и не дават възможност за използване на американски оръжия за директни атаки срещу Русия, но запитан за позицията на Вашингтон по този въпрос американският държавен секретар Антъни Блинкън вчера каза, че тя ще се "адаптира и приспособи"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: САЩвойната в украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
0
 
! Отговори
кучета преди 1 месец
значи лучета може а прасета и кокошки не може /Дочо Булгуров/
189
2
 
6
 
! Отговори
уйо преди 1 месец
думкай директно по белия дом Путине! ... запали на дементния старец и масоняците чергата. не си играй на дребно с Харков Марков да тепаш украински кърлежи нема файда запада си го търси голямия *** това двуличие вече е наникъде за едни може за други неможе, удри смело подпали целия свят стига глупци са ни правили на по-глупави от тях
188
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На всеки 80-100 години Западът се заиграва с Русия, за да стои още толкова години нассрран и да си ближе раните.
187
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението?
186
7
 
2
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 месец
Руснаците накичили снимки на г-н Зеленски по окопите и скандират и кръстят"Госпади помилуй..Госпади помилуй..Госпади помилуй.."ха ха ха ха
185
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той макарона не може да насмогне на ковчезите. Не му достига качествен дървен матрриал. Бравос.
184
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бих искал да подчертая, че като наричате украинците фашисти, то наричате половин милион сънатодници с обидни думи
183
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уточн. До ??? Всеки знае кои партии подкрепят войната и дават оръжия на украйна. Какво се чудиш какво ни очаква. Както гласува Бг това ще получи.
182
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако има капка мозък украйна няма да се възползва
181
1
 
8
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Тя Русия да не реши "частично" да удря европейските слуги на САЩ ,че тогава ще го отнесем здравата
180
2
 
4
 
! Отговори
Ами, да видим, преди 1 месец
то все от някъде се почва тая трета световна война, дето всичките корумпирани политици в Европа разчитат на нея, за да останат на власт.
179
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В резултат на разрешението този път в центъра на Киев гърмят взривове. Ако искат укрите пак могат да получат частично разрешение.
178
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НОВИНА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИУнгарският премиер: Европа навлиза в етап на подготовка за война с Русия. коментар - ако това е ИСТИНА НАШИТЕ НАКОЛЕНКАДЖИИ ПОЛИТИЦИ НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ НАРОДА И ДА СПРАТ ТОВА ЧУДОВИЩЕ ВОЙНАТА.
177
2
 
8
 
! Отговори
Русия официално преди 1 месец
Ще си върне Аляска и разшири границите си.
176
0
 
3
 
! Отговори
Май преди 1 месец
последната олимпиада беше в Токио!
175
18
 
3
 
! Отговори
Браво но не е преди 1 месец
Достатъчно ! Подобно на Франция и Финландия и Сащ трябва да разрешат пълно право за нападение на Русия . Браво че франция прати вече военни учители в Украйна . Дано скоро да се пратят редовни войски там !
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ опитва да повтори модела Куба в центъра на Европа-и ето ги брадатите синове на революцият, в зелени униформи. И ето я светлата идея за свобода и тези самоотвержени, неуморни в зелените куртки....Е забравили са нещо-да нахлупят на Зе-то една капа и да е по-млад и обаятелен като Кастро.9720
173
0
 
0
 
! Отговори
175 преди 1 месец
мне, заблудений. това са актьори за масата, отивай да пускаш някой мач.
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Тръмп се скара с Путин мислите ли си, че няма да даде на украинците 123423е423423 пъти повече оръжия и простотии?? По ирония на съдбата, ако сега Тръмп стане президент, ще има ескалация
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По центровете за вземане на решения пентагон и прч .