Финансовата грамотност на българчетата е под средното ниво

Хубаво е учениците да имат карта и мобилно банкиране
1 юли 2024 17:00, Анисия Иванова
21

Голяма част от 15-годишните деца у нас имат банковите сметки и използват дебитни карти. Нивото на финансова грамотност на българчетата е под средното, показаха тестовете на PISA. При средни 498 точки, нашите ученици имат 426.

"Самото обучение по финансова грамотност не е систематично застъпено в училище, разговорите с родители на тази тема също са важни. Децата трябва да се учат да взимат такива финансови решения, за да живеят живота, който искат. Да могат да си направят сметките, когато пазаруват, в тези години се полагат и основите на дългосрочното мислене и планиране", коментира основателят и директор на фондация "Инициатива за финансова грамотност" Росица Вартоник в студиото на "България сутрин".

Тя заяви, че преди 30 г. хората не са мислели как ще се осигуряват за пенсии, за здраве, при бедствия се разчита държавата да помогне.

"Това не може да работи. За 15-годишните е задължително условие да си дадат сметка, че тяхното бъдеще е в техните ръце. Има голяма разлика по отношение на социално-икономическото ниво - децата, които идват от по-привилегировани семейства са по-финансово грамотни, децата с по-нисък социално-икономически статус представят по-ниски резултати, ножицата в България е много голяма. Тук е мястото на училището да се опита да намали тази разлика, да осигури равен достъп до знания, умения", заяви гостът.
В ефира на Bulgaria ON AIR тя даде пример за предимствата на личната детска сметка и банкова карта и за какво трябва да внимават родителите.

"Хубаво е не само да имат картата, добре е да си инсталират мобилното банкиране, да следят за какво са отишли парите им. Едно да видиш как в картата няма нищо, друго - да отвориш и видиш къде са ти отишли парите. Така се изграждат умения за управление на средствата. Следва разговор за по-добечното бъдеще - как да се спестява, къде да отидат спестените пари, обясни Росица Вартоник.

По думите ѝ разговорът в семейството с детето за парите може да започне още щом то започне да иска нещо да му бъде купено. Съветът към родителите е да обясняват рационално нещата - как едно и също нещо го има на две различни места с различна цена и да се дават примери за разумно пазаруване.

"Хубаво е да научаваме децата да спестяват и да имат цел, когато я има - си по-мотивиран", каза още Росица Вартоник.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Образование
Две трети от деветокласниците са неграмотни финансово
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
онзи ден преди 1 ден
преди три дена пак имаш такава тема - две трети от деветокласниците са неграмотни финансово. Серго и още няколко души си дадохме мненията. Защо се повтаряте?
19
0
 
0
 
! Отговори
Първо преди 1 ден
да оправят "финансовата грамотност" на Министерството на финансите, защото "държавата" пак е на минус и ще се тегли поредния държавен кредит...Затова оставете децата на покойствие..
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
евроатлантици
17
1
 
4
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 ден
Те за това младите бачкат с банкови карти,именно,че са неграмотни финансово!!!
16
0
 
3
 
! Отговори
Семки и бонбонки преди 1 ден
Трябва да разпределят ограничените си спедства за дилъра, за мола и за чалготеката.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
като в 80% от случаите родителите им са пропаднали бедняци, запецнали в еволюцията някъде между казана за ракия и бидона със зелето какво очаквате?
14
4
 
13
 
! Отговори
Емигрант преди 1 ден
А нивото на живот в България е под минималната бедност ! За това кога ще напишете бе ? Как децата да имат финансова грамотност при такава беднотия и тотално опростачен чалга народ ?
13
0
 
2
 
! Отговори
Айше преди 1 ден
На наште е добре
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Е как да стане, като дори тук всеки втори врещи, не му стига заплата или пенсив....и, о изненада, държавата трябвало да му даде? Ама те 99% от хората тук не стават!!!!
11
1
 
9
 
! Отговори
Пипо преди 2 дни
А бе важното е да се плащат такси на банките бе. всеки Българин с поне 3 карти, децата с 5, мобилно банкиране и максимален овърдрафт.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не мисля, че мобилното банкиране ги ограмоява финансово. Просто свикват да звънят на родителите си да им пратят пари, като видят ниска наличност. Това е..
9
0
 
7
 
! Отговори
AZ преди 2 дни
Всичката грамотност е под средното ниво. Политиката на опростачване и чалгаризация води до тук. Вижте само резултатите от изборите.
8
2
 
9
 
! Отговори
Без карти преди 2 дни
Аре без карти за децата. Видяхме всевъзможните злоупотреби с електронните системи.Само някакаъв кредит или да ги натересете на някое казино им трябва.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
България е фалирала държава с унищожена икономика и чудовищна демографска криза. От тука нататък всеки ще се спасява по единично както намери за добре. Изобщо не можем да говорим за каквато и да било финансова грамотност и социално осигуряване. За да приложиш финансова грамотност първо трябва да имаш работеща система и икономика която да изкарва пари. Пенсионната система е пирамида и към момента в нея има 11 милиарда дефицит който се финансира от общия бюджет. И ще става все по зле.
6
1
 
8
 
! Отговори
реалист преди 2 дни
ми от къде финанси,че да се научат?
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А тия дето управляват САЩ финансово грамотни ли са ? С дълг от 35 трилиарда ? и не могат да си събират данъците . Света го управляват най финансово неграмотните .
4
0
 
2
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 дни
Десна политика...:)))
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ивелин Михайлов ще ви научи да играте на борсата .. Ще забрани хазарта за играете на борсата..
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Мобилно банкиране имат украинчетата в България, чиито майки не работят. Българчетата ....нямат. Нищо че майките им се побъркват от бач.
1
0
 
19
 
! Отговори
Киро Брейка преди 2 дни
Айде първо да започнем от базовата грамотност, че това другите видове ?!