Украйна завзела територии на югоизточния фронт

Руските сили атакуват по посока на Купянск, но са били отблъснати
17 авг 2023 14:25, Елка Василева
39
Украйна завзела територии на югоизточния фронт
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия заяви днес, че е постигнала нов напредък в контраофанзивата си срещу руските военни части на югоизточния фронт, ден след освобождението на село, което беше стратегически опорен пункт на руската армия, предаде Ройтерс.

Армията на Украйна обяви, че нейният напредък е бил осъществен на юг от Урожайне, село в Донецка област. Вчера Киев съобщи, че то е завзето от украинските сили, които са опитват да използват момента като тласък за атака на юг - към окупираните територии в посока Азовско море.

Още по темата
"В южното направление на Урожайне те (украинските сили) отбелязаха успех", заяви в ефира на националната телевизия говорителят на украинските въоръжени сили Андрий Ковальов, без да дава подробности.

От 27 юли насам Урожайне е първото село, което Украйна си връща от руската армия. Този период от време е знак за трудностите, които украинската армия среща при напредването си през минираните руски отбранителни линии, като в същото време не получава достатъчна подкрепа от военновъздушните сили, отбелязва Ройтерс. Селото се намира на около 100 километра западно от управлявания от Русия град Донецк.

Ковальов информира още, че се водят ожесточени битки в североизточната Харковска област и около село на изток, недалеч от Бахмут - град, окупиран от руските сили през май след месеци на кръвопролития.

"Врагът предприе неуспешни настъпателни действия в района на Сенковка в Харковска област и Богдановка в Донецка област. Там се водят сериозни сражения", каза той.

"По Бахмутското направление въоръжените ни сили продължават с офанзивните действия на юг от Бахмут", добави говорителят на украинската армия.

Украински генерал обяви вчера, че Русия атакува по посока на Купянск, град в Харковска област, но Ковальов каза, че руските части са били отблъснати от украинските въоръжени сили, както е станало и с руските атаки на север от Бахмут и по посока на град Лиман.

Ройтерс отбелязва, че Русия контролира почти една пета част от територията на Украйна, в това число Кримския полуостров, по-голямата част от Луганска област и големи територии от Донецка, Запорожка и Херсонска области.

Киев казва, че неговото контранастъпление бележи по-бавен напредък от желаното поради обширните руски минни полета и солидно укрепените руски отбранителни линии.
(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Тия мрът на фронта, пък в нато решават къде ще е границата...
13
8
 
22
 
! Отговори
Ужас преди 8 месеца
82-ри ДШБ ВСУ е разбит в Запорожие.Това е елитен батальон от резерва.Десетки убити и ранени бойци хвърлени в самоубийствени атаки.
12
11
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
А каква е цената? Надявам се поне 150 обучени в британия урки да са при Създателя!
11
5
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
ТРЯБВА ДА ИМА МЕСЕЧНА СТАТИСТИКА НА УБИТИТЕ И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ ЗА ДА ПРЕЦЕНИМ НИЕ КОЙ РЕАЛНО ПЕЧЕЛИ!
10
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Урожайно колко пъти го превземат? Защото вчера писахте, че е превзето, днес пак е превзето, утре пак ще е превзето...всеки ден превземаме едно и също село...смешни сте.
9
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лъжат както братята си руснаци!
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига с това село вече.Разбрахме че са го превзели.Още колко ще се говори за него?
7
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Укрия завзела като се защитавали. Вие добре ли сте бе?
6
8
 
20
 
! Отговори
Шефрет преди 8 месеца
Купянск ще издаде багажа,а тея се радват на село)) Да бяха питали Путин можеше и да им го даде)) Ами кат няма риба и рака е риба) Прости хора си останаха укрите и техните подръжници. Мините им пречили. Ами да помолят да ги махнат))
5
6
 
17
 
! Отговори
От село преди 8 месеца
Скоро и до Масква ще стигне.
4
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин просто чака да и свършат войниците на Украйна и да си я вземе цялата.В началото не я искаше цялата а само да застави Украйна даде автономия на Донбас.Сега обаче я иска цялата защото вижда че и изтичат силичките.
3
21
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Трудно и бавно очакваното се случва.Както и в Афганистан,руският окупатор ще бъде изритан.
2
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Втората най силна армия в монголската шир е в глуха отбрана :))) Цирка е пълен
1
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На Украйна няма как да се вярва. Те са буквално руснаци под друго знаме. Един дол дренки. Приятели са ти докато имат полза от това (даваш помощи) и вражеска страна ако не им се връзваш на акъла