Бойците, нахлули в Белгород: Показахме, че Русия е неподготвена

Според тях имало само двама ранени
24 май 2023 22:15, Александър Попов
541
Бойците, нахлули в Белгород: Показахме, че Русия е неподготвена
Снимка: Getty Images

Две групи бойци, сражаващи се на страната на Украйна и поели отговорността за навлизане в последните дни в граничен руски район, днес похвалиха успеха на своята операция, която е показала, според тях, слабостта на руската отбрана, предаде Франс прес.

Пред журналисти в Северна Украйна, недалеч от руската граница, основателят на едната от тези групи - Денис Капустин от Корпуса на руските доброволци, увери, че фактът, че бойците са проникнали в Русия и после са се върнали в Украйна може да бъде смятан за успех.

Атаката, за която проукраинските бойци говорят, беше извършена в Белгородска област в понеделник. Тогава Москва съобщи за навлизане на група от, както тя каза, саботьори, дошли от Украйна. Това е най-сериозният инцидент от този тип, който бе придружен от украински обстрел по руски села, в който загина един човек, а 13 души бяха ранени, отбелязва Франс прес.

"Операцията е в ход. Тя включва няколко фази", увери Капустин, който е известна фигура сред футболните хулигани и в крайнодесните среди  в Русия и който преди войната отиде да живее в Украйна, където организира състезания по спортна борба и стана собственик на модна марка.

Според него този тип нахлуване принуждава руската армия да премества голям брой военни, като по този начин оголва други части на границата и фронта.

Още по темата
Говорителят на другата група, която пое отговорност за нахлуването - Легион за свободата на Русия - и който се представя с името Цезар нарече операцията невероятна, позирайки пред военна блиндирана машина, за който каза, че е трофей, взет от проукраинските бойци от руските сили.

Родом от Санкт Петербург в Русия Цезар бе идентифициран от руските разследващи медии като член на империалистки и националистически групи в руската крайна десница.

Бойците, които са били тридесетина, разказаха пред медиите, че са прекарали близо 24 часа на руска територия, преди да се върнат в Украйна в ранните часове на днешния ден.

Москва каза вчера, че е отблъснала тази атака с помощта на артилерия и авиация и че е елиминирала, както тя каза, над 70 украински терористи.

Бойците, които се определят като десни консерватори и традиционалисти, от своя страна увериха, че  при операцията е имало само двама ранени от тяхна страна. Някои от тях в миналото открито се представяха като неонацисти, отбелязва Франс прес.

Според Капустин реакцията на Москва на това нахлуване е показала, че военното и политическото  ръководство в Русия не са изобщо подготвени за подобни неща.

"Искам да им докажа, че човек може да се бори срещу тираните и че властта на Путин не е неограничена", казва той, уверявайки, че се бори срещу несправедливостта и мъченията.

Украйна отрече всякаква отговорност в тази атака. Но Капустин казва сега, че Киев е насърчил онези, които са я извършили, без обаче да им дава оръжия или оборудване.

Кадри, разпространени от руските власти, показаха превозните средства, използвани от бойците по време на нахлуването. В. "Ню Йорк таймс" идентифицира тези превозни средства като американски бронирани машини с подсилена защита срещу мини (MRAP).

Украйна получи над 500 такива машини от Вашингтон. Но Цезар казва, че е купил използваните машини при нахлуването от "военни магазини".

Русия обеща днес да даде изключително твърд отговор в случай на нови въоръжени навлизания на нейна територия./БТА, Габриела Големанска 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
2
 
9
 
! Отговори
Само двама ранени преди 10 месеца
, а другите не са ранени - мъртви са.
268
6
 
5
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Пишат,че след случката в Белгород, бункерния дедо е отворил куфарчето и начертал нова кафява линия,която не бива да се пресича :)
267
3
 
8
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Вчера в Брянск запалиха завод изпълняващ военни поръчки за оптика. За половин час изгоря всичко. Един вчера ми се смя - пожара не бил голям. Ама гасен от 5 екипа и огромен облак дим. Чао на артилерията и танковите оръдия. Както си пазят границата,така си пазят и военните заводи
266
0
 
0
 
! Отговори
Капитанът преди 10 месеца
До 264: скоро ще разбереш.
265
6
 
7
 
! Отговори
Веселяк - оригинал преди 10 месеца
Несретниците толкова са изпаднали,че даже ник не могат да си измислят. То какво друго да очакваш от хора с iq на ниво параша. Защо не включиха самолети в сражението? Защото украинците ги плющят като семки близо до границата.Могучая и безаналогова се превърна в посмешище
264
9
 
7
 
! Отговори
Направиха Русия преди 10 месеца
за Смях.....Очакваме ЛИЛИПУТИН ВЕЛИКИ да се изкаже колко полка са атакували
263
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За няколко селфита и демонстрация на не знам си какво оставиха една редица трупове, унищожена и пленена техника. Мерси, че ни накархте да видим колко сте гламави.
262
9
 
8
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
"Бойците" все разбиват Россия а украна все става по малка на картата бухахахаха
261
3
 
6
 
! Отговори
,до 293 преди 10 месеца
Стига дрънка глупости..това да не ти е 200м граница...и в любимата ти Хамерика мексиканците минават границата без проблем...но за разлика от там в при преминаване на руската ще те застрелят...Иначе гоулеми герои минали границата и нападнали село...да отиват на фронта ето настъплението започна
260
6
 
10
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Обърнете внимание на думите му: "купих го в магазина". Това е директна препратка за руснаци с бтр-и в Донбас след 2014г. И те така си ги бяха "купили в военторга". На практика,здраво бъзикат руснята. И показват,че границата е слабоохранявана,защото 95% от руската армия е на юг,превземайки Бахмут.
259
7
 
9
 
! Отговори
Батьо Зеленския преди 10 месеца
Всички диверсанти са били избити.Не е останал никой от н..ацисти.те да разказва каквото и да било.
258
5
 
8
 
! Отговори
Смахнатия Дедо преди 10 месеца
В Кремъл скоро ще легне до Ленин и Сталин.
257
4
 
10
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Сега вече прелитат дронове. Един чак до Кремъл стигна. Въоръжени групи си преминават като за добър ден.Пътищата в областта бяха задръстени от бягащи цивилни. Руснаци псуват губернатора си,защото не могат да отворят бомбоубежищата. Самият губернатор докладва,че врагът е унищожен,но съветва хората да не се връщат. ЦИРК!!
256
4
 
5
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Когато украинци минаха за пръв път границата,имаше съвет за безопасност,първи места в новините..Сега цяла въоръжена рота премина границата и...пълна смехория: дедо разглежда карта от 17 век.
255
7
 
8
 
! Отговори
АКО ВЯРВАШ преди 10 месеца
В съществуването на Укро нацисти значи си с IQ между 70 и 80.
254
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Партизанска му работа - следв атака на мандри и колиби. Стига в обсег на 500 км да няма войска. Пладнешки разбойници. Тормозят само мирно население - за толкоз им стига акълът.
253
9
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ПОКАЗАХТЕ , ЧЕ СТЕ СЛАБИ В КИЕВ ТОВА ПОКАЗАХТЕ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ! ЗАЩОТО ПОДОБНА АТАКА СЕ ПРАВИ СЛЕД ПОБЕДА, А НЕ СЛЕД ЗАГУБА
252
4
 
10
 
! Отговори
КЪДЕ Е преди 10 месеца
корабля Масква???
251
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе видяхме ги тия бандеровци.Бягат по бързо и от Юсеин Болт.
250
7
 
4
 
! Отговори
Хе Хееееееееееее преди 10 месеца
До До 272 РАША Спри да гледаш Первий канал че ще за.тъ..ееш още повече...