Бойците, нахлули в Белгород: Показахме, че Русия е неподготвена

Според тях имало само двама ранени
24 май 2023 22:15, Александър Попов
541
Бойците, нахлули в Белгород: Показахме, че Русия е неподготвена
Снимка: Getty Images

Две групи бойци, сражаващи се на страната на Украйна и поели отговорността за навлизане в последните дни в граничен руски район, днес похвалиха успеха на своята операция, която е показала, според тях, слабостта на руската отбрана, предаде Франс прес.

Пред журналисти в Северна Украйна, недалеч от руската граница, основателят на едната от тези групи - Денис Капустин от Корпуса на руските доброволци, увери, че фактът, че бойците са проникнали в Русия и после са се върнали в Украйна може да бъде смятан за успех.

Атаката, за която проукраинските бойци говорят, беше извършена в Белгородска област в понеделник. Тогава Москва съобщи за навлизане на група от, както тя каза, саботьори, дошли от Украйна. Това е най-сериозният инцидент от този тип, който бе придружен от украински обстрел по руски села, в който загина един човек, а 13 души бяха ранени, отбелязва Франс прес.

"Операцията е в ход. Тя включва няколко фази", увери Капустин, който е известна фигура сред футболните хулигани и в крайнодесните среди  в Русия и който преди войната отиде да живее в Украйна, където организира състезания по спортна борба и стана собственик на модна марка.

Според него този тип нахлуване принуждава руската армия да премества голям брой военни, като по този начин оголва други части на границата и фронта.

Още по темата
Говорителят на другата група, която пое отговорност за нахлуването - Легион за свободата на Русия - и който се представя с името Цезар нарече операцията невероятна, позирайки пред военна блиндирана машина, за който каза, че е трофей, взет от проукраинските бойци от руските сили.

Родом от Санкт Петербург в Русия Цезар бе идентифициран от руските разследващи медии като член на империалистки и националистически групи в руската крайна десница.

Бойците, които са били тридесетина, разказаха пред медиите, че са прекарали близо 24 часа на руска територия, преди да се върнат в Украйна в ранните часове на днешния ден.

Москва каза вчера, че е отблъснала тази атака с помощта на артилерия и авиация и че е елиминирала, както тя каза, над 70 украински терористи.

Бойците, които се определят като десни консерватори и традиционалисти, от своя страна увериха, че  при операцията е имало само двама ранени от тяхна страна. Някои от тях в миналото открито се представяха като неонацисти, отбелязва Франс прес.

Според Капустин реакцията на Москва на това нахлуване е показала, че военното и политическото  ръководство в Русия не са изобщо подготвени за подобни неща.

"Искам да им докажа, че човек може да се бори срещу тираните и че властта на Путин не е неограничена", казва той, уверявайки, че се бори срещу несправедливостта и мъченията.

Украйна отрече всякаква отговорност в тази атака. Но Капустин казва сега, че Киев е насърчил онези, които са я извършили, без обаче да им дава оръжия или оборудване.

Кадри, разпространени от руските власти, показаха превозните средства, използвани от бойците по време на нахлуването. В. "Ню Йорк таймс" идентифицира тези превозни средства като американски бронирани машини с подсилена защита срещу мини (MRAP).

Украйна получи над 500 такива машини от Вашингтон. Но Цезар казва, че е купил използваните машини при нахлуването от "военни магазини".

Русия обеща днес да даде изключително твърд отговор в случай на нови въоръжени навлизания на нейна територия./БТА, Габриела Големанска 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Показахте единствено, че съсипвате сами собствената си държава и че сте силни тогава, когато се биете с въздуха и окопите, без насреща ви да има войници и дори хора.
248
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
егаси и пичовете, влезнаха с мотопеди, излезнаха си с БТР-и, а рашките си разбомбиха собствената база
247
3
 
8
 
! Отговори
ПО СВЕТА И У НАС преди 10 месеца
Един факт: "Белгородският десант" почти не е отразен в западни медии, за разлика от медиите у нас (споредено от Александър Меркюрис, който прави ежедневни анализи на войната). Въпросът е защо? Според мен една от причините е да не започнат гражданите на страните в ЕС, който са основи спонсори на Украйна да правят аналогия между Украинските действия и тези на ИДИЛ например. Понеже Русия е "агресорът", което е така, но все пак Русия нахлу в областите след неспазване на МИНСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ.
246
2
 
3
 
! Отговори
баце преди 10 месеца
Поредната мисиркина ода за тероризма. ***!
245
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разбира се Русия не е очаквала, че украински нацисти ще влязат през границата и ще тероризират селата. Но се га очаква, а такива ще бъдат избивани на място като плъхове, това не са военнопленици, това са терористи.
244
0
 
3
 
! Отговори
До предният преди 10 месеца
Гледам запенил си се, пий един руски черен чай да дойдеш на себе си. Не си ти когато си жаден! Успокой се, от война никой не е прокопсал. И тез железарии дето си ги изброил не носят просперитет и развитие, а само нищета и безвремие! Запиши се на рейки курс. По-добре ще се почувстваш. Голяма агресия таиш. Ще се разболееш за нищо!
243
3
 
6
 
! Отговори
Пешо Батмана преди 10 месеца
Платихме на още изпълнители на мокри поръчки. Винаги ще намерят село, което да екзекутират в "знак на несъгласие". Така са постъпвали германските нацисти, взимаме пример от тях Слава Украине.
242
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези много не се различават от ислямистките терористи и е позор, че се представят в героична светлина. Защото утре някой недоволен или "недоволен" (скъпо платен терорист) ще направи същото и на територията на САЩ, както го е и правил. Все пак не Русия, а САЩ са най-чести мишени на терористични удари. И докато от една страна се тръби за "война с тероризма", а от друга - метастазите им героизират терористи, доверието ще спада, емпатиите към жертвите също, а САЩ имат далеч повече врагове от Русия.
241
2
 
5
 
! Отговори
Не се обяснявайте! преди 10 месеца
Всички видяха какво показахте! Пълна комедия стил Бени Хил (е нали оттам са ви режисьорите)! :)
240
5
 
8
 
! Отговори
кубанская столица преди 10 месеца
Ну доста рассказване на приказки от Белгород. Укри загубиза повече от 70 трупи. Неранени, ала трупи. Русские нямахя да взеха пленници. Само готови трупи. Днес в Белгородска обсласт всичко е спокойно.
239
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нацитата обстреляли пригранично село и убили нялоко души. Ами ако сега Русия раздаде оръжие на селяните те да ще тръгнат ли да отмъщават?
238
3
 
9
 
! Отговори
Инвеститор преди 10 месеца
Много бързо приключи контраофанзивата а толкова много милиарди долари вложихме в нея.
237
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
МИ ДАЙТЕ ИМ СНИМКИТЕ НА ТЕЗИ ХЕРОИ, ЧЕ ДА ИМ ДАДЕМ ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА!!...
236
2
 
9
 
! Отговори
Пример преди 10 месеца
България как я превзеха без война? Вземайте пример. Изгонваш населението с най-ниските стандарт на живот. После ги правиш длъжници със самолети или каквото си поискаш за милярди които не могат да изплатят реално! И си ги купил. Печаташ пари и даваш на 20-30 човека отгоре, другите сами ще заминат. Този модел работи безупречно. Даваш им в ръцете по една пластмасова карта да теглят още кредит и са готови. Те не могат да го изплатят. Това е алтернативата на война за територия и власт.
235
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путенчета какво става с мадър раша?
234
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Трябва да се спрат, защото ще стане като виетнамската война. Помня още Джейн Фонда като обикаляше света да говори против войната. Крайно време е за друг вид разрешения на конфликтите, защото това е примитивно и варварско поведение с тези войни. Съгласен съм с двойния стандарт за важни международни въпроси. Лошо е устроен човек и ще се тррррепе докато свят светува.
233
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Спирайте всякакви войни, не само тази, защото един свършва и другият започва. Не може едни да си правят държави - Косово, Македония, да точно Македония, защото да не би да не се знае чии земи са тези!? Но не, едни ще се самоопределят, но други не! Е, тогава ето ви война, и не ми говорете как само и само Русия била виновна! Да не искате другите да си разиграват коня както искат, а руснаците или които да са те, да им викат ура? То ние от това мазнене на тоз оня всички видяхме до къде се докарахме!
232
6
 
7
 
! Отговори
Зезам преди 10 месеца
Влизам вчера в мола, само руска реч - пълно е с украйнци. Със семействата си и децата си. Който има акъл е тук. Който няма се бие за ..?? В името на..???...за слава....?!? Или без слава само да се раз***га тру***ът му , най- вероятно. Има хора без мозък но има такива и без акъл. Взел автомат и се бие срещу артилерия която го тепе от 60-80 км. Зеления си бибкамшика от там като усети , че се затяга примката. Намери 1000 страни за посещение :))
231
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И какво като сте нахлули в Белгород, талибани недни? Доказали, че са ***. Безсмислено действие. Сядайте на масата за мирни преговори и не ни се правете на мъже.
230
5
 
9
 
! Отговори
До 284 преди 10 месеца
Дай официална статистика за загубите които си написал. Урсулата каза още миналото лято че жертвите на Украйна са над 100 хиляди. Колко ли са сега? Но по данни от Украинска страна са към 15 хиляди. Така че всеки може да си измисля някви цифри (както ти в случая). Без официална статистика е чисто и просто пропаганда и тролинг по форумите да се залъгват бабичките.