Най-прекият път към мира не са преговорите с Путин

Според британски историк той е победа на Украйна
Обновена: 24 ное 2022 20:06 | 24 ное 2022 20:00, Александър Попов
304
Най-прекият път към мира не са преговорите с Путин
Снимка: БГНЕС/EPA

Най-лесно ще постигнем мир не като преговаряме с Путин, а като помагаме на Украйна да победи в тази война, пише за в. "Гардиън" известният британски историк и политически коментатор Тимъти Гартън Аш.

Девет месеца минаха от началото на най-мащабната и най-бруталната война в Европа от 1945 г. Най-лошото нещо, което можем да направим сега от гледна точка на мира на нашия континент, е да се впуснем в преговори с Владимир Путин. Най-доброто нещо, което можем да направим, е да оказваме още по-голяма военна, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна, докато един ден тя ще може да преговаря от позицията на силата, изтъква Гартън Аш.

Доналд Тръмп наскоро намекна, че е перфектният кандидат за водене на преговори с Путин. Силвио Берлускони също се предлага като посредник. Двамата заедно биха били перфектният вариант - перфектният за Москва вариант, подчертава Гартън Аш. Путин с удоволствие ще се договори с тях двамата за спиране на огъня, което би позволило на деморализираните му войски да се окопаят в окупираните украински територии, да се прегрупират, да отпочинат, да се превъоръжат, да подготвят мобилизираните запасняци и след това отново да започнат войната. А Берлускони и Тръмп ще получат за благодарност по една партида водка, пише Гартън Аш с ирония, граничеща със сарказъм.

Ако Русия успее да се задържи на украинските територии, които е окупирала до момента и които в своята съвкупност са с площ три пъти по-голяма от тази на Белгия, Путин ще може да представи това като историческа победа. По този начин той ще докаже, че въоръжената агресия дава плодове. Украинците обаче никога няма да се примирят с това. Социологическите проучвания сочат, че те са готови да платят висока цена, включително още загуби на военни и цивилни, за да си върнат териториите, отбелязва Гартън Аш.

Ще дойде време и за преговори. Война с Русия, която разполага с огромно количество оръжия за масово поразяване и със зъл лидер, който е готов да прибегне до тяхната употреба, не може да приключи с безусловна капитулация, както стана с Германия през май 1945 г. Украинското правителство и западните му приятели вече започнаха да мислят за договорки в сферата на сигурността и за други споразумения, за които да настояват. Украйна има юридическото и морално право да си върне териториите, включително и Крим, и само Украйна може да реши дали ще има компромиси, като например някаква специална договореност за Кримския полуостров, пише Гартън Аш.

Пределно ясно е, че подобен мир не би бил приемлив за Путин, особено като вземем предвид, че той обяви четири украински области за руска територия. Следователно или трябва той да бъде принуден да приеме тези условия, или мирното споразумение да бъде сключено с една Русия, която вече не е под контрола на Путин, заключава Гартън Аш./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немчугата е виждала укър само на снимка бяга далеч от тях, ама иначе другите да са ги търпяли с мигрантите е същото.
94
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С терористи не се преговаря.
93
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Германец - За каква капитулация говориш , ти не не знаеш украинците, луд си за връзване .
92
5
 
11
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Айде пак почнаха лудите да обясняват как трябвало оръжия,а не преговори" -- С терористи/мордор не се преговаря. Не е толкова сложна концепция, пич :)
91
3
 
6
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"само Крим и да няма нужда от трилиони да се възстанови" -- А защо да губи Крим, ако може да си го върне? За трилионите не се тревожи, ще ги осигурим. До дънни риби като теб няма да опрем :)
90
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде пак почнаха лудите да обясняват как трябвало оръжия,а не преговори.Страхотен полигон за изпитания и продажба на оръжия си намериха.А ако гръмне някоя АЕЦ тамън ще занулят всички бивши комунисти като няма никакво значение,че няма комунисти.Те просто са откачени.Привиждат им се.От дрогата халюцинации получават.
89
11
 
8
 
! Отговори
Щалин преди 1 година
" Има човек има проблем ,няма човек ,няма проблем" с Русия преговори не може да има , тя погази всички норми, договори и международно право , с такъв какво да преговаряш! И как лъжеше Путин два месеца ,че няма да напада Украйна а струпваше войски по границите на Украйна и Беларус! Комунист!
88
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От преговори на тоя етап няма файда. Договорите с Русия не струват и хартията на която са написани. Руснаците не са цивилизовани като нас, те разбират от груба сила и дрънчене на оръжия
87
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Германец Да уникална е сега Укрия щеше да е загубила много по-малко животи само Крим и да няма нужда от трилиони да се възстанови.
86
8
 
9
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Исторически , към православието, ингелизите са били и ще си останат задни ци !
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГерманецШваба, не се прави на умряла лисица, за ИРИС те питам, що не работят?
84
4
 
11
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Укрите, ако бяха капитулирали през март, почти нямаше да има щети по държавата" -- Уникалва военна доктрина. Ставаш за военен министър в правителство на изpaждане.
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен100 За соца е ясно, кажи сега какво произвеждате?
82
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ знаят че като натиснат *** и след десет дена джюджетата ще бъдат навързани със сезал и изправени в Хага .
81
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите, ако бяха капитулирали през март, почти нямаше да има щети по държавата им щяха да запазят загубените територии и спасят много животи, но уви. Все по трудния начин трябва да стават нещата.
80
2
 
6
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Тогава Русия бе слаба , но сега е подготвена" -- Подготвена за тридневен блицкриг :)
79
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съмнявам се, че Борел и Урсула седят на 17 градуса.
78
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 99 Дори да кажем, че запада удари Ри=усия с ядрени оръжия и я унищожи, преди това Русия ще е изтреляла достатъчно ракети за да унищожи всички останали, ядрена война е самоубийство. АМерикански военен каза, че при акава в севернот полукълба минимум 10 години ще остане ядрена зима около нулата и почти всички видове живот ще загинат.
77
11
 
19
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Най-прекия път към мира е капитулацията на Украйна!Евроциниците залагат чуждия живот с надеждата да се спасят от възмездието за кашата в Укпайна ,започнала с кървавия майдан!Тогава Русия бе слаба , но сега е подготвена и решена да въздаде справедливост!
76
10
 
9
 
! Отговори
Най-прекият път преди 1 година
към мира с Русия е Путин "да се спъне" и да падне от 22- рият етаж! След това още двайсетина души също "да се спънат и паднат" лавров дугин Кадиров Шойгу Захарова Медведев и оня с мустаците и някой други серсеми