Ще породи ли вълна от насилие в САЩ нападението срещу Тръмп

Станалото днес не е просто един изолиран случай
14 юли 2024 15:40, Александър Попов
175
Ще породи ли вълна от насилие в САЩ нападението срещу Тръмп
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В една страна, която вече е на ръба, опитът за убийство на бившия президент Доналд Тръмп разгневи неговите симпатизанти, постави задръжки на предизборната кампания на Демократическата партия и породи опасения от политическо насилие в бъдеще в хода на надпреварата за изборите през ноември. Съмишлениците републиканци на Тръмп го изобразиха като герой в събота във вида му с кървящото ухо и вдигнатия юмрук, изричащ в този момент, както изглежда, думите: "Да се бием! Да се бием! Да се бием!"

Докато Тръмп редовно използва агресивен език при срещите със своите последователи, съветници и съратници на бившия президент обърнаха думите на неговия опонент от демократите, президента Джо Байдън, твърдейки, че демонизирането на републиканския кандидат-президент е довело до опита за убийството му.

"Станалото днес не е просто един изолиран случай. Кампанията на Байдън се върти около това, че президентът Доналд Тръмп е авторитарен фашист, който трябва да бъде спрян на всяка цена. Това послание води пряко до опита за убийство на президента Тръмп", каза сенаторът от Охайо Джей Ди (Джеймс Дейвид) Ванс, един от водещите кандидати за поста на вицепрезидент при Тръмп.

Още по темата
Байдън се опита бързо да успокои ситуацията, осъждайки нападението като неприемливо политическо насилие и спирайки предизборните реклами, атакуващи Тръмп. "В Америка няма място за подобен род насилие. Това е зловредно", заяви Байдън пред представители на медиите.

Все още не е ясен мотивът на стрелеца. Заподозреният (който бе ликвидиран - бел. ред.) - двадесетгодишният Томас Матю Крукс от Бетъл Парк, Пенсилвания, е бил регистриран като симпатизант на Републиканската партия в избирателните списъци. В същото време той е дарил 15 долара на комитет, събиращ средства за лявоориентирани политици и членове на Демократическата партия.

В краткосрочен план това нападение вероятно ще спечели симпатии на Тръмп при появата му идната седмица в щата Милуоки, на Националната конвенция на Републиканската партия, на която трябва да получи кандидат-президентската номинация на партията си, бетонирайки негодуванието и разграничаването на своите поддръжници от кастата на политиците в страната.

Часове след стрелбата предизборният щаб на Тръмп разпространи текст, с който призовава избирателите да дадат своя принос за кампанията му. "Те не преследват мен, а вас", гласи посланието.

Милиардерите Илон Мъск и Бил Акман са сред тези, които побързаха да подкрепят Тръмп. "Напълно подкрепям президента Тръмп и се надявам на бързото му възстановяване", написа Мъск в своята социална мрежа „Екс“.

Крис Ласивита, съпредседател на предизборния щаб на Тръмп, заяви в "Екс", че "от години насам, дори и днес, левите активисти, дарителите на Демократическата партия и сега даже Джо Байдън се изказват възмутително за /.../ Доналд Тръмп /.../,  крайно време е да им бъде потърсена отговорност /.../ и е най-добре това да стане чрез избирателната урна". Ласивита очевидно има предвид скорошните изявления на Байдън, направени в контекста на искането на поддръжниците му да се фокусира върху Тръмп, а не върху собствените си публично представяне.

"И така, приключихме с темата за дебатите, време е да хвърлим Тръмп в окото на бурята", заяви Байдън, който винаги е осъждал политическото насилие.

ПОЛИТИЧЕСКИ НАПАДЕНИЯ

САЩ се борят с най-осезаемия и неотклонен ръст на политическо насилие от 70-те години на миналия век насам. От 14 фатални политически атаки, откакто поддръжниците на Тръмп щурмуваха Капитолия на 6 януари 2021 г., при които извършителят или заподозреният има безспорни партийни пристрастия, 13 са нападателите с десни политически предпочитания. Един е лявоориентиран политически.

Въпреки че е бил президент, Тръмп води кампания като аутсайдер бунтар, оплаквайки се, че отдавна е бил набелязан от "дълбоката държава" и от администрацията на Байдън, които искат да му попречат да се върне на власт. Той обикновено използва насилствена, унизителна и дори апокалиптична реторика, предупреждавайки за "кървава баня", ако не бъде избран, и казвайки, че нелегалните имигранти в Съединените щати „тровят кръвта на нацията“.

Някои републиканци вече реагираха на неговото постоянно разпалване на огъня. "Ако преди страната не беше буре с барут, то сега е“, казва Чип Фелкъл, активист на Републиканската партия в щата Южна Каролина, който е срещу Тръмп.

Брад Банън, експерт по стратегията на Демократическата партия, заявява, че стрелбата може да донесе политически ползи на Тръмп, защото дава храна на неговото предизборно послание, че страната е излязла от релси. "Опитът за убийство създава симпатии към Тръмп" казва Банън. "Потвърждава се и тезата му, представена пред избирателите, че има нещо фундаментално сбъркано в тази нация. Това е идея, която стимулира подкрепата за него“, добавя експертът.

Много избиратели вече се отдръпнаха както от Байдън, така и от Тръмп. Хаосът около кандидатите, може да създаде у гласоподавателите убеждението, че проблемите на нацията са непоправими и пропастта между партиите не може да бъде преодоляна. Конгресменът на САЩ Стив Скалис, републиканец, който беше прострелян през 2017 г., каза за "Фокс нюз", че на подбуждащите към насилие предизборни послания трябва да бъде сложен край./Джеймс Олифант и Грам Слатъри от Ройтерс/БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: атентатТръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
1
 
! Отговори
Преди 100 години преди 2 месеца
Как кой? Застрелян е Ленин, ли?
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някъв копейкaджия тук се е развихрил с поредица от антиСАЩ коментари :D
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Игра на половеНаистина, дойде ли Тръмп в Белия дом за 24 часа е спрял всякакво финансиране на режима на Зеленски в Киев.
32
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръмп е мошеник , лъжец и клеветник Край нямат измамите му
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имаз подкрепям на Северна Корея да се дадат съвременни ракетни системи, да се въоръжи тази страна с оръжия, с които да се защитава от агресията на САЩ и Запада.
30
1
 
9
 
! Отговори
Игра на полове преди 2 месеца
До 25. А защо не Зеленски да го е поръчал, защото знае, че чичо Тръмп ще му спре кранчето и оръжията и чичо Путин след нова ще го сгази за 5 дни? Зеленски стои зад атентата! Майтапя се с теб. Атентата е вътрешна работа на военно- промишления комплекс, който с идването на Тръмп на власт няма вече да получава всеки месец десетки милиарди.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 25 Путин загази.Май Зеленски има най голяма полза от това.Хахахаха
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хора като Кирил Петков в България също трябва да бъдат съдени за езика на омразата срещу нас нормалните българи, които просто искаме да отглеждаме децата си.Кирил Петков многократно е заявявал в медиите, че децата на българите не принадлежат на родителите им и това е едни остаряло схващане. Вече идвала промяната и те, децата щели да се еманципират от семействата си напълно като се откъснат от родителската забрана за смяна на пола.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако стане гражданска война ситуацията може да стане непредсказуема, може и трета световна война да започнат. За това на Северна Корея трябва да се дадат високоточни системи, и при най-налък намек за война Русия, Китай и Северна Корея моментално да унищожат САЩ. Технически това е възможно да стане за няколко минути.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вместо да дрънкате налудничави глупости изгледайте видеоклиповете и се пазете от слънцето.
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За САЩ нещата вървят на зле може и до гражданска война да стигнат. Ако стане нещо никой няма да им помогне. В целият свят мразят САЩ заради тяхното високомерие, арогантност към по-бедните и към тези които не мислят като тях. Само жалки васали като българите продължават да им целуват гьзовете.
24
17
 
3
 
! Отговори
КИМ ФИЛБИ..РУСИЯ преди 2 месеца
ПУТИН ИМА СПЯЩИ КЛЕТКИ ОТ КИЛЪРИ ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА ПО СВЕТА.... ПРОФЕСИОНАЛЕН КГБ ХОД....
23
0
 
14
 
! Отговори
Ще ще преди 2 месеца
Бай Издън каза наскоро буквално: "Казвам с цялото си сърце - Тръмп е заплаха за нашата нация"
22
18
 
1
 
! Отговори
Путин загази преди 2 месеца
Путин стигна твърде далеч. Прекрачи границата. Да поръчаш кандидат за американски президент с цел гражданска война и да планът ти да се провали означава че времето ти изтича.
21
5
 
10
 
! Отговори
Игра на полове преди 2 месеца
Сега ЮЕСЕЙските българороби ще кажат, че Путин отново е помогнал на Тръмп да спечели изборите, като са направили умишлено неуспешен атентат срещу него.
20
0
 
18
 
! Отговори
Въпрос преди 2 месеца
На срещата на НАТО защо обявиха Китай за главен враг на запада, заедно с Русия? За това че правят по-добри автомобили от немските? За това ли са врагове?
19
1
 
10
 
! Отговори
Вината на ДП преди 2 месеца
Бог му помогна.Ще си довърши делото.А ДП сами са си виновни.Нима не можаха да изчакат 4 години, сега Тръмп при втори мандат нямеше право на трети и си отиваше.Можеха да поизчакат, а не да скандализират така света и да причинят с ковид 19 такава мъка на хората по света.Но ДП е истерична, радикализирана, ислямизирана вече и в крайна сметка си прилича от 19 век.Същата безпардонност към властта, ако това значи и гражданска война, веднъж вече я причиниха.Сега ще си го изкарат на горкия Байдън!
18
0
 
10
 
! Отговори
Бабо Маро, преди 2 месеца
Юмрукът значи офанзива. Юмрукът може да носи символичен смисъл, като обединение на частите (пръстите) в единно цяло.Вдигнатият юмрук може да бъде символ на бунт, войнственост, съпротива и единство.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно е сигурно Тръмп ще е президент ако остане жив или не отменят изборите
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Реакцията му беше потресаваща, изобщо не се уплаши, а куршума му отнесе ухото, снимката обиколи целия свят.