Мрачната и дълга история: Стрелбите в политиката на САЩ

От убийството на Линкълн до стрелбата срещу Рейгън – говорят фактите
14 юли 2024 10:23, Красимир Ангелов
99
Мрачната и дълга история: Стрелбите в политиката на САЩ
Снимка: БГНЕС

По време на речта на Доналд Тръмп на предизборен митинг бяха произведени изстрели, които раниха кандидата на републиканците и които разследващите разглеждат като възможен опит за убийство на бившия президент.

Макар фактите тепърва да се изясняват, опитът за покушение срещу Тръмп става поредния опит за убийство свързан с президентския пост в историята на САЩ. БГНЕС припомня най-важните за историята посегателства срещу видни политици отвън Океана.

Още по темата
Роналд Рейгън (1981 г.)

Президентът Рейгън е прострелян и тежко ранен, докато напуска събитие в хотел "Хилтън" във Вашингтон. Нападателят е Джон Хинкли младши, който е освободен през 2022 г.

След опитът за убийство Рейгън прекарва дванадесет дни в болница. Инцидентът повишава популярността на Рейгън, тъй като той проявява чувство за хумор и устойчивост по време на възстановяването си.

Джералд Форд (1975 г.)

През септември 1975 г. президентът Форд остава невредим при два отделни опита за убийство, извършени от жени, и двата в Калифорния и в рамките на само 17 дни.

Джордж Уолъс (1972 г.)

По време на кампания за президентската номинация на Демократическата партия Уолъс е прострелян четири пъти и е парализиран за цял живот в търговски център в Лорел, Мериленд.

Покушението срещу Уолъс, който е известен със своите сегрегационни възгледи и популистки призив, подчертава продължаващото политическо напрежение в САЩ и потенциала за домашно насилие в епохата на Виетнамската война.

Робърт Ф. Кенеди (1968 г.)

Братът на президента Джон Ф. Кенеди - Робърт, който се кандидатира за президентската номинация на Демократическата партия, е застрелян в хотел "Амбасадор" в Лос Анджелис, Калифорния.

Убийството оказва голямо влияние върху президентската надпревара през 1968 г. и се случва само два месеца след убийството на лидера за граждански права Мартин Лутър Кинг младши, което засилва политическите сътресения в края на 60-те години в САЩ.

Джон Ф. Кенеди (1963 г.)

Пътувайки в кортежа си със съпругата си Джаки, президентът Кенеди е убит в Далас, Тексас, от Лий Харви Осуалд.

Комисията "Уорън", която разследва убийството, заключава през 1964 г., че Лий Харви Осуалд, бивш морски пехотинец, живял в Съветския съюз, е действал сам.

Много американци смятат, че смъртта на Кенеди поставя началото на един по-насилствен период в политиката и обществото на САЩ, на фона на разрастването на Виетнамската война и борбата за граждански права.

Франклин Д. Рузвелт (1933 г.)

В качеството си на новоизбран президент Рузвелт става обект на покушение в Маями, Флорида. Той е невредим, но кметът на Чикаго Антон Чермак е убит при нападението.

Теодор Рузвелт (1912 г.)

Подобно на Тръмп, Рузвелт се кандидатира за Белия дом като бивш президент, когато е прострелян в Милуоки, Уисконсин.

Куршумът, който остава заседнал в гърдите му до края на живота му, е забавен от сгънатата реч от 50 страници и стоманената кутия за очила в нагръдния му джоб.

Рузвелт решава да произнесе планираната си реч, въпреки че е прострелян.

Уилям Маккинли (1901 г.)

Президентът Маккинли е прострелян и убит от анархиста Леон Чолгош в Бъфало, Ню Йорк.

Ейбрахам Линкълн (1865 г.)

Линкълн е убит от Джон Уилкс Бут, известен актьор и симпатизант на Конфедерацията, докато гледа пиеса "Нашият американски братовчед" в театър "Форд" във Вашингтон.

Нападението на Бут, само няколко дни след капитулацията на Конфедерацията в Гражданската война, е част от по-голям заговор, който включва опити за убийство на вицепрезидента Андрю Джонсън и държавния секретар Уилям Сюард.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е сега вече Тръмп,Гаранция че ще спечели изборите!!!-:)
51
1
 
1
 
! Отговори
Ййй преди 2 месеца
Бил е регистриран като републиканец, ни е дал дарение за демократите
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стрелят са като такоата..кат комбойци рийш...
49
5
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Всички президенти до Кенеди включително са убити заради противопоставянето на ФЕД да бъде частен!Тоест,убити са от евреи.Сега стрелбата е по заповед на Дж.Сорос.
48
5
 
8
 
! Отговори
До 41 преди 2 месеца
Е, бивали да си толкова елементарен, А?! Учи езици ,чети световните новинарски сайтове. Fox news: " Крус е регистриран републиканец, но е бил разочарован от новата платформа на републиканците и Тръмп ,които смекчава тона си относно гей обществото и абортите." Някой по надолу беше написал, че републиканските избиратели са с " огромни метални проблеми" Прав е.
47
11
 
6
 
! Отговори
ТЪПУТИНАСТ преди 2 месеца
ДОБРО ИЗПЪЛНЕНИЕ НО НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ГИ ХВАНАТ! ПОЛУ СЛЕПИЯ УМРЕЛ ПРЕДИ 24 ЧАСА ДЕТО СТРЕЛЯЛ ОТ НЕЗНАМ СИ КЪДЕ НЕМА ДА МИНЕ НОМЕРА С НЕЗНАМ СИ КАКВО ОРЪЖИЕ ДЕТО НЕМАЛ :D СТРЕЛЯЛ Е НЯКОЙ ОТ СНАЙПЕРИСТИТЕ ДЕТО ГО ПАЗИ ! ВСИЧКО Е ИНСЦЕНИРОВКА!
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Империята на злото САЩ!
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демократите са виновни, те чувстват, че няма друг начин да се спре Тръмп освен чрез методите на Бъфало Бил. Ако демократичните негодници бяха дали някакъв нормален кандидат с шанс, тогава това никога нямаше да се случи. Байдън отчайва и озлобява избирателите на демократите всеки ден. Липсата на избор, липсата на перспектива води до липса на демокрация.
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно как така винаги президента по който стрелят иска да промени нещо в полза на населението и как така стрелецът винаги умира до няколко дена, така че да не може да каже нищо.
43
1
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 2 месеца
Ок, да речем че САЩ имат биометрични данни в ID. А образци ДНК от къде?!? Или в тупурдията , техните служби се изтърваха да кажат нещо?
42
6
 
7
 
! Отговори
Хххх преди 2 месеца
Тръмп е заплаха за демокрацията и те демократично искат да го ликвидират... А стрелеца удобно е застрелян за да може да обяснят че е действал сам и вероятно е луд
41
3
 
10
 
! Отговори
Сами преди 2 месеца
Са си виновни . Според американското законодателство като навърши 16 години не можеш да гласуваш и да употребяваш алкохол , но имаш право да притежаваш оръжие и да караш кола, което е причина за висока смъртност на деца в катастрофи ,стрелба и смърт в училищата.Стрелецът е регистриран републиканец и е щял да гласува за пръв път, видимо е ,че поддръжниците на оранжевият бабуин са с огромни ментални проблеми.
40
14
 
1
 
! Отговори
Определено преди 2 месеца
Томас Матю Крукс е член на крайно ляво движение на автономни антифашистки и антирасистки групи които се борят с крайнодесните фашисти. Всички подобни партии получават пари от руски банки които после не връщат като Льо Пен, която е съдят в момента
39
3
 
0
 
! Отговори
Барба Ганиос преди 2 месеца
е толко Апатичен вече, че под Статия за Зеленски дори - има 100ци коментари!
38
0
 
15
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 месеца
Затворници, религиозни радикални и авантюристи основа ли САЩ. Насилие, грабежи... ОК, ваша работа. Избивате бизони и индианци. Ваша работа. Убивате президенти, музиканти и т.н. Ваша работа. Ама защо тогава ДАВАТЕ АКЪЛ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ??? И другите ли да станат като вас???
37
5
 
1
 
! Отговори
Тая просташка статия преди 2 месеца
Нищо не значи. Днес Бг трябва да бъде спряно . Това не е медия . Това са ***
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 35 Явно нямаш дори 14 години. При издаване на лична карта от МВР се взимат отпечатъци и то от доста години.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един 20 годишен пикльо,тръгнал да спори за " политика" си получи заслуженото!!
34
2
 
5
 
! Отговори
База данни?!?! преди 2 месеца
Понеже стрелецът не носел документ за самоличност, СС и ФБР го идентифицирали по ДНК и отпечатъци от пръсти? Взели ги на място, ок.....Ами с какво са ги сравнили и верифицирали?!! Или някой държи огромни масиви с отпечатъци и секвенирано ДНК на своите граждани?!?! Дето се вика - толкоз пср тестове се ползваха, що пък да ги нямат....
33
0
 
10
 
! Отговори
Червонец преди 2 месеца
Мрачната и дълга история в политиката на Пиндостан е като евтин сaпyнeн сериал. Калпави сценаристи без фантазия: няколко пъти предупреждават неудобния, повдигат му смешни, скалупени обвинения, а неговата популярност продължава да расте. Какво им остава? Да го поръчат.