В САЩ разследват има ли съмнителни титаниеви части в пътнически самолети

Доставчик може би е фалшифицирал или предоставил неверни данни
15 юни 2024 18:37, Елка Василева
22
В САЩ разследват има ли съмнителни титаниеви части в пътнически самолети
Снимка: архив, БГНЕС

Авиационннте власти в Съединените щати разследват дали и как в пътнически самолети, произведени в последните години, са попаднали титаниеви части със съмнително качество.

Spirit AeroSystems, производителят на корпуса на самолетите "Боинг" и крилата за "Еърбъс", съобщи за фалшифицирани документи, свързани с доставката  на части от титан, предаде кореспондентът на БНР.

Титаниевите сплави се използват в самолетостроенето поради тяхната лекота, здравина и устойчивост на корозия и високи температури.  

Но според "Ню Йорк таймс" разследване на Федералната авиационна администрация разкрива, че в доставени части от титан са открити следи от корозия. Предполага се, че дистрибутор може би е фалшифицирал или предоставил неверни данни, но не се съобщава името на доставчика.

От самолетостроителите компании "Боинг" и "Еърбъс" не дават информация  колко самолета са  били в движение с направени от тази доставка части. И от двете компании твърдят, че те са безопасни, но от "Боинг" казват, че в новите  самолети, които все още не са доставени на клиентите, частите ще бъдат подменени. Регулаторите и Федералната авиационна администрация трябва да решат какво ще  се прави със самолетите, които вече превозват пътници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
У нас преди 6 дни
Един познат, с имплантирана титаниева тазобедрена става, се похвали, че ставата се е счупила!
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Американците спряха да купуват руски титан,като част от санкциите срещу Русия.Сега не знам какво слагат вместо титан в самолетите си,но ето го резултата
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нали спреха да купуват титанови компоненти от Русия. Е да си берат последствията по поляните. Требе да съм луд да се кача на боинг след такива новини.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Време е светът да разбере.Всичко ама всичко китайско е със съмнително качество.Когато китайския трудещ се било инженер или работник нещо промрня в зададения му от Запад продукт се получава китайски ***.Затова когато съм бик в индокитай китайските макар и огромни магазини са празни.Не че хората обичат повече своето просто знаят китайското е със съмнително качество.Нищо общо със западния оригинал.Виетнамци,индийци дори тайландци се придържат стриктно до образеца.Това ще изяде главата на Китай.
17
7
 
2
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 седмица
До Бай Дрън мне. некой мениджър е решил да мине тънко и поръчал от руснаците авиационен алуминий във вид на някакви детайли. съответно там не са спазили нито сплавта нито направията, айде цела серия самолети на трупчета и някви хора падат през прозореца.
16
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Изглежда проблемът не е в титаниевите елементи.AIRBUS си летят без проблем,BOEING се разбиват и разпадат в полет.Ако ви е мил животецът,по-далечко от BOEING 737 MAX.
15
5
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
нали тия дето изпаднаха през прозорците от боинг ги хванаха че аутсорснали некви части към брацка дръжава. горе доле като оня от роскосмос дето беше спестил пари на държавата, произвеждайки двигатели от непригодни материали
14
4
 
6
 
! Отговори
Китай е Велик преди 1 седмица
и Произвежда Части за Смотоняяците САЩ!
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато взеха да убиват служители, които свидетелстваха за огромни пропуски в съблюдаването на качеството, кой им беше виновен?
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 11, Даваш ли си сметка че не говориш за фирма от махалата, която има 2ма работника? Боинг си има отдел за качествен контрол и сертификация, те спяли ли са или са се занимавали със смяна на пола и гей паради? От 4г е ясно, че тази компания имат мисмениждмънт защото никой от отделите им не си върши работата. Като паднаха самолетите в Малайзия и Индонезия тогава пък индийците им бяха виновни, сега като им се разпадаха самолетите във въздуха пак някой друг беше виновен.
11
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Причината е, че дадоха на руснаците да им произвеждат титаниеви части, уж за по-евтино.
10
4
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 7 "Явно обаче има война срещу Боинг по неизвестни на мен причини" - ц. Боинг не е това което беше преди 20 години, а 100% менте. Космическият им кораб стои закачен за ISS и не смеят да го върнат щот тече газ от него.
9
1
 
6
 
! Отговори
До Бай Дрън ОТ4 преди 1 седмица
ТЕНДЕНЦИЯТА Е ОЧЕВАДНА,НЕ СЪМ ВИЗИРАЛ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ И ВЗИАМОВРЪЗКИ:: СЛЕД БОЙНГ,ОПАСНОСТТА И ДРУГИТЕ ДА ПОВЛЕЧАТ КРАК Е ГОЛЯМА,А БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАГУБИ ПЛАТЕНИТЕ ПАРИ...
8
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Тия Spirit Aerosystems са кой ми изцапа бельото....
7
9
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
До 4: Ф16 са на Локхийд. Явно обаче има война срещу Боинг по неизвестни на мен причини. Сигурен съм обаче, че ако се задълбае, ще се разбере кой стои зад атаките.
6
0
 
7
 
! Отговори
До Титана е добър преди 1 седмица
"Въпреки че нелегираният титан не е много полезен за структурни приложения, титаниевите сплави са високо ценени за употребата им в космическите, високотемпературните и биомедицинските приложения. Титанът е труден за обработка или заваряване, но има значителни предимства пред традиционните метали." КАКВИ СА ТЕЗИ УМНОСТИ ДЕТО НИ КАЗВАШ??...
5
3
 
3
 
! Отговори
Титана е добър преди 1 седмица
Но е крехък не издържа на вибрации
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АБЕ,ЧЕ СИ ПОЛУЧИМЕ ЛИ ВАДЕНКИТЕ Ф-16 ИЛИ ПАК ЩЕ ПИЙНЕМ СТУДЕНА ВОДИЦА??!!!...
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Боинг фалира пак . Дълга достигна 58 милиарда долара и кредитния рейтинг беше свален до минимум . Сега ще трябва държавата да ги спасява . Ще има няква среща с инвеститорите но пари няма хич ;)
2
1
 
18
 
! Отговори
OЛЕЛЕ преди 1 седмица
На български се казва титан и титанови сплав. Аман от неграмотни ***.