Помпейо натиска устремно: F-16 ще дадат по-високи способности на България!

САЩ готови да договорят окончателните параметри по продажбата
20 дек 2018 09:00, Нели Христова
514
Помпейо натиска устремно: F-16 ще дадат по-високи способности на България!
Снимка: Reuters

САЩ  приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България.

От изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо става ясно, че страната му очаква предстоящия избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС.

"Както подчертах на 18 декември в телефонния си разговор с премиера Бойко Борисов и както изтъкна по време на визитата си в София миналата седмица заместник-държавният секретар (Джон) Съливан, САЩ са готови да работят заедно с българското правителство за уточняване на окончателните параметри на потенциалната продажба на изтребители Ф-16, за да отговарят на неговите бюджетни и оперативни изисквания, като в същото време предлагат по-високи способности", заявява държавният секретар на САЩ, цитиран от БТА.

Още по темата

От думите му става ясно още, че в последните 25 години САЩ са отпуснали на България повече от 200 милиона долара помощ в областта на сигурността за повишаване на професионалното ниво на нейните сили и съвместимостта им в рамките на НАТО.

Те са инвестирали и над 100 милиона долара за модернизиране на полигона "Ново село" и военновъздушната база "Граф Игнатиево" и се декларира, че възнамеряват да го правят и в бъдеще.

В края на ноември Джеймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие" в Lockheed Martin, компанията - производител на F16, обяви в  ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че компанията се стреми към нови проекти в България.

"Това, което предстои за нас във връзка с конкурса за доставката на самолетите F16, вещае и за страната светло бъдеще", коментира той.

Робинсън заяви още, че в компанията са уверени, че инвестицията в самолети F16 ще помогне не само на България, но и на отношенията между България, НАТО и САЩ.

По повод провеждането на конкурса за превъоръжаване на Българската армия, той изрази вълнението си, че както при участието във всеки един конкурс, екипът на компанията се надява да се представи възможно най-добре.

"F16 представлява най-добрия вариант, който съществува за българските ВВС, това е цялостен пакет, който включва не само най-добрия самолет от 4 поколение - най-добрия изтребител, но също така симулатори, оръжия, обучения - цялостен пакет за българските ВВС. F16 е един от най-надеждните изтребители в световен мащаб", посочи Робинсън.

Припомняме ви, че в началото на октомври Министерството на отбраната официално отвори четири оферти от три държави за нови изтребители за модернизация на родните ВВС - за F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet от САЩ, за JAS 39 Gripen C/D от Швеция и за Eurofighter Tranche 1 от Италия.

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
12
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Помпата дава зор,защото като ти набутат фърчилата.за 40 лета напред си им вързан!! Друг е въпроса че нали вс около нас са другари от кой да се вардим!! Па с 16 фърчила..сме едни ***..!! Освен аерплани.и на земята много ще да купим..радари, нови писти. Ремонтни бази. Ракети,лодки..гоуеми..къщи за уса аскера, детски за заплодените моми..( както около цанков камък..*** австрийчета..)..бе..ГЗ..под наем
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Помпейо, не е ли чул за радиомълчанието на Радев !?
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже руснаците признават че бл.70 е добър: youtube. com/ watch?v= 70svL6fDlQ4
50
10
 
24
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Миг-29 които имаме са по-добри от Ф-16. Не виждам причина да даваме един милиард за купони за храна на бедните американски семейства когато си имаме по-добри изтребители а българските пенсионери ровят в кофите за огризки от храна?
49
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роденото да пълзи няма как да лети! Тези които можеха да летят се врязваха в американските самолети бомбардирали София!
48
4
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 5 години
Онзи с който преговарят от щатите е преродения Живков ...
47
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 27Колега, американците са инвестирали 200 милиона в тяхната армия!Колега, свали си русофилските очила и престани да работиш постоянно срещу България в изгода на най-големия български враг Русия. Това твоето ако не ти е известно се нарича предателство.
46
2
 
27
 
! Отговори
Ал Кохол преди 5 години
След като и голямата бухалка се е задвижила, няма мърдане. Ще вземем Ф-16 и ще плащаме като попове. Както някой по-долу писа - данък спокойствие, а премиерът ни разбира от тия неща, както и от бухалки.Комисиите и конкурсите са, за да се замажат очетата и узакони беззаконието.След като решението ще е политическо, политиците да се качат на самолетите.И това е поредното доказателство, че сме васали и че САЩ се месят във всичко и навсякъде!Лек ден!
45
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този ред нек заявява, че избора е предрешен?!? Явно е уверен във своя агент за влияние - Цвъки, който му е гарантирал спечелването на поръчката...Та д попитам този виден ред нек, да не би да смята, че България е бананова република от Африка, че да ни продава стара технология на цената на нова? И защо този "прекрасен" самолет вече не се поръчва от американските въоръжени сили, ами се въоръжават с 5-то и 5+ поколение самолети?
44
8
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Когато бяхме във Варшавския договор руснаците ни даваха, а не ни продаваха самолети и друго оръжие. Онзи съюз беше съюз между приятели и братя. НАТО е съюз между господари и роби !
43
3
 
22
 
! Отговори
Абе... преди 5 години
Нашата ще стане като във вица,дето един отишъл за въдица..а му продали и джип!! 16 самолета. Да!! Айде и Патриот за да ги пазим!! Ама и един два кораба...че често Ф16 падат в морето за да ги вадим, и подводница. Че ако не ги извади кораба..айде и спец съставки за керисина,всяка година ъпдейт на софтуера...та ще станат не 1.6 милиарда а ..56..!! Нашите готови..защото 10%..са си винаги 10..%!!
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Това, което предстои за нас във връзка с конкурса за доставката на самолетите F16, вещае и за страната светло бъдеще"Това Помпеото да не е преродения Живков? И методите и акъла му същия.
41
2
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
До 38 -Още преди година и половина имаше оферта от САЩ за стари Ф16 (учебни със леко скопена авионика) на поносима цена за БГ - БГ разполага с 2 милиарда - и САЩ това предложиха за тези пари-- Още тогава казах че ГЕРБ ще изберат САЩ - защото там се вземат най лесно пари под масата !!
40
2
 
7
 
! Отговори
SJ преди 5 години
До привет от ГерманияГлупав коментар от глупав човек.
39
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя кравешки тюффлек го биха и либиха в Сирия и Венецуела и сега се мъчи да си го върне на някого.А каква по-лесна жертва от една долнопробна магистралка като България.
38
4
 
32
 
! Отговори
Джендъри ГЕРБ преди 5 години
Нека затвърдим джендърско-атлантическите си ценности и купим ретро самолетите ф16. Скъпи за поддръжка и ги наричат хамъри, заради разхода на гориво.
37
2
 
5
 
! Отговори
Ник преди 5 години
А кой ще ги управлява.
36
29
 
6
 
! Отговори
fakt преди 5 години
Очевидно е, че F 16 са много по-добри МИГ. Това е все едно да сравняваш Шевролет с Москвич. Ха-ха-ха...
35
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Другарю, много си уплашен от руснаците? Не се страхувай, руснаците освен да ти промиват мозъка с мигранти, гейове,Сoрос, антиглобализация, антидемограция, антилиберализация и Америка ще фалира утре друго не умеят и не могат още по малко пък в областта на военната техника.
34
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато бяхме във Варшавския договор купувахме Руски самолети , сега сме в НАТО и ще купуваме Американски, това е положението.