Помпейо натиска устремно: F-16 ще дадат по-високи способности на България!

САЩ готови да договорят окончателните параметри по продажбата
20 дек 2018 09:00, Нели Христова
514
Помпейо натиска устремно: F-16 ще дадат по-високи способности на България!
Снимка: Reuters

САЩ  приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България.

От изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо става ясно, че страната му очаква предстоящия избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС.

"Както подчертах на 18 декември в телефонния си разговор с премиера Бойко Борисов и както изтъкна по време на визитата си в София миналата седмица заместник-държавният секретар (Джон) Съливан, САЩ са готови да работят заедно с българското правителство за уточняване на окончателните параметри на потенциалната продажба на изтребители Ф-16, за да отговарят на неговите бюджетни и оперативни изисквания, като в същото време предлагат по-високи способности", заявява държавният секретар на САЩ, цитиран от БТА.

Още по темата

От думите му става ясно още, че в последните 25 години САЩ са отпуснали на България повече от 200 милиона долара помощ в областта на сигурността за повишаване на професионалното ниво на нейните сили и съвместимостта им в рамките на НАТО.

Те са инвестирали и над 100 милиона долара за модернизиране на полигона "Ново село" и военновъздушната база "Граф Игнатиево" и се декларира, че възнамеряват да го правят и в бъдеще.

В края на ноември Джеймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие" в Lockheed Martin, компанията - производител на F16, обяви в  ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че компанията се стреми към нови проекти в България.

"Това, което предстои за нас във връзка с конкурса за доставката на самолетите F16, вещае и за страната светло бъдеще", коментира той.

Робинсън заяви още, че в компанията са уверени, че инвестицията в самолети F16 ще помогне не само на България, но и на отношенията между България, НАТО и САЩ.

По повод провеждането на конкурса за превъоръжаване на Българската армия, той изрази вълнението си, че както при участието във всеки един конкурс, екипът на компанията се надява да се представи възможно най-добре.

"F16 представлява най-добрия вариант, който съществува за българските ВВС, това е цялостен пакет, който включва не само най-добрия самолет от 4 поколение - най-добрия изтребител, но също така симулатори, оръжия, обучения - цялостен пакет за българските ВВС. F16 е един от най-надеждните изтребители в световен мащаб", посочи Робинсън.

Припомняме ви, че в началото на октомври Министерството на отбраната официално отвори четири оферти от три държави за нови изтребители за модернизация на родните ВВС - за F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet от САЩ, за JAS 39 Gripen C/D от Швеция и за Eurofighter Tranche 1 от Италия.

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РодопчанинНе гръцкай, а благодари че не са ви бомбардирали погрешка.
72
4
 
6
 
! Отговори
Ех преди 5 години
Дай боже купените щайги да паднат върху дундуков 2 ,един..в банкя!! 6..върху недвижимите имоти на цц!! Абе цц от недвижими вече ще има и Ф ърчащи имоти!
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе защо ще ги плащаме от бюджета? Да ги платят от бюджета на МО! И без това без изтребители няма файда от ***! Предлагам състава на МО да се сведе до 110 човека - 100 пилоти на изтребители и 10 човека ръководен състав!!! От всички други няма никаква файда - хиляди *** дават карули, пазейки ошушкани оръжейни складове със заплати от нашия джоб! Съвременната армия е ВВС, от разни пехотинци с пушки на рамо няма никаква файда! Гърците или турците ще ни смажат със 100 изтребители за 3 часа
70
0
 
6
 
! Отговори
Пешеходец преди 5 години
Моля, единствения ни летец да дойде в министерството и да си получи осигурените му бройки Фъртолет16. Да си носи торбичка ,щот' по джобовете няма как да ги събере .Айди, побързай, че на паркинга вече няма място дори и за джипа на шефа .
69
0
 
13
 
! Отговори
Помпейо преди 5 години
Нашият посланик е спуснал решението на Борисов, защо тая тиква още се мотае и не купува самолетите?
68
1
 
17
 
! Отговори
Родопчанин преди 5 години
Когато над Рожен демонстративно летяха американците и се подиграха с присъстващите на събора, се замислете, какво си е мислел американеца : "Това племе защо се е събрало тук".Това са хора, на които не им дреме за вас...нали бяха загрижени да ви вкарат демокрацията, за да живеете добре..Според вас те някога дали са интересували от вашите интереси?
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 72Винаги съм бил на мнение че 16 самолета са ненужни и не ефективни, по-добър вариант е да се заложи на ПВО.--"патриотите" са стари, куци системи...а вражески не могат да се вземат...
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ни принудят да ги купим. Целта е да получат едни пари от васала. Иначе с тези самолети и без тях отбранителната способност на България няма да се промени. А за инвестициите, това си е чисто лицемерие - американците инвестират в тяхна военна база, която им е дадена безплатно, нещо което никоя друга държава освен българската не прави. Вместо да са благодарни, приказват за инвестиции, които са за техните военни тук.
65
0
 
15
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Тези самолети трябва да са безПлатни за 10 г безплатни 4 бази тук! Плюс златните концесии срещу 1.5 процента такса!!!!!!' плюс два теца с по 1 млрд печалба гарантирана вече 10 г. Не 10 а 50 самолета ни дължите мръсен чи фут
64
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми че то Ф16 в Турция отиват на скраб вече каква ни е далаверата не знам.
63
0
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Да не вземе някой да си помисли ,че решението за избор на изтребител за българските ВВС,зависи от България.Решението ще се вземе във Вашингтон,а ние "само" парите ще дадем.А някои си мислят,че е лесно да си колония,но не е така.Защо не ни сложат направо един генерал-губернатор и нещата ще се оправят.Няма да има нужда от правителство ,президент и парламент.Ще ни ръководят с директиви и нареждания.Ех ,какъв живот ще настане.Както пееше Кидика "Ей живот ,здравей,здравей"
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф-16ките за някой музей ли ги купуваме или ще ги реставрираме за пред народа ?
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миг 29 са по-добри от Ф-16, даже в някои отношения превъзхождат Миг-овете и Ф-22. Самите САЩ го признават: Discovery Channel /watch?v=1KG6bK8itH0
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха Лъжат мама им, 200 млн за 25 години са режиините на военният им контингент , който поддържат в Бг, не са никакви инвестиции или целева помощ. "Подариха" няколко Хъмви-та на по 20-30 години , от тези дето изтеглиха от Ирак и бля-бля.Винаги съм бил на мнение че 16 самолета са ненужни и не ефективни, по-добър вариант е да се заложи на ПВО.
59
0
 
19
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Помпео очаква дали Борисов правилно е запомнил това, което му е наредил в разговора от 18.12.2018г.Ако Борисов, каже нещо по-различно от нареденото му, може пък да научим как върви разследването на някои българи по закона Магнитски! Но едва ли!Освен това, за чий ... ще даваме милиарди за самолети, а няма милиони за пенсии и болници?!Тия пари са наши, а не на Борисов, който се тупа в гърдите, че дал на тия милиони, на ония милиони и т.н. С чужда пита помен прави!
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко няма полезен ход - ако купи Грипените, америте ще го свалят, ако купи амерския скраб - народа. Същото важи и за Турски поток. Густо, сега хубаво си го нахендри
57
8
 
1
 
! Отговори
Stambuli преди 5 години
Тез самолети Ф-16 Блок 50+ ги има тука в Турция много вашите сте са Блок 70 Випер супер са много са безшумни и бързи . Покрай покупката на Ф-16 сте расте и Дружба та ни между БГ и ТR да живейе Дружба та ни между ТR и Русия , да живейе Дружба та ни между ТR и САЩ. Елате да гостувате като туристи в Истанбул , мегапол на два континента . Турското кахве е световноизвестно . Да живейе вечната дружба между България и Турция . Обичам добрите хора .
56
0
 
17
 
! Отговори
CitizenX преди 5 години
Да са ни живи и здрави самолетите дето дори и децата на децата ни няма да модат да изплатят . А, честито !П.С. Тук включвам и ТРОЛеите на Краваристан цвилещи радостно за сделката на които от днес ще им се уддържа 35% от полагащите им се 5 цента за коментар .
55
0
 
19
 
! Отговори
ВЗВОД преди 5 години
... Колко ХАмерикански трошки ще купим ?!?! ... ТРИ ли ?!?! ... Точно за колкото военни пилоти имаме ........... Румбеца Радев и още двама .......... :) ;) :) .......... За какво изобщо си давате парите не знам ?!?! ... Ако НЯКОЙ иска да ни "нападне" и "завземе" и с тия три - четири трошки и без тях , за 24 часа , цялата ни териотория е негова !!! ...... Тия кинти по - добре ги дайте за увеличение на пенсиите и заплатите .......... Смешници !!!!!
54
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите защо са толкова превъзбудени и уплашени от Ф16? Нали Русия ви предостави сигурно убежище. Ако се стигне до война ще се скриете под елхата която ви подари майка ви Русия плътно до джуджето Путин.