Атаката в Курск: Русия прави фатални грешки във войната, но ги коригира

Украинците се възползваха от самонадеяността на руснаците
25 авг 2024 17:37, Александър Попов
196
Атаката в Курск: Русия прави фатални грешки във войната, но ги коригира
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Успешният пробив на Украйна в Курска област се дължи на грешките и самодеяността на Русия, казва военният експерт полк. Маркус Райзнер. Но Русия в крайна сметка винаги ги коригира и надделява с огромните си ресурси, пише Сузане Петерсон от ARD, цитирана от "Дойче Веле".

"През последните над 900 дни от войната видяхме, че Русия постоянно прави фатални грешки. Но благодарение на ресурсите си винаги досега е успявала да ги коригира. Сегашният случай също е такъв. Русия се бе концентрирала 100 процента върху Донбас и не предполагаше, че Украйна все още е в състояние да проведе офанзива в Курск. Затова този участък от фронта бе оставен без особено внимание", отбелязва военният анализатор полк. Маркус Райзнер пред АРД.

Украинците се възползваха от самонадеяността на руснаците

Той дава и отговор на въпроса защо грешките на руската армия се повтарят постоянно: „Много от нас нямат никаква представа какво е да се грижиш за фронт с дължина 1200 км – и за двете страни. За целта има нужда от огромни ресурси. Но често се случва малки военни части да следят за голямо пространство и покрай това естествено се получава, че определени територии остават без надзор, включително поради известна самонадеяност. Самонадеяността на руснаците даде възможност на украинците да извършат пробив“.

Военният анализатор Маркус Райзнер посочва пред АРД, че намерението на Украйна е било да принуди руснаците да изтеглят свои части от районите на Донбас, където се водят тежки сражения, и да ги прехвърли към Курск. „Русия се опитва да избегне това, тъй като в момента отбелязва успехи в Донбас. Поради това тя сега иска да набере нови сили от вътрешността на страната и да ги насочи към Курск. Eто защо ѝ е нужно време, докато тези сили се задействат."

Шансове и рискове

Маркус Райзнер прави пред АРД и прогноза докога Украйна би могла да задържи контрола над завладените територии. „Украйна се опитва да разшири присъствието си в региона, но постоянно се натъква на съпротива. Тя се опитва да задържи завладените територии, както и да завземе нови. Дилемата е в това, че Украйна вече е на три фронта. Тя трябва да осигури войници, ресурси, въоръжение и техника и за Донбас, и за района около Харков, а сега и за Курск. В тази игра на ресурси в рамките на една силно изтощителна война стои въпросът дали Украйна ще покаже достатъчно издръжливост."

Военният експерт посочва, че поради огромното си население Русия има възможност постоянно да набира нови войници. „Смята се, че до края на годината в боевете срещу Украйна ще бъдат хвърлени 690 000 руски войници. От това обаче не следва, че няма да се стигне до недостиг на военни кадри. Предполага се например, че Русия ежедневно губи по 1000 войници – загинали или ранени. Затова в сраженията се включват и неопитни наборници, които буквално са пометени от украинците. Много от тях биват и пленени – по украинските данни става дума за 100 души дневно.“

"Украйна трябва да остане гъвкава и мобилна"

Райзнер казва още, че Украйна отбелязва успехи тогава, когато е гъвкава и мобилна. „Дилемата на Украйна винаги започва тогава, когато този ефект отсъства и руснаците успяват да я принудят да води изтощителна позиционна война. Това може да се случи и сега в Курск.“

Експертът пояснява пред АРД, че когато настъплението приключи и на Украйна ѝ се наложи да отбранява някои недобре подготвени позиции, може юмрукът на руската армия да се стовари върху нея отново. „Украйна трябва да остане бързоподвижна и гъвкава, за да има успех. Но Русия фактически винаги надделява поради наличието на огромни ресурси. Това го наблюдаваме вече 900 дни. Независимо от успехите на украинската армия, на Русия постоянно ѝ се удава отново да си възвърне шансовете."

Поуките от световните войни

Не се ли оказва тогава, че настъплението в Курск не е повратен момент, а по-скоро стряскаща закономерност в хода на войната, пита Сузане Петерсон от АРД. В отговор Райзнер прави сравнение с Първата световна война, при която рамковите условия са били други, но могат да се открият и много паралели. „Например необоснованата еуфория от 1914 година, че войната ще може да приключи бързо. След провала на руското настъпление от 2022 година също имаше подобни надежди.

Маркус Райзнер прави сравнение и с 1916 – „годината на злощастните офанзиви, при които загиват стотици хиляди хора, но това е и годината, в която, както знаем, са предприети първите опити за започване на мирни преговори. След това обаче войната трае още две години. А днес знаем и друго – Първата световната война всъщност е базата за много по-ужасната Втората световна война, започнала 21 години по-късно, която засенчи всичко, случило се по време на Първата. Това определено трябва да бъде предупреждение за нас“, подчертава военният експерт пред АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
15
 
! Отговори
Малък Праз преди 3 седмици
Само фанатик или платен може да вярва в победата на ВСУ над ВКС на РФ. Зеленски още 2022 каза - "Дайте ни оръжие и ще видите какво ще направим р..у..с..н..я..та. Чакаме вече 2 години и получаваме едно голямо Нищо.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Давайте оръжие, за да не се наложи да давате хора. Това заяви съветникът в канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк в послание към България в разговор с бесарабската българка Таня Станева, твърди ОФнюз..
45
4
 
9
 
! Отговори
Малък Праз преди 3 седмици
Желанието на Западът да получи реванш за загубата в курската битка се вижда и от Космосът. Единственият проблем е, че тик-ток войската на укро-вермахтът е пълна смешка в сравнение с истинският Вермахт.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 123 ... и както е казал един бивш български министър:" егати и държавата, щом аз й станах министър"...
43
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин е руския Евгени минчев
42
11
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Както е казал един бивш руски премиер: "Искахме да стане по добре, а стана както винаги"
41
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фатални могат да бъдат само грешките, които не могат да се коригират. Като тази на Украйна, да нахлуе в Курск. Никой не е очаквал подобна глупост. Колкото и да опитваме да замазааме сега, Украйна търпи поражения в Донбас, а вече и в Курск.
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е типично за руснаците. Като повечето хора правят грешки, но се учат от тях. Ние обаче не. Повтаряме едни и същи грешки през 13 вековната си история. И продължаваме смело напред.
39
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това, че Украйна не трябва да остане да съществува след СВО - това вече е азбучна истина. Днешна Украйна е нагледен пример за това как едно общество може да бъде оскотено.
38
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна е агресор.
37
4
 
12
 
! Отговори
Фитока преди 3 седмици
Човекът се изразява внимателно за срока,в който ще устоят украинските войски в Курска област.Срокът изтича според математика за първи клас на 15 септември 2024 г. с оглед дневните загуби.Воят да започне сега.
36
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Западните държави принудиха Украйна през 1991г да предаде ядрения си потенциал-2000 ядрени бойни глави на Русия в замяна на гаранции за териториалната и сигурност. Видяхме резултата.Огделно Русия системно в продължение на 30 години дестабиризира и ограбва Украйна.На всичко това Путин сложи кръст,вземайки фаталната и налудничаво решение да нападне Украйна.Сред победата Украйна ще има Първата по сила армия в Европа, члин на НАТО И ЕС.Слава Путину...
35
4
 
12
 
! Отговори
однако преди 3 седмици
Всички правим прави фатални грешки. Важно е да ги коригираме. Мой съсед се усети навреме да прегледа продължителността на живота. За мъжете в България тя е под 69 г., а за жените - 75,5. Съседът бе щастлив, че се е усетил преди да навърши 68. Сега може да се подложи на операция за смяна на пола и да доживее с жените до 76 години. Малко ум да имаш, но навреме да ти дойде, а?
34
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма такава държава Украйна, нито такъв народ украинци, това са етнически руснаци и тези територии са изконни руски територии, това образувание на територията на бившата УССР скоро ще изчезне.
33
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имаше предавания по западните медии наскоро по случай Хирошима и Нагасаки, питат обикновени японци по улиците, и те се извиняват и оправдават за атомните бомбардировки, казват, че Япония не е искала да се предава и искала да воюва, а САЩ са искали мир, войната не е хубаво нещо и за това правилно са пуснали атомните бомби. Същото ще говорят след 10 години и в Украйна (или каквото остане там) ако Русия изравни всичко със земята, при това не са необходими атомни оръжия, Русия разполага с технологии да ги размаже и без да използва атома, но Русия ги жали вече 3 години.
32
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 341991 г - пета по обем икономика в Европа, население от 52 милиона души)))Пета по обем не е било СССРто камо ли Украйна.След война пак ще е 52 млн.. А Расия 50млн,и без 2/3от територията си.
31
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
1991 г - пета по обем икономика в Европа, население от 52 милиона души, най-мощната наука и самолетостроене, високоразвито образование и здравеопазване, нулев външен дълг. След 33 години "независимостта" на Украйна стана синоним на думата "катастрофа".
30
7
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Фаталните грешки ги прави ЕС. Западен с пуканки и кола чакам да видя края му. Кеф!
29
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
новоизлюпения генерал ще се опита да запази позициите на окрайна в курск дори и с цената на покровск, но когато изгуби всичко, клоуна ще го разжалва.. Русия не бърза за никъде...
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А Залужни къде е -до бандера !