Линията за бедност 638 лв., 1500 лв. на месец са нужни за съществуване

48% от домакинствата са под линията на бедност преди социалните плащания
17 сеп 2024 11:13, Гергана Попова
86
Линията за бедност 638 лв., 1500 лв. на месец са нужни за съществуване
Снимка: БГНЕС

Важно е социалните плащания да не бъдат прекалено високи или прекалено ниски. Затова е нужен тристранният диалог между държава, синдикати и работодатели”. Това каза за Нова Нюз икономистът Михаил Кръстев.

Още по темата

Повод за думите му е идеята на служебното правителство да увеличи линията на бедност със 112 лева - от 526 на 638 лева.  Според Кръстев начина, по който се определя бюджетната рамка за идната година, е непрогнозируем.

"Преди социалните плащания трябва да се направи разчет. Проблемът не е в отчета, проблемът е в броя на хората, които са бедни. Бедността е прекалено голяма. Събираме капачки, даряват се раници, учебници – това означава бедни хора. Бедността създава прекалено много сътресения”, каза икономистът на КТ „Подкрепа” Атанас Кацарчев. 

По думите на Кацарчев 48% от домакинствата са под линията на бедност преди социалните плащания. Той определи тази линия като „смешна сума”.

"Едно цивилизовано общество не би трябвало да допуска да има бедни, болни. Няма как в едно семейство да оставиш едното ти дете да гладува за сметка на другото”, каза синдикалният икономист. Той сравни изчисленията - 1500 на човек месечно е минимумът на човек за съществуване, а линията на бедност е 600 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от Общество
Фармацевти срещу вендинг машините: Лекарствата не са вафли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
0
 
! Отговори
Мустафа преди 2 часа
Пълни глупости - аз с 1200 лева нямам никакви проблеми , тази линия просто се увеличава постоянно защо все повече гъзарии се смята, че се полагат и си беден ако ги нямаш нищо че навремето са били луксозни за всички стоки и услуги.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
И още 30% с до 400 лева отгоре, демек 70% бедни, също и ограничаване на много права и пенсия на 70г. така е при капитализма, па те да си го кръщават как си искат.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
С този мутренско- комунистически елит от всяко естество убива всякакъв мерак за работа! Убива в хората желанието за развитие и не се вижда перпектива, за това масова българите работим за други държави! Много поздрави на политиците и техните кръгове!
78
2
 
2
 
! Отговори
по РЕЙГЪН преди 15 часа
БЕДНОСТТА Е НАЙ-СПРАВЕДЛИВОТО НАКАЗАНИЕ ЗА МЪРЗЕЛА
77
0
 
0
 
! Отговори
Im-ДИН0-OLD MAN! преди 20 часа
До Анонимен /62-ри/... Защо се опитваш да подслъгваш и явно да шикалкавиш... Цитирам: През 2016 г. р/ката между моята пенсия и минималната бе 5,72 пъти Същото това съотношение при мен бе точно 3 пъти, след което понастоящем е почти 5 пъти /без нито 1 работен ден в+!/, докато при теб като Ханнонимник била НАМАЛЯЛА на 2,5х - това РЕАЛно нема как да е възможно и верно, особено след 3-кратното вдигане на пенциите при ПП-ДБ, така че се опитваш да представяш НЕверено и подвеждащо действителните цифр
76
0
 
0
 
! Отговори
%%%% преди 20 часа
Няма лошо само трябва да се откажете да мажете градовете и хората с *** от всякакв род и химически апропо токсичен, и радиоактивен състав, и после ще мислим за прага.
75
0
 
4
 
! Отговори
Манекенки преди 22 часа
До *** 74: Зависи от хората. Една мутреса харчи на ден по толкова. Един магистрат - нищо не харчи - щото му се дава без пари. Пардон .последния плаща за манекенката...
74
0
 
8
 
! Отговори
Смешник преди 22 часа
Че колко в България живеят с 1500 лева на месец Повечето са на минималната заплата а за безработните и повечето пенсионери да не говорим
73
2
 
5
 
! Отговори
Име преди 1 ден
Трябва да има необлагаем минимум, примерно 12-15000 лева, и да се въведе прогресивно данъчно облагане. Тогава пенсиите могат да станат доста по-добри от сега!
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тук дори и с пари си ограбен и морално ощетен ако ще и 50 хиляди да взимаш всеки ден се срещаш с всякакви супер дразнещи неща които парите ти не могат да ти помогнат!
71
1
 
16
 
! Отговори
Мен преди 1 ден
Който взима под 1500 лева какъв е? В нормалните държави разликата от заплатата до минимума за живот ти го покрива държавата,в Германия детските са 300 Евро на месец тука ги взимат за цяла година.Перверзия гнусна поддържана от алчната *** наричана себе си елит или секта,да говорят че държавата е бедна а те да тъкат в лукс и най важното да не дават на собствения си народ минимума за живот.Като те питат колко пари взимаш и ти казваш 600 лева под санитарния минимум за живот бахтии олигофренията
70
1
 
4
 
! Отговори
ДОКОГА ДЕТСКИТЕ преди 1 ден
НА РАБОТЕЩИТЕ РОДИТЕЛИ ЩЕ СТОЯТ ЗАКОВАНИ НА 50 лв. ?
69
2
 
3
 
! Отговори
КОЙТО НЕ РАБОТИ преди 1 ден
НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ
68
1
 
8
 
! Отговори
НИКАКВИ ДЕТСКИ И преди 1 ден
ПОМОЩИ ЗА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ МАЙКИ, КОИТО НЯМАТ 18 г. ВЪЗРАСТ
67
1
 
9
 
! Отговори
СПРЕТЕ ВСИЧКИ ПОМОЩИ преди 1 ден
ЗА ТАРИКАТИ КОИТО НЕ РАБОТЯТ И НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ
66
2
 
8
 
! Отговори
асд преди 1 ден
Стига сте вдигали тази линия на бедност и то с такива голяма сума. Всяка година едно и също. Стига с това празнодумство. Направете така, че цената на тока у нас да стане най-ниска в Европа за да може да започнем да печелим повече! Тогава ще можем да вдигаме социалните плащания, но без да се обезценяват парите на честния спестител.
65
4
 
23
 
! Отговори
Сметката е вярна преди 1 ден
Разиграваме следния сценарии:Аз работя за 1500лв и съм сам самичък. И започваме да вадим: наем-800(ако е рекъл оня от горе), сметки-200(ако от топлофикация са склонили да не прекаляват и тоя месец с нагаждането), храна-300(ядем само каквото е на промоция в кауфланд и нищо навън защото брадва), гориво-200(ако търсим по цял ден къде нафтата е най-евтина),... Няма и смисъл да продължавам вече сме ги прехвърлили. Та как точно ви излизат на вас тези сметки не знам аз...
64
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Много скоро всички "инвеститори" с по 4-5 (и по-малко) ипотеки ще започнат да обикалят приятелите си за да търсят пари за да си връщат "инвестициите". Не им давайте. Спасете себе си, а не онези, които имат инвестиционни фондове и получават лихва 1.25%. Ще плачат и ще разберат, че инвестиране в бетон е точно толкова рисково колкото в акции и крипто. Много, ама много хора ще реват. Лошата новина е, че банките не се интересуват от мизерните ви планове за оздравяване на "инвестициите" ви.
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Верно! (50) Ами така е, като отмениха правилото двойкаджиите да повтарят класовете и в основното училище. От години вече кьораво и гламаво взима без проблем диплома за основно образование или си купува такава. После идва тук и започва да парадира, че никой не може да се мери с него по отношение на образованието. И ти така.
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
През 2016 г. разликата между моята пенсия и минималната такава беше 5,72 пъти. Сега,въпреки че не съм спирал да работя и да се осигурявам от тогава разликата е около 3,5 .Както вървят нещата,скоро получаващи най-ниски пенсии и социални помощи,може и да ме задминат.

Спонсорирани публикации