САЩ дава зелена светлина за F-16 за Украйна, ще обучава и пилоти

Ще обяви и нов пакет военна помощ за 375 млн. долара
20 май 2023 07:29, Александър Попов
417
САЩ дава зелена светлина за F-16 за Украйна, ще обучава и пилоти
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред лидерите на Г-7, че Вашингтон ще подкрепи предоставянето на модерни военни самолети, включително F-16 на Украйна и ще подкрепи усилията за обучение на киевските пилоти.

Стъпката на САЩ е сигнал за голям пробив за Киев, който многократно, доскоро безуспешно, настояваше пред западните си поддръжници да се съгласят да предоставят високотехнологични самолети.

Украинският президент Володимир Зеленски, който ще се срещне с Байдън по време на срещата на върха на Г-7 в Япония, приветства този ход като "историческо решение" и добави, че очаква с нетърпение да "обсъди практическото изпълнение" на плана в Хирошима.

Байдън заяви, че Съединените щати "ще подкрепят съвместните усилия с нашите съюзници и партньори за обучение на украински пилоти на изтребители от четвърто поколение, включително F-16, за по-нататъшно укрепване и подобряване на способностите на украинските военновъздушни сили", според официалния представител.

"Тъй като обучението се провежда през следващите месеци, нашата коалиция от държави, участващи в това усилие, ще реши кога действително да предостави самолети, колко ще предоставим и кой ще ги предостави."

Обединеното кралство, Белгия и Нидерландия и Дания приветстваха решението.

"Обединеното кралство ще работи заедно със САЩ и Нидерландия, Белгия и Дания, за да получи Украйна бойния въздушен потенциал, от който се нуждае", написа в Туитър министър-председателят Риши Сунак и добави "Ние сме единни."

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен заяви, че "сега ще може да се придвижи напред за колективен принос за обучение на украински пилоти за управление на F-16".

Има консенсус за предоставянето на високотехнологични бойни самолети на Украйна, но подкрепата на САЩ е от ключово значение, тъй като по закон те трябва да одобрят реекспорта на американско оборудване, закупено от съюзници, включително на самолети F-16.

САЩ ще обяви нов пакет военна помощ за 375 млн. долара

Американският президент Джо Байдън ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 375 млн. долара в Хирошима, Япония, където участва в срещата на върха на Г-7, каза американски представител, поискал да остане анонимен, предаде Ройтерс.

Служителят уточни, че новия пакет военна помощ за Киев ще включва артилерия, боеприпаси и реактивни системи за залпов огън HIMARS.

Общата международна военна помощ за Киев е в размер на десетки милиарди долари, като САЩ са водещият донор.

В допълнение към стотици танкове и други бронирани превозни средства, помощта за Киев включва системи за противовъздушна отбрана, прецизни ракетни установки, артилерийски установки и голямо разнообразие от боеприпаси.

Съединените щати са обучили и 11 украински батальона - около 6100 военнослужещи - в операции с комбинирани оръжия и 4000 - в отделни системи.

Повече от две дузини други държави също участват в обучението, което до момента е предоставило обучение на повече от 52 000 украински войници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още по темата: УкрайнаF-16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До До 299 Украйна нема летища беще разрущено и сега трябва да излита от друга държава.
243
1
 
6
 
! Отговори
До 299 преди 11 месеца
Що, то сега не е ли видно участието на НАТО
242
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Откаде ще излита. Ако е територия на нато означава нападение на на нато.
241
9
 
9
 
! Отговори
До 296 преди 11 месеца
Спокойно, НАТО настъпва леко полеко, за да свиква Путин
240
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе тоя Путин що не се отказва? Не вижда ли, че нато ще се бие с руснаците до последния украинец? Това ще съсипе финансово Русия, а войната ще продължи години
239
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бай дън пак е пръднал, ха-ха, хи-хи !
238
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Имам нужда от амарукански тор.
237
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пред американското посолство се търкулнала отрязана глава на техен фен -- ха-ха, хи-хи !
236
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз пикая на българските ефроатлантическите циреи, ха-ха, хи-хи ! Ще им вземем всичко.
235
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много големи държави имат да си връщат на сащ и няма да мислят много за да се включат на страната на Русия.
234
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сащ ще загубят аляска. Мексико ще си вземе ню мексико и тексас. Китай ще окупира калифорния. Ха-ха, хи-хи !
233
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бавно методично всичко действащо на украинска територия ще бъде сринато.
232
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Предстои пълното сриване на киев като център за управление на бойните действия.
231
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Третата световна ще завърши с унищожението на сащ -- това е предвидено. Хлъзгането на сащ по тази плоскост -- Русия със съюзниците си ще им затвори всякакви ресурси. А после ще има и окупация на сащ. Милост няма да има.
230
7
 
7
 
! Отговори
абе преди 11 месеца
русия никога няма да изостави украйната област, защото е свещена руска земя от векове!....само градовете одеса, николаев и харков са основани от екатерина велика!
229
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
ясно е че третата световна война започна и ще се води на територията на украйна - всички докато не я разорат из основи тая земя няма да мирясат!
228
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Американски ***,не дразнете лъвът когато спи,да не видите белия си дом само в основите му.
227
5
 
3
 
! Отговори
Медведев във Берлин преди 11 месеца
Не знам за колко ще стигне ,ама до Хага е на един украински буй место !
226
13
 
5
 
! Отговори
До песничка преди 11 месеца
МНого си вярваш ! Война се води със пари -- ПАРИТЕ ще намерят и хора и техника ! милиардите на цял свят са на разположение на Украйна ! Ако Русия се отдръпне до предишните си граници и реши да плати разрушенията на Украйна може и да оцеле като една бедна държава ,,,,ако измете диктатора и се обърне за помощ към запада ще и бъде помогнато ! При всички случаи Русия остане ли със Путин ще бъде една бедна разсипана държава ! А пилотите на Украйна най-- вероятно се обучават отдавна !
225
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това са добри новини. Добрите вести идват бързо. Русия кого плаши с ядрени войни! При такъв конфликт всички ще понесат загуби, но от Русия няма и да има помен в човешката история. Цивилизованият свят пак ще си възвърне загубите.