САЩ дава зелена светлина за F-16 за Украйна, ще обучава и пилоти

Ще обяви и нов пакет военна помощ за 375 млн. долара
20 май 2023 07:29, Александър Попов
417
САЩ дава зелена светлина за F-16 за Украйна, ще обучава и пилоти
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред лидерите на Г-7, че Вашингтон ще подкрепи предоставянето на модерни военни самолети, включително F-16 на Украйна и ще подкрепи усилията за обучение на киевските пилоти.

Стъпката на САЩ е сигнал за голям пробив за Киев, който многократно, доскоро безуспешно, настояваше пред западните си поддръжници да се съгласят да предоставят високотехнологични самолети.

Украинският президент Володимир Зеленски, който ще се срещне с Байдън по време на срещата на върха на Г-7 в Япония, приветства този ход като "историческо решение" и добави, че очаква с нетърпение да "обсъди практическото изпълнение" на плана в Хирошима.

Байдън заяви, че Съединените щати "ще подкрепят съвместните усилия с нашите съюзници и партньори за обучение на украински пилоти на изтребители от четвърто поколение, включително F-16, за по-нататъшно укрепване и подобряване на способностите на украинските военновъздушни сили", според официалния представител.

"Тъй като обучението се провежда през следващите месеци, нашата коалиция от държави, участващи в това усилие, ще реши кога действително да предостави самолети, колко ще предоставим и кой ще ги предостави."

Обединеното кралство, Белгия и Нидерландия и Дания приветстваха решението.

"Обединеното кралство ще работи заедно със САЩ и Нидерландия, Белгия и Дания, за да получи Украйна бойния въздушен потенциал, от който се нуждае", написа в Туитър министър-председателят Риши Сунак и добави "Ние сме единни."

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен заяви, че "сега ще може да се придвижи напред за колективен принос за обучение на украински пилоти за управление на F-16".

Има консенсус за предоставянето на високотехнологични бойни самолети на Украйна, но подкрепата на САЩ е от ключово значение, тъй като по закон те трябва да одобрят реекспорта на американско оборудване, закупено от съюзници, включително на самолети F-16.

САЩ ще обяви нов пакет военна помощ за 375 млн. долара

Американският президент Джо Байдън ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 375 млн. долара в Хирошима, Япония, където участва в срещата на върха на Г-7, каза американски представител, поискал да остане анонимен, предаде Ройтерс.

Служителят уточни, че новия пакет военна помощ за Киев ще включва артилерия, боеприпаси и реактивни системи за залпов огън HIMARS.

Общата международна военна помощ за Киев е в размер на десетки милиарди долари, като САЩ са водещият донор.

В допълнение към стотици танкове и други бронирани превозни средства, помощта за Киев включва системи за противовъздушна отбрана, прецизни ракетни установки, артилерийски установки и голямо разнообразие от боеприпаси.

Съединените щати са обучили и 11 украински батальона - около 6100 военнослужещи - в операции с комбинирани оръжия и 4000 - в отделни системи.

Повече от две дузини други държави също участват в обучението, което до момента е предоставило обучение на повече от 52 000 украински войници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още по темата: УкрайнаF-16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
7
 
9
 
! Отговори
За добро или лошо преди 11 месеца
Когато попривършат украинците, САЩ както са свикнали, явно ще се наложи да дават дупе.
283
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тея безплатно взимат с експресна доставка,ние си купихме,ама стоката не е произведена още,значи пари на вятъра.Продажни политици,раздаващи нашите пари за липсваща стока
282
7
 
20
 
! Отговори
А НАШИТЕ Ф-16 преди 11 месеца
ДЕТО ГИ ПЛАТИХМЕ АВАНСОВО >>> КОГА ЩЕ ГИ ПОЛУЧИМ ?
281
2
 
14
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 11 месеца
Язек за момчетата
280
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Христо Христов Ей тоя Христов голям русофил бе. Иска си любимото руско робство и това е. Ние пък не щем да чуем за поробителя Русия.
279
10
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
До 330 "Платените от нас Ф 16 ще бъдат дарени на Укр. Кеф ли ти е? " - на МЕН ми е кеф. Неграмотният европеиден про'с'так, гласуващ за ес и нато трябва всячески и винаги да бъде мачкан, докато не изчезне заедно със сeмето си. Тиквата ви каза преди година какво заслyжавате!
278
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 334 "Какво се оказа, че бедна България ще дари повече за войната от колкото мощния ЕС? " - какъв мощен ес бе, про'с'так неграмотен?! ЕС, да не говорим за еврозоната, не може да си праща дълговете!
277
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 337 "И кой че ги кара ,явно че ще ги подарят с пилотите )" - това отдавна е поискано от Киев и решено във Вашингтон. Да, прибалтийци, румънци, чехи, словаци и немци ще се бият в украйна за интересите на сащ.
276
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 336 "Единствено навремето е можело да се спори дали F-16 е имал шанс срещу МиГ 21 и МиГ 23." - ми в историята има случай на ф16 свален от 12 години по-стария Миг 21.
275
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И кой че ги кара ,явно че ще ги подарят с пилотите )
274
8
 
13
 
! Отговори
bl преди 11 месеца
"F-16 е детско самолетче в сравнение със СУ-57 пето поколение!" F-16 е детско самолетче в сравнение с всеки съществуващ руски изтребител бил той Су 57, 35, 27 или МиГ 35, 29.Единствено навремето е можело да се спори дали F-16 е имал шанс срещу МиГ 21 и МиГ 23.
273
3
 
3
 
! Отговори
gosho преди 11 месеца
До Анонименkakto padat helikopterite i sy-tata.
272
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Теглихме милиарди кредити за да си поръчаме Ф16 дето ги няма и на хартия, а сега ще ги дарят от Наше име и без да ни питата, а и няма да ни опростят кредитите. Какво се оказа, че бедна България ще дари повече за войната от колкото мощния ЕС? Дерзайте и плащайте роби.
271
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще падат като круши летящите щайги F-16 ..
270
8
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Хахахаа, за Залужни не знам, ама на Рогозин от както му напълниха ГЗ с шрапнели , никакъв го няма :)))))))))))))))))))))))))))))))))
269
5
 
5
 
! Отговори
. преди 11 месеца
До Пълен русуфилскиПлатените от нас Ф 16 ще бъдат дарени на Укр. Кеф ли ти е? Вероятно.
268
3
 
8
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 11 месеца
Очевидно е че Дяволът е дошъл и се разхожда по Земята
267
10
 
14
 
! Отговори
776 преди 11 месеца
Вижда се кой подклажда войната!
266
8
 
21
 
! Отговори
Историята преди 11 месеца
За една седмица Русия унищожи Английските снаряди с обеднен уран за "Челензжерите " им, Американските "Патриоти". заземиха НАТо. НАТО искаше да унищожи Източна Украйна и Русия, а ще унищожи Полша и Западна Украйна. КОЙТО ГРОБ КОПАЕ ДРУГИМУ, САМ ПАДА В НЕГО.
265
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Щатите и ЕС да дадат Ф-16 на Украйна, просто защото им имат доверие!" -- такъв виц, имали доверие. Ха-ха, хи-хи !