Зеленски: Западът се страхува Русия да загуби войната

Намираме се в безсмислена ситуация
18 май 2024 10:30, Стела Стоянова
283
Зеленски: Западът се страхува Русия да загуби войната
Снимка БГНЕС, архив

"Намираме се в безсмислена ситуация, в която Западът се страхува, че Русия ще загуби войната. А не иска Украйна да я загуби", заяви украинският президент Володимр Зеленски пред АФП. Интервюто му е пространно, засягащи различни аспекти на конфликта с Русия.

Зеленски отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за примирие по време на олимпийските игри в Париж. Според него това ще осигури предимство на Москва, тъй като "ще й даде време да придвижи войски и артилерия". Украинският лидер заяви, че Киев и западните му съюзници имат "едни и същи ценности", но често "различни възгледи", особено за това как може да изглежда краят на конфликта. "Ние искаме войната да приключи със справедлив мир за нас. Западът иска войната да приключи. Период. Колкото е възможно по-скоро. За тях това е справедлив мир", каза той. Зеленски добави, че глобални играчи като Китай имат влияние върху Русия. "И колкото повече такива страни имаме на наша страна, на страната на края на войната, толкова повече Русия ще трябва да се съобразява с тях".

Зеленски повтори призивите си към съюзниците да изпратят повече системи за противовъздушна отбрана и изтребители. И каза за руснаците: "Те могат да обстрелват нашата територия с всякакви оръжия от своята територия. Това е най-голямото предимство, което има Русия. Ние не можем да направим нищо на техните системи, които се намират на територията на Русия, със западни оръжия". Призова за разполагането на две батареи „Пейтриът“, които да защитават небето над Харковска област, а и да покажат устойчивостта на Украйна. Зеленски подчерта, че на Украйна са необходими 120-130  изтребителя F-16 или други модерни самолети, за да има паритет с Русия.

Украинският лидер призна, че с влизането в сила на закона за мобилизацията има проблеми с личния състав и "морала" в украинските редици. Но гарантира, че страната ще удържи отбранителните си линии и ще спре всеки голям руски пробив. "Никой няма да се предаде", каза той.

По време на посещението си в Киев тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че "в крайна сметка Украйна трябва сама да вземе решение за това как ще води тази война", припомня БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой може ли да ми обясни с какво даряването на българските атомни реактори помага на Украйна във войната?
178
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Железата може и да ви ги дадат,ама за живо месо което да се жертва за вас ще ви се наложи да ходите на лов по градове и паланки!
177
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна умре.
176
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Киев издигнаха флага на ЛГТБ. А в Брюксел тече мощен гей парад пред европейските институции, посланици и евродепутати всичко е на гей-парад.
175
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленски няма друг избор освен да продължи войната, защото след 20 май ще е на този пост докато трае. Не се знае при едни избори дали ще ги спечели. Интересно ми е дали ще му дават пари при изтекъл мандат. Следващите може да не ги върнат с мотив,че са взети от нелегитимна власт.
174
2
 
20
 
! Отговори
НАТО преди 1 месец
САЩ нямат нужда от НАТО, САЩ могат и сами да се пазят. НАТО беше за натиск срещу Русия, но в тази си роля се провали, и не само се провали, ами се провали пред целия свят и стана за смях пред очите на всички. САЩ нямат нужда да наливат пари в някакъв импотентен съюз в койтно никой не вярва.
173
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След края на СВО ЕС се разпада, а за САЩ ще бъде като втори Афганистан, ще се измъкнат само с поодраскан имидж и толкова, нищо няма да им стана. Но жалко за ЕС и за жалката българийка.
172
5
 
18
 
! Отговори
20 май 2024 преди 1 месец
На зелето му изтича срока на годност.
171
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На актьорчето наркотиците ептен му скапаха мозъка .
170
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вземете пари за необходимите самолети от личните спестявания и пенсионния фонд на центаджиите. Теглете автоматично, не е необходимо съгласието им.
169
5
 
19
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
"Зеленото" същество съвсем е изтрещяло!
168
4
 
19
 
! Отговори
Всъщност... преди 1 месец
До Причината ,Какви *** бълнуваш, еврейска тоалетна хартия. Зеленски не е спирал да проси от Запада и да краде от изпросеното. Корупцията при неговото управление достигна невиждани размери. За това Запада спря да дава. Щото всичко се краде. И Клоуна дори и не го крие. На конференцията в Берлин си го каза в прав текст - От над 400 млрд евро помощи изпратени от Запада само половината са отишли за армията, останалите били похарчени за "административни нужди" и лични разходи на хора от правителството
167
6
 
17
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
И Китай им бил приятел и ще притиска Путин На фона на посещението на Путин в Китай ми звучи странно.Времето работило за Русия.Какво прозрение само.Ами Руската армия не е цялата на бойното поле,а над 90% си е в поделенията.Западът се страхувал от загубата на РусияТова и НАТО може да го сочи като оправдание за ненамесата си,че ако вземе да побеждава,то Русия ще прибегне до атома и край със света,т.е. НАТО не мисли за *** си,а за света.Бисери ръси само човек в безизходица.
166
3
 
21
 
! Отговори
До Причината преди 1 месец
Абе друго си е съдбата ти да бъде решавана от един наркозависим безроден ренегат,налЕ!
165
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Зеленски подчерта, че на Украйна са необходими 120-130 изтребителя F-16 или други модерни самолети, за да има паритет с Русия."---------------А пари имаш ли?
164
0
 
4
 
! Отговори
Два периода преди 1 месец
Милички, няма да научите английски език, отдавна е ясно. Period в този случай се превежда "точка". Не "период". Аман от мързеливи дилетанти.
163
2
 
18
 
! Отговори
Дрт Пъън преди 1 месец
Ами добре. Зеленския да вдъхновява народа си, да даде пример като лично поведе контранастъплението . След като Запада така не иска да им помага - да си помогнат сами. Не да публикуват данни за рекорден износ на зърно и успешни туристически сезони ами да си засилят военната промишленост. ... а не да ПРОСЯТ вече трета година и да се надяват на подаянията на Запада.... дето се страхувал Русия да не загуби. Ееееей, Укъри. САМИ СИ ИЗВОЮВАЙТЕ ПОБЕДАТА. Никой не ви е длъжен. Просяци.
162
2
 
18
 
! Отговори
Дядката преди 1 месец
Кой пак дрънка глупости?Глупост след глупост , а колко пари измъкна от Запада и колко народ погреба!
161
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленият наркоман пак се е нашмъркал.
160
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Си дойде и каза на некрофила от париж да кротува, и отиде и видя забележете Сърбия и Унгария! Не отиде в Германия, не отиде в Италия, Испания! Войната приключва скоро в полза на Русия разбира се! Слава на Русия!