Зеленски: Западът се страхува Русия да загуби войната

Намираме се в безсмислена ситуация
18 май 2024 10:30, Стела Стоянова
283
Зеленски: Западът се страхува Русия да загуби войната
Снимка БГНЕС, архив

"Намираме се в безсмислена ситуация, в която Западът се страхува, че Русия ще загуби войната. А не иска Украйна да я загуби", заяви украинският президент Володимр Зеленски пред АФП. Интервюто му е пространно, засягащи различни аспекти на конфликта с Русия.

Зеленски отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за примирие по време на олимпийските игри в Париж. Според него това ще осигури предимство на Москва, тъй като "ще й даде време да придвижи войски и артилерия". Украинският лидер заяви, че Киев и западните му съюзници имат "едни и същи ценности", но често "различни възгледи", особено за това как може да изглежда краят на конфликта. "Ние искаме войната да приключи със справедлив мир за нас. Западът иска войната да приключи. Период. Колкото е възможно по-скоро. За тях това е справедлив мир", каза той. Зеленски добави, че глобални играчи като Китай имат влияние върху Русия. "И колкото повече такива страни имаме на наша страна, на страната на края на войната, толкова повече Русия ще трябва да се съобразява с тях".

Зеленски повтори призивите си към съюзниците да изпратят повече системи за противовъздушна отбрана и изтребители. И каза за руснаците: "Те могат да обстрелват нашата територия с всякакви оръжия от своята територия. Това е най-голямото предимство, което има Русия. Ние не можем да направим нищо на техните системи, които се намират на територията на Русия, със западни оръжия". Призова за разполагането на две батареи „Пейтриът“, които да защитават небето над Харковска област, а и да покажат устойчивостта на Украйна. Зеленски подчерта, че на Украйна са необходими 120-130  изтребителя F-16 или други модерни самолети, за да има паритет с Русия.

Украинският лидер призна, че с влизането в сила на закона за мобилизацията има проблеми с личния състав и "морала" в украинските редици. Но гарантира, че страната ще удържи отбранителните си линии и ще спре всеки голям руски пробив. "Никой няма да се предаде", каза той.

По време на посещението си в Киев тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че "в крайна сметка Украйна трябва сама да вземе решение за това как ще води тази война", припомня БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако монголците не бяха разрушили полвин Азия и Европа, Русия щеше да е българска баратар с Киев
198
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ба си. Този е един клаун. Скоро се разбра че никой не го брига и е само едно чучало за пред медиите. Решенията ги взимат други.
197
3
 
9
 
! Отговори
Стоян Стелий преди 1 месец
Зельоньй др0гар си пудри нослето с екстра колумбийска пудра захар,ми$$ирките кудкудякат в хор,един мармот завива шоколад в станиол,а Блинкен свири на китара...
196
2
 
10
 
! Отговори
КИНГ ЧАРЛИ преди 1 месец
НЕ СЕ ТРЕВОЖИ ЗЕЛЕ И ПОМНИ,ЧЕ ВИНАГИ ИМАШ МЯСТО ПОД КЕРЕМИДИТЕ НА HIGHGROVE HOUSE ДА ОТПУСНЕШ МОРЕН КОКЪЛ И ВСЕКИ УИКЕНД ЩЕ РАЗДАВАМЕ КАРТИТЕ НА БРИДЖ И ЩЕ СИ СПРЕТВАМЕ КРИКЕТ ТУРНИР!!...МОЖЕ И ДА НАПРАВИМ АНГЛИЙСКИ ЛОВ НА ЛИСИЦИ!!!
195
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 204, ако зеленски попадне в руски ръце, ще оцелее, иначе обкръжението му ще го обвинят за всичко, те са националисти и искат чиста нация, а тясно националистичните държави стават все по-малки, империи са тези, в които могат да живеят много националности - Римската, Великобритания, Руската - Римската и Великобритания се разпаднаха точно защото започнаха да ограничават правата на малцинствата, това води до бунтове и крах
194
0
 
7
 
! Отговори
кансуР тсиланоицан преди 1 месец
ПАК СИ ОБЪРАЛ КРУШИТЕ СЪС ЗАРЗАЛИТЕ И ЩЕ СЕ ЯВИШ ПРЕД СЪДА В ХАГА ЗА ТЕРОРИЗЪМ!!!
193
2
 
17
 
! Отговори
До 200 преди 1 месец
Как имаш "достойнство и морал" като продаваш държавата си на чужди интереси!? С цената на живота на хората!
192
24
 
2
 
! Отговори
БГ сме с Украйна преди 1 месец
Путин ако не се предаде ще стане много лошо за Русия и вече ще се разпадне на 120 държави. за 120 народи ще свърши руско робства
191
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 201 Ако Русия победи, Зеленски няма да го има изобщо. Както и независима и свободна Украйна. И в двата случая става дума за заплаха от фашистки режими.
190
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запада се страхува от това да води война с Русия, за това използва по-нисши и евтини форми на живот.
189
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето, това обяснява всичко, муаааааааааа
188
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако Русия не беше победила във ВСВ, зеленски нямаше да го има изобщо
187
27
 
4
 
! Отговори
Развели белия флаг преди 1 месец
Зеленски е човек с достойноство и морал, който отказа да развее белия флаг пред руския фашизъм. Напомня на руските наколенки за собствените им решения и как те са го развели и то без съпротива.
186
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеля....зеле........Зелето пролетно време се вкисва и го изхвърлят. Тоя за какво го държат още, май месец дойде.
185
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто Зеля
184
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Палавато носле чак сега ли разбра, че е просто пионка на запада и вече не е полезен
183
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този вече съвсем се шашна и се чуди сутрин, обед и вечер какво от тъпо по-тъпо да издрънка пред камерите! Трябва ли да сме информирани за всяка глупост, която му текне в главата!?
182
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците си избраха за Президент човекът, който свири на пиано с *** си в епизод на Квартал 95. Прекрасно знаеха кой е той, и че Василий Голобородко от Слуга на Народа НЕ е Володимир Зеленски. Заслужават си напълно съдбата. Пан Порошенко пръв намекна на изборите 2019, че Гражданинът Зеленски е Наркоман. И нас - българите ни лъгаха много и ни пренаписваха историята, както в Украйна, но поне не водим безмислена и безумна война.
181
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Постоянното питане за контранастъплението и за Крим е сорросоидна провокация. Интересно кой слага лайкове на този очевиден сорросоиден бот ?!?
180
0
 
6
 
! Отговори
Анти-семит преди 1 месец
Евреите си имат цел до 2030 година населението на гойите да бъде сведен под 500 милиона. Зелински усърдно работи по плана.