След совалките идват частните кораби

НАСА вече сключи първия си договор с външен изпълнител на полети
Обновена: 11 авг 2011 12:18 | 11 авг 2011 12:18,
45
След совалките идват частните кораби
Снимка: NASA

Историческо споразумение беше постигнато между Американската космическа агенция и единствената частна компания в света, която разполага с космически кораб в напреднала фаза на тестови полети. НАСА за първи ще разчита на външна фирма за осъществяване на полети в Космоса и това е Virgin Galactic на британския магнат Ричард Брансън, посочва fastcompany.com.

Новината категорично потвърди намеренията на американското правителство да заложи на наемането на летателни апарати, вместо да влага в изграждането на собствени. Така след края на ерата на совалките НАСА вече е зависима от частни компании.

Астронавтите ще летят на борда на кораба SpaceShipTwo, който е с кабина с размери 3,7 на 2q3 метра. Разбира се, полетите ще са с продължителност 2-3 часа и не могат да си съперничат с тези на совалките, но за сметка на това могат да бъдат извършвани доста по-често и ще струват доста по-евтино.

Още по темата
За Virgin Galactic настоящата сделка отваря нов бизнес хоризонт. Доскоро компанията беше определяна като изцяло туристическа, като дори събра повече от 55 млн. долара депозити от желаещи да са сред първите цивилни в орбита около Земята. Сега обаче за Ричард Брансън науката се превръща в също толкова, ако не и по-важно, бюджетно перо, каквото е и космическият туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: НАСАVirgin Galactic
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Въпрос на приоритети, какво да се прави. Когато България беше съюзник на СССР, отгледахме първия си космонавт. Сега, като сме американски ***, отгледахме първия си... "Мюзик Айдъл".Благата на демокрацията си личат отдалече, нали?
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само зърнах и видях SpaceShipTwo.Ако това е космически кораб, аз съм трамвай...
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Русия си лети от половин век и ще продължава да лети. САЩ летят от половин век и ще продължават да го правят. ЕС, Китай, Япония, Индия, Бразилия и те правят първите си крачки в усвояване на космоса. Ще ги последват и други страни, нормално е! Въпросът е кога България пак ще полети и поради каква необходимост или черта на характера успяхме да се нашлякаме в най-дълбоките ***, от които измъкване няма?! :(((((( Като не летим вече, то поне аплодираме летящите народи!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо ли се сещам за "Метеоритът" от Дан Браун.
19
4
 
13
 
! Отговори
Споко! преди 13 години
Очаквам в най-скоро време китайците да стъпят нмого здраво в тази пазарна ниша. Нищо чудно и някоя совалка да създадат и да станат основен космически "превозвач".
18
0
 
2
 
! Отговори
aloo dnes преди 13 години
E pak t'va kolko pati shte go pishete samo 4e s razli4ni dumi??!?
17
1
 
33
 
! Отговори
Mars Orbiter преди 13 години
Компаниите всъщност са 7, а Virgin Galactic е само една от тях. Много рядко влизам в dnes.bg, но за сметка на това всички статии, които отварям са с шокиращи фактологични неточности, а някои са откровени измислици. Как успявате?
16
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СМЕШКИ ..от НАСА не разбраха ли ,че *** им президент от космос не се интересува . Да си развиват банановъдника - САЩ , и да не завиждат много на космическите Европа,Русия,Китай и Япония !
15
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя Ричард Брансън е голяма работа с каквото се е захванал винаги е успявал. Незнам дали повечето хора тука знаят нещо за него, но той е най-интересния бизнесмен в света. Захваща се с нещо развива го и след това подарява 50% от фирмата на най-добрия си служител като го оставя той да продължава да развива фирмата а Брансън навлиза в ново начинание и само събира 50% от печалбата на другата си фирма, така в момента има над 300 фирми и е превърнал над 300 свои служители в съдружници и милионери.
14
10
 
11
 
! Отговори
ръфляк преди 13 години
Частниците са крадци и търмъци. Пет пари не дават за наука. Добре, че НАСА и РОСКОМОС направиха магистрала в космоса, за да могат частниците да почнат да крадат.
13
9
 
25
 
! Отговори
ръфляк преди 13 години
Часните фрими може и да почнат да правят това-онова, но НАСА и РОСКОСМОС са с 50-годишна история. След като отъпкаха пътеката и направиха магистрала, естествено, че частниците ще почнат да лазят по магистралата. По-евтино ще строят кораби н абазата на вече натрупания опит от НАСА и РОСКОСМОС.Що ли преди 50 години, частници не пуснаха някой и друг кораб?!Частник пари за наука не дава, а само влачи, краде и тармъчи. Така ще е и за напред, ама вече свърши с тармъченето!
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Долу си го казаха - хвърчилото е хубаво, но не стига до орбита.Най-много астронавтите от НАСА да се качват, колкото да видят МКС отдалече, без да могат да се скачат с нея.
11
19
 
15
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
НАСА и сега е много далеч от загуба на лидерството в космоса. Само месец след последния полет на совалката излетя "Джуно" до Юпитер.Нито една страна не е успявала да изстреля толкова много апарати до други планети от Слънчевата система. Досега само Европейската агенция има един апарат до Венера и Марс... Русия не е пращала междупланетен апарат от десетилетия... А Китай тепърва прохожда и има две сонди до Луната... Всички са далеч зад НАСА
10
1
 
6
 
! Отговори
3 преди 13 години
Поправям се РУСКАТА НАСА. :)
9
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще видим как отвъд океана, частни фирми го правят по добре и по евтино от роскосмос с техния 50 годишен опит. А руснака само ще отпива чаша водка и ще цъка с език в знак на възхищение.
8
3
 
13
 
! Отговори
3 преди 13 години
И от много време в Русия "уската" НАСА не е монополист върху изстрелването на ракети в космоса. Ама това някак си се пропуска от родната "журналистика", може би защото основно копират материалите си от западни стенвестници.:)
7
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За хората които се интересуват от тая материя, това не е никаква новина. За пияните руски *** си е новина. САЩ и друг път са оставали без кораби, но никога не са губили лидерството си в космоса.
6
3
 
23
 
! Отговори
летател преди 13 години
Пропускате важна подробност: хвърчилото на Вирджин Галактик не може да достигне до международната космическа станция. Полетите може да са евтини, но са безмислени и стават само за космически туризъм.
5
10
 
10
 
! Отговори
бариш манчо преди 13 години
ми да...докато целия свят вие прегърбен от тази "измислена"чифутска криза,някои ще се возят на тур в космоса..ами време е за СВЕТОВНА РЕВОЛЮЦИЯ,не смятате ли?
4
6
 
22
 
! Отговори
$ преди 13 години
Явно надеждата пак ще е в добрите "Съюз", защото тези летящи душ-кабини са за разходки.

Спонсорирани публикации