Системата за контрол на качеството на въздуха е компрометирана

СЗО докладва, че сме на челни места по смъртност от лош въздух
8 окт 2024 15:08, Инна Ангелова
26
Системата за контрол на качеството на въздуха е компрометирана
Снимка: БГНЕС

Адвокат Димитър Площаков съобщи, че националната система за контрол на качеството на въздуха е компрометирана. Адвокатът е първият, който завежда и печели дело за 10 хиляди лева обезщетение срещу Министерството на околната среда и водите заради понесени от него и семейството му вреди заради мръсния въздух.

След широко и задълбочено проучване върху контрола на качеството на атмосферния въздух, адвокат Димитър Площаков установява, че пунктовете, на които се поставят станциите за измерване на качеството на атмосферния въздух, са далеч от местата, на които има висока концентрация на фини прахови частици.

 "В община Пловдив станцията е преместена в периферията на града, на едно тихо място, на едно кръстовище, което спрямо натоварените пловдивски кръстовища, може да бъде определено като едно абсолютно безлюдно кръстовище", коментира адвокат Площаков, пред БНР.

Измервателната станция от "Орлов мост" също е преместена още през 2012-та година под предлог, че в близост до нея има обособен паркинг и че се строи метростанцията. Адвокатът допълва, че строителството на метростанцията е приключило, но пунктът така и не е върнат.

"Новото място на пункт "Орлов мост" е в двора на Националния институт по метеорология и хидрология, който двор представлява нещо като минипарк", допълни Площаков.

Адвокатът припомня данни, че България е начело в Европейския съюз по смъртни случаи в следствие от замърсяването на въздуха.

"Световната здравна организация докладва, че за 2019 година в България има настъпили над 10 863 случаи на преждевременна смърт в следствие некачествен атмосферен въздух", посочи юристът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Снимка на деня
Времето в сряда: Слънце, дъжд и температури до 28 градуса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нещо не схващам. Къде трябва да са измервателните станции? Закачени на ауспуха на работещ автомобил? По средата на най-замърсеното кръстовище? На място с относително средно замърсяване за квартала? На място в района, където замърсяването е най-малко? Принципно всички те ще отчетат замърсяването, но кое е замърсяването за София или поне за един район или квартал?
24
3
 
1
 
! Отговори
Фандъци от Фандъкова преди 2 седмици
Понеже със свръхзастрояването и в името на корупцията с ГЕРБ направихме от София гето, софиянци са нещастни. А като са нещастни искаме да ги отровим с мръсен въздух, поне да страдат по-кратко.
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Има глобално затопляне в края на краищата" - ами има, но по някаква причина крайно скептичната част от обществото, която не вярва в нищо, отказва да приемем този факт. "Е, не може да има такова животно" и това е положението. Ако човек има желание, би могъл наистина да изследва проблема. Има много публукувани научни статии по темата, подкрепени с доказателства, но ние си знаем "Такова животно нема и това е то".
22
1
 
8
 
! Отговори
Мда преди 2 седмици
Не е необходимо да си гений за да разбереш, че официалните данни за въздуха у нас се манипулират и то съвсем открито!Достатъчно е да ги сравниш с данните от независимите източници за качество на въздуха, с данните от десетките лични микростанции за да лъсне измамата..
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И само на този адвокат и семейството му ли вредят?
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да сложат на Черни връх в София, на кръстовището на Парадайз
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди няколко години на запад преместиха станциите за измерване на температурата до пистите за излитане на летищата. Има глобално затопляне в края на краищата, температурите трябва да се покачват......хи хи хи
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
партия "Гола вода" - брилянтна идея. Не се шегувам. Народът е толкова отвратен от политиците, че с такава партия нищо чудно да спечелиш изборите.
17
0
 
6
 
! Отговори
Пхах преди 2 седмици
Гласувайте за партия "Гола вода" - обещаваме чисти вода и въздух :)
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прости му Господи, той не знае що върши.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имаше и едно смешно измерване, по времето на Киро Харварда - облаци дим се вдигат покрай сероочистваща инсталациястанция на нечий ТЕЦ, може би на Ковачки не помня, но РЗИ бяха отмерили, че инсталацията работи и въздъхът е чист.В Плевен пък имаше някаква преработвателна станция за ***, която не правеше нищо, освен да складира опасни материали дадени за унищожение, но РЗИ не отчиташе никакви проблеми след години проверки. А колко ли неща има, които изобщо не знаем
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Типичното мрънкало - пуши по една кутия цигари/икос/вайп/наргеле и после въздухът му е виновен... Трябва да се въведе забрана за пушачите да могат да се оплакват за качеството на въздуха!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първо: да благодарим на адвоката, че се е захванал с проблема, че и ние дишаме същия въздух, ама си пипаме макарите, вместо досега нещо смислено да сме направили по въпроса. Второ: "СЗО докладва, че сме на челни места по смъртност от лош въздух" - това, неразумни юpoди, изобщо ли не ви притеснява или трябва някой да ви го разтълкува за пликтоумните ви глави с коефициент на интелигентност не повече от 35 какво означава?
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Предлагам станциите да сложат до ауспуха на някой 50 годишен ЗИЛ, с денонощно запален двигател. Все пак трябва да показваме, че нивото на СО2 е до небесата и затова трябва да ограничим овцете в 15 минутни градове, да не пътуват и да не ядат месо. Мдаа....
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Фандъкова купи на ромите печки на пелети,ама те са скъпи,затова си горят пак каквото си искат.А уж колите били най-големите замърсители,Защо тогава през зимата въздуха е най-мръсен?Да не би през лятото колите да са спрели да се движат?
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен "Същото положение е и с контрола на радиационното замърсяване!Пълен фалш! Престъпници!" ----------- а с кемтрейлса какво стана? Абе, кл0ун, като не вярваш на данните за радиофона - купи си гайгеров брояч! Читавите са по около 500 лева, но спокойно можеш за около 200 да си вземеш един базов достатъчно да знаеш, че е гръмнал атома.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вярвам в това, което е написано. Подобно и на измерванията по черноморието за чистотата на водата - пълна бутафория.Едни чиновници така си пазят работните места, защото ако се измери че е мръсен ще спаднат туристите, а и ще се зная, че няма решение на проблема, защото всичко е обвито в корупция и лъжи, в цялата страна.
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде почнаха се адвокатските изпълнения тип сащ.. още малко утре ще съди вселената, че слънцете изгрява прекално рано и му свети през прозореца... Като не го кефи да живее в средата създадена от хората - да хваща гората! Малко ли гора има било то у нас или по европата (нали всичките мрънкала все европейци се водят).. ае у лево!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абсолютно е прав.В София станциите са на най-незамърсените места,а около гетата,където въздуха е най-мръсен,особено през зимата няма станции и не може да се диша.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Същото положение е и с контрола на радиационното замърсяване!Пълен фалш! Престъпници!

Спонсорирани публикации