Половината от българите "бутат" за около 1000 лв. заплата на месец

Немалко чужди компании проучват България за стартиране на бизнес
Обновена: 5 сеп 2024 12:41 | 5 сеп 2024 12:41, Анисия Иванова
279

Частните фирми в София дават по-високи заплати, но възнагражденията в обществения сектор се повишават доста повече, показват данните на НСИ. За година заплатите в столицата са се повишили с 16%. В същото време, най-високата заплата за  2022 г. е била 3 млн. лв. на месец, показват данни на НАП.

"Това е в частния сектор, по всяка вероятност това са единични компании, в които има много висока добавена стойност на продуктите, които се предлагат, компанията има сериозни печалби", коментира Александър Георгиев от Конфедерацията па заетостта в "България сутрин".

До 2000 лв. получават близо 2 млн. българи

"Въпросните милиони, които се плащат на месец, ги вземат около 1% от хората. Важно е да се акцентира на това, че около половината от българите "бутат" за около 1000 лв. на месец. Средният клас в страната в момента са хората, които вземат между 2000 и 3000 лв., като това са хората, заети в центровете за споделени услуги, в търговията, в по-масовите профили", уточни Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

"Традиционно през последните 5 години най-високоплатените заплати са в IT сектора. Там има най-голямо търсене, най-голяма конкуренция и най-голяма битка между работодателите за привличане на хора. След това са центровете за изнесени услуги. През последната една година имаше охлаждане и на двата сектора. От септември се очаква да тръгнат обратно в положителна посока - да се възобнови търсенето и да се коригират възнагражденията", каза още гостът.

По думите на Георгиев въвеждането на новите технологии оказва влияние, тъй като сега много позиции се изпълняват с доста по-малък брой хора.

"Младите хора следват тенденциите на пазара. Насочват се към новите професии. Искат да стават инфлуенсъри, блогъри. Това генерира отлив към традиционните сектори. От 2020 г. насам по-голямата част от работодателите се адаптираха и много хора могат да си работят от вкъщи, дистанционно", посочи той.

"Опитваме се да насочваме хората от пазара на труда в каква посока да тръгнат, за да могат да бъдат интересни за пазара. В туризма става по-трудно намирането на хора. Това е един от секторите с най-ниски възнаграждения, в конкуренция със земеделието. В София има най-висок стандарт - най-високи заплати, но и най-високи разходи. По наша преценка, ако един човек взема 3000 лв. в София, би могъл да поддържа аналогичен стандарт на живот в средно големите градове в България с около 2000 лв. В по-малките градове - с около 1500 лв. на месец", даде пример той.

Георгиев обяви, че немалко чужди компании проучват България за стартиране на бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от Страната
Митничари откриха над 21 кг канабис на Калотина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз недоумявам как сме 2024-та и си говорим за работа в малкия или в големия град. Това значи, че има нещо сбъркано в масовката. Просто технологично е на някакво нулево ниво, присъщо на 1970та. Не само ИТ работа се върши дистанционно, прочее, а 90% от квалифицирания труд може да се полага през 99% от времето от всяка точка на планетата. Разбира се, ако човек има такава професия да се среща на живо с хора (лекар, например) и има желание- разбира се.
222
1
 
4
 
! Отговори
@@@ преди 1 седмица
До Анонимен, много сте богати и много принципни, знам, работя в тези среди също.Нито заплащането е толкова високо, колкото разправяте, отделно е мъката че работите за чужди фирми и големите заплати вървят и с големи данъци и осигуровки.Отделно сте умни хора и много добре знаете какво е облагането навънка в прогресивна скала, така че да я караме, защото на всички ни е ясно че това рано или късно ще свърши
221
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До @@@ Програмист с плик почти няма. В малък град може да има някой изостанал, но куцо и сакато плаща данък на 100%, защото просто големите фирми и чужденците не крият данъци, а те наемат хората, особено на заплати над 3-4000лв. Защо да криеш заплата, ако данъкът й е 10%, а при криене ти остава печалба, на която е 15%(10+5)? Затова и ниският плосък данък е добър- изсветли всички високи заплати, щото стана по-скъпо да ги криеш.А за 350те лв е принципен въпрос- ЩЕ ПОЛУЧА ЛИ ПЕНСИЯ 5000,ако ги дам?
220
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде спрете се с тия големи и малки градове, бе. Отваряме LinkedIn и гледаме около 120 000 обяви за работа, валидни за ЦЯЛА Европа, ИЗЦЯЛО дистанционни. Пфууу, аман колко сте неуки и неграмотни, бе... Заплати, та заплати в малкия град, та в малкия град. Какво ще работиш в малкия град онсайт? Продавачка, шлосер в завода или тетка в администрацията. Ама за неуки невежи хора- толкоз.
219
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тъжна картинка е, че никъде не съм прочел от някой аутсайдер да дойде и да си каже "аз съм неук функционално неграмотен кадър и затова си живуркам с мизерна заплата". За какви се мислите?! Това ми е интересно. Надали имате и капацитет на австpaлопитек, ако работите в някой склад, например за 3-4000 на месец. А заплати по 1000лв. у нас НЯМА. За пред НАП са такива.
218
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 223 Ако са млади, то те си избират да стоят там и да не отидат при по-високите заплати в големите градове, избрали са да не учат скъпо платено нещо и т.н. За по-възрастните си прав. Но пък събери колко са тези хора. По 100-200, 1000 в населено място. Всичко да са 20-30000 човека от примера ти от 2,000,000 и нагоре хора на заплата. Сравни със София, Пловдив, Варна, Бургас, където събрано са 70-80% от работещите и повече и там 1,000,000 крият данък. Че и на село има послъгващи...
217
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В по малките градове на страната , особено тези в близост до границата с Гърция заплатите основно са около 1000 лв. / изключваме полицията и МВР - около границата ги има в изобилие/ пенсиите средно около 600 - 750- 800 лв. Цените на всичко хранително и нехранително са високи, няма промоции, няма от големите вериги магазини / най близко на около 70-80 км./ Тези хора как живеят за да оцелеят?
216
0
 
9
 
! Отговори
Сенеката преди 1 седмица
Вече няма кой да прай консерви на село та да ги ядът младите в средните градове...
215
1
 
17
 
! Отговори
@@@ преди 1 седмица
Толкова сте богати програмистите, че като решиха да вдигат максималния осигурителн доход с 350 лева /по спомен /на месец, оревахте държавата че ви дерат с данъци и ще напускате в други посоки.Хора с вашите доходи оставят уж бакшиши по 200 лева, а се *** за подобно увеличение?Иначе знаете реда с пликовете, под масата и други пинизи :)
214
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На много хора капитализма им е виновен. Явно по комунизЪма са изкарвали повече или пак не са изкарвали нищо, но и не са ги карали да работят. Само че не всички са амеби като тези хора, има хора които се развиват и взимат доста повече. Останалото е мрънкане и оплакване, на никой не му пука, проблема си е ваш, мрънкайте си.
213
6
 
2
 
! Отговори
Льольо преди 1 седмица
Поне половината от тая половина получават пари под масата. Тия 1000 лв го разправяйте на баба ми.
212
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Време и това да е заплатата за депутати.
211
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Даже и с тези, които получават дивидент като заплата, картинката е трагична. Има една средна наречена мода, която при заплатите за 2023 е 780 лева. Има друга средна наречена медиана, която за 2023 е около 1050 лева, т.е. половината хора на заплата получават под 1050 лева. Ако махнем тези, които си получават дивидентите като заплата, то средната заплата ще е около 1500 лева бруто.
210
9
 
3
 
! Отговори
Баба Гица преди 1 седмица
Всичко зависи от желанието и зора. Който е на зор, намира начин да заработи, ако има достатъчно между ушите, разбира се. Понеже имам 15 имота в 3 държави, бях се поотпуснала след корона-19 номера. Но съседката китайка сложи депозит да ми купи имота, дето работя 22 години и търсих търсих да купя друг подходящ. И не можах да намеря, та запретнах ръкави и се разработих да й платя компенсация. И започнах да си поставям по-високи цели всеки месец. И тъй ми потръгна, че нямам спиране.
209
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 211 Гледайте си ИТ-то и престанете да се натрапвате! Залели сте целия форум с вашето избиване на комплекси с "големите пари, 3к, 5к, 10к" и колко сме глупави ние. Не се интересуваме от вас.
208
1
 
3
 
! Отговори
Браво, преди 1 седмица
Да живее ЕС и домокрацията.Обичам родината си и се гордея,че съм роден точно в БГ.Обичам всички институции и Парламента.Поклон пред работодателите.Респект към Законодателите.Немога да повярвам какви късметлии сме,грабейки с пълни шепи от спокойният и щастлив Евроатлантически живот.Спокоен съм,че децата ни ще живеят по добре от нас.Бог да благослови скъпото ни отечество и всичките ни държавници.Поклон!!!
207
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Средномесечният осигурителен доход за страната за месец юни 2024 е 1639.40 лева
206
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 205 В прованса частникът не плаща. Престанете с лъжливите внушения, че се осигурявали на минимална, а останалото в плик. В провинцията се работи по 10-12 часа 6 дена в седмицата за МРЗ. Ако меринджеят може да отреже от МРЗ поради някаква дори най- малка причина, той ще го направи и ще плати дори под МРЗ. Никой няма да помогне на работника. Ако се оплаче, ще бъде уволнен без последна РЗ.
205
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На неук бачкатор да обясниш що е то адекватно платена работа, било то директно с клиенти или през компания, е все едно на сляп по рождение да обясниш какво е жълто. Няма как да се случи. Това е и смисълът на капитализма- който има желание за развитие, върви напред и нагоре. Който няма, става бачкатор. Въпрос на личен избор.
204
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 177 Само един комплексиран човечец може да напише подобно нещо като теб. Странно е, че в тоя форум, където се трие на поразия, подобни обидни коментари се оставят с цел да подразнят пишещите и да се генерира още по- голям трафик.