Перник въвежда ограничения за е-тротинетки

Нововъведенията започва от петък
4 сеп 2024 15:49, Инна Ангелова
9
Перник въвежда ограничения за е-тротинетки
Снимка: БГНЕС

Община Перник въвежда нови мерки и ограничава нерегламентираното движение на електрически тротинетки в пешеходните зони в града. Това съобщиха в социалните мрежи от общинската администрация.

“Акцията започва от този петък и цели да промени поведението на водачите на електрически тротинетки, намаляване на случаите на безразсъдно каране и нарушаване на забраните, въведени в Закона за движението по пътищата“, се посочва в съобщението, цитира bTV.

От общината допълват, че една от целите е да бъдат избегнати инциденти, свързани с неправилното и опасно използване на електрически тротинетки, най-вече от деца.

Досега общините бяха либерално настроени към е-устройствата, а на места дори стимулираха използването им, но на местно ниво използването на тротинетките започва да се преразглежда. Причината е, че зачестяват инцидентите.

Преди дни в Плевен бяха наложени по-строги правила за тротинетките, след като 16-годишно момче почина след тежко падане. Инцидентът е настъпил заради неравности на пътя след ремонтни дейности на улица в квартал „Дружба“.

През лятото на 2023 година Столичният общински съвет въведе ограничения на скоростта на електрическите тротинетки в София и регламент за паркирането им.

Забрани се карането на тротинетки в парковете и пешеходните зони в София. Въвежда се ограничение от 5 км/ч, а това означава тя да се бута.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Страната
И утре ще бъде слънчево, но на места ще превали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Амии преди 1 седмица
Тротинетките с двигател да се регистрират в КАТ и да се изисква книжка за тях. Който иска в парка с тротинетка да използва оригиналните, които се бутат с краке това е еко. Другото е простотия (зареждат се с ток от въглищна централа).
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В София като има правила да не би да ги спазва някой, същото е като ограничението за скорост на околовръстното, както и всяко едно нещо в държавата, за щастие или не?
7
0
 
6
 
! Отговори
Айфеловата кула преди 1 седмица
Браво на винкелита, изненадан съм!
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НЕ на летящоте троитнеткаджии - да им се забрани да ВИЛНЕЯТ по тротоарите
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Акцията е да "промени поведението" на водачите на тротинетки и затова общината забранява движението на тротинетки в още участъци. Чудесно! Ще споделили ли общината до сега колко нарушители са хванали? Да не се лъжем - търсят си начин да си вържат гащите ако стане нещо, те да не са виновни!
4
12
 
7
 
! Отговори
Русофилска дупка преди 1 седмица
Дивите селяни признават само TDI. Щом не е TDI значи е джендърско и трябва да се забрани. Направо не знам как още ни търпят в ЕС. За 15 години членство не се направи нищо за екологичния транспорт. Нито пешеходни зони нито велоалеи. Ето в София даже почнаха да секат дърветата за да разширяват булевардите за повече коли. Застроиха и градинките. Изобщо няма такава държава! Изобщо не сме за ЕС.
3
0
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 седмица
А за ВИНКЕЛИ ?
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ги забраняват направо! Няма велоалеи, дори и на новите улици. Караш в крайна дясна лента бибиткат ти, караш на тротоара - карат ти се, защото това е за пешеходци. Накрая падаш в някой необезопасен трап и общината не е виновна, виновен си ти, че караш тротинетка, като в случая в Плевен. Вместо да се водят часове в училище, те ги водят на деца в детската градина, ама направо в яслата отидете по-отрано по-добре. Глупава държава сме, глупава ще си останем!
1
0
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Какви са мерките и ограниченията не се разбира.