Нанков: Водата в Перник ще потече през март или чак през май...

Без воден режим ще са в Ботевград, Шумен и Търговище
Обновена: 31 дек 2019 09:55 | 31 дек 2019 09:30, Петя Славова
226
Нанков: Водата в Перник ще потече през март или чак през май...
Снимка: БТА

Няма опасност от въвеждане воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище. Това заяви пред Нова тв заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Още по темата

"Жителите на Ботевград не ги чака бедствено положение. По сегашните разчети има водни количества за около 120 дни в язовир "Бебреш", без да влезе и капка нов приток. Създаден е оперативен щаб, който следи ситуацията на дневна база. При необходимост воден режим би могло да се въведе след три месеца. Няма опасност и за Шумен и Търговище", коментира той.

По думите на Николай Нанков водата в язовир "Тича" ще стигне за минимум 10 месеца. Това показвали разчетите на ВиК  оператора. "Проблемът е във водопровода към Търговище и Шумен", коментира заместник регионалният министър.

В момента около 315 хиляди българи живеят на воден режим. Освен в Перник, такъв има частично в Плевен, в Ловеч и в Севлиево. Според Нанков броят на бедстващите ни сънародници бил по-малък. Той обясни, че в момента загубите на вода в страната са средно 59%. "Много важно е затова темата за инфраструктурата", уточни още Нанков и допълни, че подпочвените води и тяхното ниво и лимити са изключително намалели.

"От чешмите в Перник ще тече чиста питейна вода когато има достатъчно количества в язовир "Студена", които да гарантират дебит на вода. Възможно е такова да има още през март, но реалистично е да говорим за това след пролетното снеготопене през април – май", заключи Николай Нанков.

Преди ден пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов бе заявил, че водният режим в Перник може да бъде отменен до края на месец януари. По думите му, за да се случи това, трябвало в язовир "Студена" да се вливат 500 - 900 литра на секунда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да има снеготопене, първо трябва да има сняг. Миналата зима в нашия край почти нямаше. Напролет също почти не валя. През лятото също. И така все е полусуша.
146
33
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Добре, че дойде Борисов да ремонтира или подмени тотално амортизираните комунистически съоръжения... - но наведнъж не става - то всичко е за подмяна...
145
33
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Повече от 10 години Борисов не е спрял да подменя и ремонтира... - пътища, мостове, виадукти, тунели, стадиони, спортни зали и спортни съоръжения, канализации и пречиствателни съоръжения, детски градини и училища, музеи и театри, църкви и манастири, самолети и бойна техника, разширява метрото и копае тунел под Шипка, удвои БВП... - но всичко по реда си - ето идва ред и на водата...
144
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То според същия този Нанков и в Перник нямаше да има проблем с водата... На им вярвам нито на дума на тези! Лъжат и мажат само и само да останат още малко на власт и да крадат народна парà.
143
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десетилетия наред примитивната пропаганда тип пещерен антикомунизъм крещеше с пълно гърло в пространството как соцът бил лош, защото, когато го съборили 1989 г. възникнал режим на това или онова, възникнали купони. Затова било лоша една държава, построена от кална следвоенна локва, със собствена промишленост, с.с., безплатни училища и безплатни болници във вс. населено място - щото, като я съборили, 30 год. подред не можели да я изядат цялата
142
8
 
12
 
! Отговори
$$ преди 4 години
вие си се оплаквайте, че няма вода. Аз отивам да си харча парите на Малдивите от продажбата на всичката вода. Балъци
141
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирате ли,че убиването на стадата,хакването на системата на НАП,източването на язовирите и други подобни през последните месеци са атаки срещу герберите?Сините костовисти и бойковисти се драпат.Чакаме да свалят и костовистката Нинова от БСП,че да гласуваме за БСП или за АБВ,ВОЛЯ,Атака,че дори и ДПС,докато не я сменят.
140
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През май със сигурност ще потече водата, когато ако има валежи ще се напълни язовира.Ама да тогава" кво ша праим "? - пийте минерална вода Банкя.
139
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно, ама защо водата я няма ? Защо , езерото има вид на долината на мъртвите......Както се разбра.....всички са на терен , както е било и както ще бъде винаги !Изобщо , какво сте се захванали със стената , за оправдание или защото на терена се вижда един паметник на безотговорността ?! Правилно и това е друг въпрос......
138
13
 
3
 
! Отговори
Позитано 20 преди 4 години
То добре пишете простотии срещу ГЕРБ , ама кво стана та не ядооме, бе ?
137
9
 
17
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 4 години
Ще включим шланга директно от Банкя !!!
136
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така са обещавали от ГЕРБ и през 2016, когато министърката им усвоила 32 млн. със заем от Световната банка, но сега е евродепутатка като прекалено ценен и надежден кадър.
135
15
 
31
 
! Отговори
Видими резултати преди 4 години
ГЕРБ са такива клептомани, че и водата откраднаха. След тези хуни поне 30 години ще трябват, за да се въстанови държавата. Бог ще ги съди.
134
17
 
28
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Догодина безводие в цяла България !!! Гарантирано от ГЕРБ !!!
133
17
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ... преди 4 години
Пернишките винкели да ду_ат супата ... Да грабват кирките и лопатите и да си изкопаят кладеници, нали са наследници на миньори и работници с червени потници ... !!!
132
21
 
29
 
! Отговори
Haide Pernik преди 4 години
Превземете с винкели телевизията, и някой в директно предаване да организира всенароден бунт и революция, която да измете всички познати и обичани политици .Слави имаше трибуна, прави концерти, но не направи революция, а само за референдум си плямпа, гола вода си Слави.!Не съд и прокуратура, ВИНКЕЛ СЪД ще има. Народа ви мрази бе ***. Объркахте живота на милиони! .Може ли да има язовир, а вода не? Ние в Сахара ли живеем бе?
131
26
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Перничани вече са наясно, че само Борисов може да им докара вода... - на следващите избори Перник ще бъде бастион на ГЕРБ...
130
24
 
31
 
! Отговори
Българ преди 4 години
Редно беше правителството да си подаде оставката заради този страхотен гаф със водата!
129
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената надежда за Перник е, скоро да падне режима на пожарникаря!
128
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перничанье, нема ли вече винкели? Толчо Таксов и оня трътлестия щом са ги назначили да ви опрвят водата ще има да одите още дълго жедни и некъпани! И нема да има виновни, а проверката на приватизационните сделки ще завърши в полза на шиши дубалайски! Весела нова година и дерзайте!