Отец Дионисий: Приятно съм изненадан от избора на Даниил за патриарх

3 юли 2024 17:22, Нели Христова
28
Отец Дионисий: Приятно съм изненадан от избора на Даниил за патриарх
Снимка: БГНЕС

Духовникът от българската патриаршия отец Дионисий обяви, че участието му в организацията на церемонията по интронизацията на патриарх Даниил е по решение на Светия синод, но изобщо не трябва да изненадва хората.

"За последните 53 години само един единствен човек в тази държава е правил две патриаршерски интронизации и това съм аз", каза отец Дионисий. Той допълни, че по инициатива на Николай Пловдивски церемонията е трябвало да бъде поета от отец Наум, но той е отказал, защото и като кандидат е нямало как да приготви този процес.

"Светият синод в края на месец май е взел решение да ми бъде възложено, тъй като предишният път при интронизацията на патриарх Неофит също бях натоварен, но с 4 месеца тогава, а сега с три седмици за подготовка на почти същата процедура. Но дори мисля, че се получи невероятна историческа приемственост, което тогава не се състоя. Жезълът на първия български патриарх в ново време - светейшият Кирил, светла му памет, да бъде взет от кивота с мощите на свети патриарх Евтимий. От Гърция духовници на вселенската патриаршия бяха донесли черепа на свети Климент Охридски. Това е от огромно значение в нашите нови отношения - междудържавни, международни, но и междуцърковни с православната църква", заяви отец Дионисий.

"Аз не съм епархийски клирик на Софийска митрополия, аз съм клирик към Светия синод. Това нещо не се е променяло никога във времето", обясни още той.

"Изключително съм изненадан от избора на свети Даниил за патриарх - и то приятно, знаейки състава на тройката. Предполагах, че онези обичайни в нашите среди човешки схеми, а не божествени, ще надделеят, но се оказа, че надделя такава, каквато никой не очакваше. Българският патриарх Даниил е изключително умерен, балансиран и го показа в няколко срещи, че ще бъде естествен обединител вътре в църквата", каза отец Дионисий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Темида
Обвиниха съдия, взел 5000 лв. да намали наказание
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
4
 
! Отговори
Нео преди 1 ден
Този мазник защо е все още в БПЦ?
13
10
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ ПАДНА преди 2 дни
ВСИЧКИ ЗАЕМ, ЧЕ НОВИЯТ ПАТРИАРХ Е ИЗБАН ЧРЕЗ ИЗМАМА.. ТОВА ГО ГОВОРЯТ ХОРАТА, ВСИЧКИ ДО ЕДИН. 2 "НЕВАЛИДНИ" ГЛАСА. ТОЛКОВА ТОЧНО З ДА ГО ИЗБЕРАТ. А ПУТИН РАЗБИ ЮЖНИЯ ФЛАНГ НА ЕС И НАТО. ЧЕСТИТО ..... НО ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ОТ ТУРСКИТЕ И МЮСЮЛМАНСКИТЕ РАЙОНИ ГИ ЗАЕМА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ И ВИЕ ТЕПЪРВА ЩЕ ПИЩИТЕ , СЪЩО КАТО СЪРБИТЕ. ЧЕСТИТО НА БЪЛГАРСКОТО БЕЗУМИЕ.
12
7
 
8
 
! Отговори
Ангелина преди 2 дни
НАЙ- НАКРАЯ БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА СИ ИЗБРА ДУХОВНО ЛИЦЕ ЗА ПАТРИАРХ И ПАК НЕ СЕ НРАВИ .ДАНАИЛ Е ЯВЛЕНИЕ В БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ,НЕ САМО ЗАЩОТО Е МЛАД БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ, А И ЗАЩОТО НОСИ В СЕБЕ СИ ,ТОВА ,КОЕТО ЛИПСВА НЕ САМО НА МИРИАНИТЕ ,НО И НА ЦЪРКОВНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО- СКРОМНОСТ ,СМИРЕНИЕ И СИЛА. ДАНО СЛЕД НЕГО ТАКЪВ СТАНЕ И МИНИСТЪР - ПРЕДСЕДАТЕЛ.НАБЛИЖАВА ТОВА ВРЕМЕ ЗА" БОЖИЯТА ПРОМИСЪЛ".
11
5
 
7
 
! Отговори
Негово ZVетейшество преди 2 дни
е добър избор!
10
1
 
9
 
! Отговори
Кога свари преди 2 дни
"Изключително съм изненадан от избора на свети Даниил за патриарх..." Св. Даниил ? Редактор?
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не виждам никакво лукавство в погледа му, нито отмъстителност, нито заплахасал една святост, смирение, благочестивост и нескрито желание за всеопрощение! Вервайте!
8
4
 
7
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 дни
Отдавна има съмнение че Дяволите се крият зад Олтара на всички църкви
7
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Посъветвайте Възраждане да преминат под ръководството на БСП, че изпитват чуство на самозабравяне и безнаказаност, вредно за народния мир.
6
11
 
16
 
! Отговори
А кой е попа преди 2 дни
Дионисий?! Слуга на Дявола от ДС. Човека, който консултираше протестите срещу правителството на Борисов с олигарсите от прехода. Мулето на мръсните пари в политиката на крадците от прехода към Отровното трио, ИТН, Възраждане сега и Величие. Парите на хора, които ликвидирана БСП, която всъщност ги създаде. Е, след днес България категорично поема курс към Евразия. Може и да е за добро.
5
17
 
16
 
! Отговори
марчела преди 2 дни
Браво! Имаме Патриарх! Православен а не от сананинските наркомански щати.Съединените наркомански щати нямат вяра-има 80 и повече секти-адвентисти/Надежда Бракалова, Мария,Теменужка и още престъпници адвентисти/,петдесятници, лютерани/Урсула Лайен и мъжа й са лютерани,а три от децата им са наркомани/,сциентология/Том Круз и Джон Траволта/,мормони,извратени секти-характерни за съединените наркомански щати.Байдън и Тръмп тоже.В света има 560 милиона ПРАВОСЛАВНИ.България, Русия, Сърбия, Гърция и др.
4
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Добър е Патриархът. По каква причина костите на Евтимий Търновски са при вселенската патриаршия?
3
27
 
21
 
! Отговори
Красимир преди 2 дни
БЕЗБОЖНИЦИ. ДО ЕДИН СИНЧЕТА НА ЗЛОТО - ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.
2
25
 
9
 
! Отговори
Киркор преди 2 дни
Дайте им и държавата да управляват. Да живее православната теокрация
1
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Патриархът дава надежди, диалогичен е. Политиците си какво да правим?