Продължава ръстът на цените: 1800 до 2000 евро в южните квартали на София

Внимавайте с жилищата "на зелено", съветва Костадинка Канурова
25 май 2023 19:58, Анисия Иванова
121

С близо 20% са се повишили цените на новото строителство през 2022 г.

"Тенденцията за повишаване на цените се запазва, за предстоящата 2023 г. очакваме по-малък процент. Инвеститорите и строителите залагат на все по-качествени проекти. Това, което свързваме - повишението на цените, на работната ръка, води и до повишаване на крайния продукт", каза консултантът по недвижими имоти Костадинка Канурова в студиото на "България сутрин".

Трудът през последните 2-3 години чувствително е повишил стойността си, а това е сериозно перо от себестойността на продукта, изтъкна гостът.

"Купувачите са все по-информирани и се интересуват дали сградите са енергийно ефективни, дали са "зелени". Обръща се внимание дали новото строителство, купувайки още "на зелено", какъв е видът или марката на влагания материал, съответно показателите на материалите. Цените на електроенергията нараснаха в пъти през последната година", обясни консултантът по недвижими имоти.

По думите на Канурова доверието в хората расте и инвеститорите и строителите през годините са се отсели.

"Предпочитат "на зелено", защото тенденциите бяха търсенето да изпревари предлагането. Купувайки "на зелено", клиентът имам по-голям избор на имот", обясни консултантът по недвижими имоти пред Bulgaria ON AIR.

Търсенето на имоти в южните квартали на София продължава да доминира, в част от тях има насищане на предлагането, стана ясно от думите ѝ.

"Целият сегмент там е над средното за пазара. При южните квартали средната цена е от 1800 до 2000 евро с ДДС. В останалата част на София има подценени квартали, но и търсене - средната цена е между 1500 - 1600 евро на кв.м", обяви още Канурова.

Тя обясни, че пандемията и повишаването на наложените такси от банките са стимулирали търсенето.

"През 2022 г., както и в настоящата, пазарът се определя от купувача, търсещ имот за собствено ползване. Намаляха сделките с имоти, които са за инвестиция. Търсенето е стабилно", коментира консултантът по недвижими имоти. Канурова увери, че цените на част от строителните материали се връщат до нивата на цените, които бяха в началото на миналата година.

Експертът призова да бъдем внимателни при договорните отношения при покупка на имот "на зелено". "Винаги е добре да се проверява каква репутация има инвеститорът, както и осигурено ли е финансирането на проекта", отбеляза Канурова.


121
Още от София
Две коли се удариха челно в София, седем ранени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 1 ден
Не не , над 1800-2000Е вече продължава ръста на цените. Повечето имоти за 1800-2000Е вече са си непривлекателни!
105
0
 
4
 
! Отговори
Целта е преди 3 дни
още да вдигат данък смет и сграда. Кой може да си позволи да купува жилище? Тези пари 400 000 лева, хора това е почти Половин Милион? За бедна България, половин милион лева жилище с такси за продажба и обзавеждане. Произходът на тези пари трябва да се установява. Или има сива икономика, или страшна спекула, или се перат пари, върху които не плащат прогресивен данък. Откъде тези доходи? Не сме държави като Германия, Нидерландия със над 500 г. капитализъм. Бягайте млади хора от България, бягайте.
104
9
 
5
 
! Отговори
Илиян преди 4 дни
Не бе, той балона щеше да се спука. Запукал се е от поне десет години,,,
103
1
 
20
 
! Отговори
Помпим! преди 4 дни
Още може, давайте, купувайте, искам да видя 5к евро квадрат!
102
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Той кой купува вече в София ве? Яка манипулативна статия
101
3
 
15
 
! Отговори
Ху Кеърс преди 4 дни
Глупости и лъжи те на 250 още немогат да продадът. Ако се гледа и спрямо заплащането на месец хахахаха човек за 100г неможе гараионера да си купи. Затова през границата там има и за по 100. С по качествено вече устроен живот.
100
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Да бъде (98) Та те отдавна са по 3 хил евро за м2. Ти изобщо не си в час.сега ако е и обзаведен 4-5 хил евро не ти мърдат. При това сметката включва общи части, тераси и какво ли не още. Така накрая си платил 7-8 хил евро на м2. Само ще ти кажа че такива са цените в Париж.Бг гащниците си нямат на идея на кой свят са. Но всичко си има край и голям глад иде.
99
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А убеждавахте в началото на годината с псевдо експертите, че цените се задържали та даже и падали, а?
98
1
 
29
 
! Отговори
Готин преди 5 дни
Голям глад идва! Очакваше се. Търсят се още "сардини" за "луксозни консервни кутии". Днешният "новобогаташ столичанин" иска да е на "топ място в южно гето". Той е човек от "сой" и кара "БЕ ЕН ВЕ", гледа телевизор "КУ-ЛЕТ", а лаптопа му е с "*** АЙ". Той е "всезнаещ", "всеможещ" и "манзизлия". Добре, че са те. Иначе "риболовът на сардинки" щеше да умре.Да са живи и здрави "сардинките"!
97
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
всеки българин има поне по 2 имота тези под наем като останат без работа при задаваща се рецесия ще се приберат в някой от имотите си и няма да има вече наеми ще има липса на продажба както с кашкавала така си мухлясва по витрините
96
1
 
45
 
! Отговори
Алекс преди 5 дни
Брокерчетата сериозно са огладняли.Преди пускаха статия за поскъпването на имотите и 2-3 дни почиваха.Сега се бълват подобни статии всекидневно.Глад голям.Шарани вече няма.
95
2
 
11
 
! Отговори
Да бъде преди 5 дни
Да стане по 3000 евро и без това София е свърталище на ***.
94
1
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 5 дни
По време на ковид свършиха за часове макарони, тоалетна, гири и бягащи пътеки! Сега балъците като изкупят имотите ще ги гледаме по олх-а!
93
10
 
20
 
! Отговори
лекар ихтиманец преди 5 дни
Живял съм в София като студент и като специализант - около 9 години. Вече не е същата. Откакто тиквуун стана кмет.
92
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не мисля , че е нормално вила край Валенсия да струва по ефтино от вила в Бистрица , но брокерчетата трябва да кажат нещо .
91
4
 
28
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 5 дни
София е концлагер. Няма природа, лоша и скъпа храна, голями заплати и голями разходи. Сутрин мъкнене на деца по детски градини. А пък да паркираш безплатно - забрави! Град-дължава. Полицаи ритат с кубинките масичка на баба, която продава магданоз. 5% ДДС за хазарта. И масово изселване по празници и край на седмицата. Дали си заслужава! Изгониха хората от селата в градо за да ги експлоатират.
90
1
 
3
 
! Отговори
Гоше верно преди 5 дни
До Иван много як виц хахахха разсмя ме
89
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Цените на имоти в НГ няма да паднат а ще се сринат.Просто централната банка трябва да нормализира лихвите които изкуствено държи ниски. Станат ли ипотечните 10% и ще видите къде ще отидат имотите.Въпрос на малко време е. Колкото и да са корумпирани в БНБ ще трябва да вдигнат лихвите иначе еврозона през крив макарон. По-скоро ще има хипер инфлация.
88
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Купища неверни твърдения!!Качеството повсеместно ПАДА а труда е от неквалифицирани работници. Щом ITта стават бачкери смятайте за каква лапаница става дума.Отделно клиентите са все по-глупави очевадно щом плащат луди пари за имоти в разпадаща се София. Град с ужасяваща инфраструктура и нулево ниво на обществени услуги.
87
1
 
8
 
! Отговори
До baby shark преди 5 дни
Тоя кредит за 70 години ли си го взел, че ти е толкова вноската?