Столична община прави комисия за празничните украси вовеки веков

Коледна София ще ни струва 3 млн. лева
25 апр 2024 10:13, Стела Стоянова
13
Столична община прави комисия за празничните украси вовеки веков
Снимка БГНЕС, архив

След като години наред Столична община се проваляше с коледната украса, сега общинските съветници явно са решили да обърнат общественото мнение. По предложение на представителя на ГЕРБ и бивш зам.кмет по културата Мирослав Боршош градоустройствената комисия в общинския съвет гласува да се създаде временна комисия, чиято цел ще е "изготвяне на цялостна концепция и реализация на празнична визуална среда в София".

"Коледната украса винаги е била проблем през годините, макар че миналата беше много по-добра, но все още далеч от тази на други европейски столици", пише в доклада си бившият заместник на Йорданка Фандъкова. Исканията на Боршош вече минаха в комисията по култура в СОС, на която той е председател, пише "Сега".

ГЕРБ предлагат до 12 месеца след създаването си временната комисия да внесе доклад в СОС и до кмета Васил Терзиев с концепция как трябва да изглеждат празничните украси в София. Боршош смята, че Столична община трябва да отдели бюджет от 3 млн. лв. за елементи, с които градът да се разкрасява. "При необходимост към работата на временната комисия би могло да бъдат привличани експерти, както външни, така и от страна на столичната общинска администрация", пише още в доклада.

Любопитното е, че на "Московска" 33 вече функционира работна група, която се занимава с въпроса как София да подобри празничните си украси. Тя бе създадена със заповед на кмета Терзиев, а за неин председател бе назначен единственият архитект в действащия СОС- Росица Николова от ПП/ДБ/"Спаси София". Именно наличието на работната група стана причина представителите на нейната коалиция да не подкрепят искането на Боршош за временна комисия. Аргументът бе, че работната група вече е провеждала заседания по темата и че временната комисия ще трябва да наваксва. Николова обърна внимание и че самият Боршош е член на работната група.  

Представителят на ГЕРБ възрази, че временната комисия и работната група ще имат различни задачи и цели. "Работната група потъна в немалко технически, административни и подобни проблеми и тя ще бъде локализирана върху решаването им. Докато комисията трябва да даде големия смисъл как би трябвало да изглежда градската украса, къде би трябвало да се разположи, как да се изработи. Освен за Коледа, работната група ще се произнесе и за украсата за 24 май, за Деня на будителите и т.н.", коментира той.

Росица Николова възрази, че работната група вече е възложила на районните кметове да посочат подходящи места за украсяване в кварталите и че тази група също планира да внесе доклад, който да се разгледа от комисии и на сесия на СОС. Въпреки това с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП, "Синя София" и независими общинари докладът на Боршош бе приет. Предстои той да бъде разгледан и на сесия на общинския съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от София
РЗИ: В София-област са установени 40 случая на коклюш
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега идва Великден, време е за Великденска Украса. Една голяма Великденска Птицечовка и Шарени Великденски картофи да се окачат по улиците.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
вовеки партия ППДБ да бди над българите :)))
9
0
 
2
 
! Отговори
ох кеф преди 1 седмица
вовеки в комисия
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко ли комисии има у парламата вовеки на наш гръб а?????
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а украсата на прайда ква ше е :)))
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
добрите управници мислят за бъдещите проблеми, лошите мислят за текущите проблеми :)))
5
0
 
2
 
! Отговори
МААЛИИИ преди 1 седмица
КВО Е ЦЕННО В КОМИСИЯ НАВЕКИ
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
фобрите управници мислят за бъдещите проблеми, лошите мислят за текущите проблеми :)))
3
0
 
3
 
! Отговори
ВЕРИЦАТА ВИ преди 1 седмица
И АЗ ИСКАМ В КОМИСИЯ И ДЕЦАТА МИ ДОЖИВОТ МММММ..........ВИ
2
0
 
6
 
! Отговори
На прасе звънче преди 1 седмица
Цялата работа за София е свършена и опряхме по украсата за Коледа значи. В град, в който клоните от зимата още са по междублоковите, няма тротоари, няма една здрава плочка по кварталите, кал и дупки, където може да ти остане гумата, няма място за такива харчове. Страхотни коледни украси има в Австрия и Германия, където няма нито един от изброените проблеми. А обещанията на кмета за визии и концепции се изместиха към украси, популизъм и обвинения. Че е по-лесно.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво значи вовеки веков - ще сглагат една и съща украса, докато градът съществува?