"Успокояват" трафика: До 30 км/ч в центъра на София

Първата бавна зона ще е между бул. "Хр. Ботев" и бул. "Васил Левски"
16 апр 2016 07:30,
107
"Успокояват" трафика: До 30 км/ч в центъра на София
Снимка: архив Булфото

След като се пребори за цена на билета от 1,60 лв., Столичната община се захваща с нова непопулярна идея.

От есента максималната скорост на движение по централните столични улици става 30 км/ч. Това предвижда проект за изграждането на първата в града "успокоена зона". В нея ще се осъществява съвместно велосипедно и автомобилно движение.

Още по темата

Цялостната реализация ще приключи в края на 2018-а година, когато трябва да бъде завършено и дългочаканото обновление на зоната около ул. "Граф Игнатиев" и площадите "Гарибалди", "Славейков" и "Патриарх Евтимий".
За нововъведението съобщи зам.-кметът Любомир Христов, информира "Дарик”.

Първата "успокоена зона" в София се предвижда да бъде обособена между бул. "Христо Ботев", ул. "Алабин", ул. "Леге", бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски", обясни зам.-кметът.

Той допълни, че целта е да се осигури максимална безопасност на движението на велосипедистите. Христов съобщи, че предстои да бъде осигурено или обозначено трасе за велосипедисти чрез полагане на маркировка на пътното платно, или там, където габаритите на улицата са значително по-тесни, велосипедистите да се движат на пътното платно заедно с автомобилите,.

Успоредно с проектирането на "успокоената зона" ще тече и обновлението на зоната около "Графа", допълни зам.-кметът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
еремия преди 8 години
така е няма нито една истинска велосипедна УЛИЦА "благодарение на Главния архитект и 101 съветници, които са като дресирани. Няма мисъл за града. И сСофия не е само по "Графа". София е и по бул. Сливница ,след Орион , а знае ли някой , че това е пътя за Белград т.е.международен път към Европа ,а НЕ към Турция /Истамбул-Цариград/.Там и тротоари няма .Само дупки и тук там плочка или асфалт.И да там отляво и най вече от дясно НЯМА КАНАЛИЗАЦИЯ . Квартал мечта.
44
2
 
1
 
! Отговори
man преди 8 години
Супер, още един повод да не стъпвам в центъра
43
0
 
6
 
! Отговори
' преди 8 години
Продавам двойка охлюви от новото люпило, на реални метри за ускорено придвижване в "успокоената зона" на Бургас и София.Поради опастност от значително превишаване на максимално позволената скорост, взривното ускорени на охлювите е ограничено генетично.
42
3
 
4
 
! Отговори
къде ще ходите! преди 8 години
Ще свикнете и с това, както свикнахте с много други неща. Даже ще започнете да харесвате новия ред. Трябваше да се усетите, че "нещо ще става" при усиленото въвеждане на вело-алеи. Следват и други градове. Из централната градска част пешком или с велосипед под наем. Кой както може или иска. Е ще се появят и тарикати с пропуски, както беше при любимия тато.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Joko 50Много точно си поставил софиянци в кавички макар че едва ли осъзнаваш защо са кавичките.Наистина селската даскалица я избраха "софиянци" ама не истинските а новите софиянци от селата. Или точно такива като теб нефелни провинциалисти.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Факт 52Какво има да очакваш като народа е *** и си избира прости като него управници.Толкова е очевадно но не и за простият селски народец.Като излезе нормален човек на улицата и му се драйфа. работата е там че вече почти няма нормални.София заприлича на Zoo а пък за прованса изобщо не ми се мисли.
39
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Поредното безумие, но какво друго да очакваме от ГРТБ...
38
0
 
28
 
! Отговори
me преди 8 години
Ми много ясно, че ще ограничат движението, иначе как ще накарат хората да ползват свръх-скъпия вече градски транспорт? Ама като вдигнаха билетчето не протестирахте нали? Щото не е ваша работа, защото основният принцип, с който ни разказват играта от десетилетия е разделяй и владей. Шофьорите не се интересуват от цената на билетчето, пешеходците не се интересуват от ограниченията в центъра, всички сме прецакани! Честито!
37
0
 
15
 
! Отговори
Joko преди 8 години
Хак да им е на всички "софиянци" , които докараха и избраха провинциалната *** да управлява столицата. Честито о о !!!
36
0
 
15
 
! Отговори
художника преди 8 години
А трамваите с колко км. ще се движат???
35
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така и нашия Андрешко не разбра , че в цяла Европа има ограничения за каране на коли в центъра . Просто ще обикаляте центъра и няма да се правите на голямата работа с таралясниците , които сте купили за 1 000 лв .
34
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕДНА ЗЕЛЕНА ИДЕЯ ОТ МЕН. В ЦЕНТЪРА СЛИЗАТЕ ОТ КОЛИТЕ И ЗАПОЧВАТЕ ДА ГИ БУТАТЕ. ХЕМ ПЕСТИТЕ ГОРИВО. ХЕМ НЕ ЗАМЪРСЯВАТЕ ВЪЗДУХА. ХЕМ СПОРТУВАТЕ ЗА ЗДРАВЕ. АКО ТОВА НЕ ВИ ХАРЕСВА СЕ ОПЛАЧЕТЕ НА АРМЕНСКИЯТ ПОП!!!
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те по принцип полицаите и военните са излишни, ама нали пазят управляващите - ще ги държат. Пък и управляващите не вземат от джоба си да им плащат - вземат от нашите пари.
32
4
 
26
 
! Отговори
експерт преди 8 години
къде са зелените. известно е че при ниска скорост имаме непълно горене в двигателя и отделянето на въглероден окис е много по голямо и тровенето на хората е .......
31
1
 
30
 
! Отговори
зам кмет преди 8 години
Следващото ни предложение е: след като заплатят всички дължими данъци, такси, застраховки, ГТП и авансово внесат 5000лв за гориво, шофьорите да бъдат застрелвани на място от органите на КАТ или другите организации в синдиката.
30
1
 
23
 
! Отговори
137809 преди 8 години
А защо не 20 км./ч.
29
7
 
11
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Аз не искам да живея в София. Нека София да си остане за "столичаните". Повече или по-малко, все ми е тая.
28
2
 
23
 
! Отговори
КАТ преди 8 години
Целта им е да цакат народа,а къде е логиката? Какъв ще е ефектът като днес нащракат 100 човека на някоя *** отбивка които "много опасно" са се движили с 80? Освен,че ме изнервят до Н-та степен друго няма като ефект. И естествено се отразява на бюджета. До кога ще си пълните тъпата хазна (бездънна яма) с нас - НОРМАЛНИТЕ шофьори? Кога ще засичате на участък без ограничения , КОГА? И какво като някоя мутра намали на отбивката ви и мине с 50? След това ни прескача както си поиска. Нещастници!
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз съм за ,В Търново ,Варна ...да е задължителна също
26
2
 
20
 
! Отговори
КАТ преди 8 години
И така ли спираш агресивните шофьори? Онези наглите ще ги хванат на правите участъци,където нормалните си караме със 100 а той ще мине с 200. Но там радари няма. Какво се получава? Аз си карам спокойно , идва някоя отбивка с безумен знак с ограничение 40! Аз намалям от 100 на 80 някъде и просто няма как да се случи нещо и аз да не мога да реагирам,нито видимостта е малка нито автомобила ми е неспособен да спре ...и ХОП снимка зад храстчето. Точно така продължавайте да наказвате ЛОШИТЕ шофьори!