"Витоша ски": До 6 години три лифта и нови писти за 100 млн. евро

Планината ще бъде готова за целогодишен туризъм
23 май 2024 17:45, Петър Бойчев
36
"Витоша ски": До 6 години три лифта и нови писти за 100 млн. евро
Снимка БГНЕС

От "Витоша ски" представиха концепция за развитието на Витоша - "Визия Витоша 365". В документа е записано, че през следващите между 2 и 6 години в развитието на планината ще бъдат вложени повече от 100 млн. евро.
    
Сред стратегически цели са на първо място превръщането на Витоша в "гореща точка" за зимен туризъм, следват усилия в посока летен туризъм и като краен резултат курортът би трябвало да се превърне в еталон за приобщаващ и устойчив туризъм.

Първата фаза включва цялостно обновяване и инсталиране на инфраструктура за правене на сняг, като се споменават Симеоновският лифт, седалкови лифтове, влекове, рекултивация на ски писти, използване на ВЕИ енергия, нови паркинги, обслужваща инфраструктура за снегоутъпкващи машини и други, пише БТА.

Втората фаза предвижда по-нататъшно разширяване на писти и ресторанти, като са включени Драгалевският и Княжевският лифт, влекове, кулинарна инфраструктура и ако е нужно - допълнителна довеждаща инфраструктура.

В третата фаза е записано развитието на авангарден целогодишен курорт, в който са включени кабинков лифт - Княжево - Копитото - Ветровала, велосипедни пътеки и хайкинг маршрути.

За да се осъществят тези планове, от "Витоша ски" предвиждат извършването на концептуално проучване, очакват адаптация на нормативната рамка, промени в плана за управление на Витоша, представяне на технически проект и получаване на разрешение за проект, ОВОС, създаване на подробен устройствен план и изпълнение на предварително заложените фази в проекта.

Сред факторите, които биха попречили или забавили проекта, от "Витоша ски" изтъкват липсващото доверие в курорта, проблеми в текстове в Закона за горите, изтекъл през 2015 година план за управление, липса на зониране и устройствено планиране от страна на Столична община, както и липса на стратегическа визия за бъдещото развитие на Витоша.

А докато позицията беше тиражирана, все още общинските съветници спореха кой е виновен по време на извънредно заседание на Столичния общински съвет, посветено именно по темата за спирането на лифтовете на Витоша. СОС се събра и за изясняване на обстоятелствата в периода 2007-2024 г., довели до постоянното спиране на работата на всички въжени съоръжения, осигуряващи достъпа от София до планината.

По време на заседанието от различни политически сили упрекнаха ръководството на СОС защо не е поканило представител на "Витоша ски" на изслушването, в което участваха всички заинтересовани и отговорни страни, като Природен парк Витоша, МОСВ, МРРБ и Агенцията по горите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от София
Инвеститор се оплаква, че братя Пулеви го изнудват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е точно това е номера! Че трябва,трябва! Но кой! Доста би вложили 100 милиона в бизнеса с Витоша! Тук има партиен ключ!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А ти коя фирма предлагаш?
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Витоша Ски е мафиотска фирма, извиват ръце да им разрешат да презастроят и унищожат Витоша и затова спряха нарочно лифтовете. Оправданието, че нямало части *** го разправяй на малките деца... Части има и може същата линия да се модернизира с по-нова в същото трасе, но не... те искат да правят мегакурорт и ако не стане на тяхната, няма да пуснат лифтовете на софианци... гнусна работа... когато и да ги почне съда и прокуратурата, все ще им е късно на тия тюфляцииии!!!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
аз имам по-добро предложение... съд за витоша ски до дупка!!! изм3кяри д0лни!!! съсипаха планината!!!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия милиони евро за нищо ги имате Ей!
28
0
 
1
 
! Отговори
цеко минеев преди 3 седмици
Малко са 100 милиона, да извадят 2 милиарда. Искам лифт до всяко борче!
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нови писти и лифтове през гора се правят със СЕЧ...
26
0
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 3 седмици
До 6 години , Ми се Струва и 1 Пирон Няма да Забият ....Ще Стане Джжунгла.......Говорят Само Лъъжии.....ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА....След 6 години - там ще се пързаляне Само - Мечките на Бриджит Бардо....ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
25
1
 
5
 
! Отговори
Схема преди 3 седмици
Ама то Кобурготски преди 20 години ревеше за проекта Супер Боровец за да увеличи стойноста на "неговите" имоти по край Мусала. И кво станало с проекта сега?! И къде "царя" сега?!
24
0
 
9
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 3 седмици
До хх Ти си платен *** и не от най-интелЕгентните. Средната заплата знаем как се изчислява малко като свинското със зеле. Апартаменти по 800К лева са непосилни за хора със средната ти заплата. Като добавиш и че елементарните нужди в бг са по-скъпи от средното за ЕС, не остават много пари за лифт карти. Не знам кой ти плаща да пишеш, но може би не е избрал правилния служител и би било да се обърне към по-подходящ. П.С. София е бедна занемарена провинция, още от кацането лъха на соц блато.
23
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 3 седмици
Предвиждат грандиозно строителство, бетониране и унищожаване.
22
0
 
6
 
! Отговори
ХиХи преди 3 седмици
Туй кът трите моста на Дунав
21
0
 
11
 
! Отговори
Обещано преди 3 седмици
А още тая година Цеко ще направи на Черни връх един корт и едно футболно игрище, за да има повод Баце да се качва на планината, па макар и с джипката на горското.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Витоша ски" да си вземат парцалките лека-полека.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 18, нещо бащиния ли ти стана планината че ще даваш наклон бе помочко? :))))
18
1
 
0
 
! Отговори
хехе 2 преди 3 седмици
знает ели кога ще стане това на куково лято !
17
14
 
3
 
! Отговори
хх преди 3 седмици
Комунизма беше отдавна, а старите лифтове още по-отдавна. Днес София е богат град, средната заплата е над 3000 лв. Хората дават по 200-300 или 400 К в Евро за апартаменти в които да живеят, няма проблем да си плащат лифт картите и да се возят по лифтовете.Който няма пари, да върви да работи. Другите ще карат ски, особенно важно е това за децата и младежите. Вместо да висят по кръчми и де се друсат, по добре да спортуват. Здрав дух в здраво тяло. Стига сълзи и сополи за античните лифтове
16
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като ги видя тия съвременните планинари с 5 литровите джипове, бъгита, мотори и всякакви други офроуд шкембе тиняци, по-добре и тия лифтове къде ги има да ги спрат, а пътищата да ги засипят да станат непроходими. В планината се ходи пеша, не да си форсираш мотора и джипа за зраве, ясно тиняци?
15
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Но няма лошо. Важното е, че сега правят планове по европейски... и смятат в евро!
14
0
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 3 седмици
До Анонименще лъжат защото "народа " го позволява !