"Успокояват" трафика: До 30 км/ч в центъра на София

Първата бавна зона ще е между бул. "Хр. Ботев" и бул. "Васил Левски"
16 апр 2016 07:30,
107
"Успокояват" трафика: До 30 км/ч в центъра на София
Снимка: архив Булфото

След като се пребори за цена на билета от 1,60 лв., Столичната община се захваща с нова непопулярна идея.

От есента максималната скорост на движение по централните столични улици става 30 км/ч. Това предвижда проект за изграждането на първата в града "успокоена зона". В нея ще се осъществява съвместно велосипедно и автомобилно движение.

Още по темата

Цялостната реализация ще приключи в края на 2018-а година, когато трябва да бъде завършено и дългочаканото обновление на зоната около ул. "Граф Игнатиев" и площадите "Гарибалди", "Славейков" и "Патриарх Евтимий".
За нововъведението съобщи зам.-кметът Любомир Христов, информира "Дарик”.

Първата "успокоена зона" в София се предвижда да бъде обособена между бул. "Христо Ботев", ул. "Алабин", ул. "Леге", бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски", обясни зам.-кметът.

Той допълни, че целта е да се осигури максимална безопасност на движението на велосипедистите. Христов съобщи, че предстои да бъде осигурено или обозначено трасе за велосипедисти чрез полагане на маркировка на пътното платно, или там, където габаритите на улицата са значително по-тесни, велосипедистите да се движат на пътното платно заедно с автомобилите,.

Успоредно с проектирането на "успокоената зона" ще тече и обновлението на зоната около "Графа", допълни зам.-кметът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За сетен път и..ди..отите-герберасти демонстрират пълнато си безумие!Задръстванията от скорост мах. 30 км/ч ще доведат до пълно блокиране на транспорта!Кой гласува за тези ......?
24
2
 
20
 
! Отговори
KAT преди 8 години
KAT e организирана престъпна група. Как се бори КАТ с опасните и агресивни шофьори? Видяли ли сте патрулка с радар на нормален извънградски път с ограничение 90? Няма и да видите. По моите наблюдения всеки нормален шофьор без никакви рискове се движи с около 100-110 на извънградски прав път или с много леки завои. Обаче там ако има радар дори със 100 да караш няма да има глоба...Та затова винаги се застава на някоя стара спирка,на някоя отбивка където НИКОЙ нормален не кара с 40! И глобите валят
23
4
 
25
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Аз съм велосипедист, но това граничи с ***.лоумие.
22
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ограничение ще важи ли за депутати и колите на НСО? Или пак аршинът е двоен ?
21
0
 
15
 
! Отговори
Йордан Иванов преди 8 години
То и в Германия има ограничение 30км/ч по улиците но това ограничение не се отнася за Булевардите там си и 50км/ч на места 70км/ч . Там където е 30км/ч винаги дясно стоящия е с предимство винаги но това са улици не централни Булеварди !!!
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На практика тази промяна ще засегне само нощното каране в този участък. Ако през деня от там се минава с 30, значи скоростта ще нарасне поне двойно.
19
3
 
9
 
! Отговори
до 70 преди 8 години
Еь тези Герб, всичко съсипаха! Ти още утре щеше да се завърнеш в България, но не можеш ли да изръмжиш по центъра със колата, купена с честен бачкаторски труд, то вече няма смисъл
18
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герб ни правят луди! В Ирландия карат много бързо в града, ама ние сме по умни от ирландците! Дреме ми, хич няма да се връщам в ***
17
1
 
19
 
! Отговори
Моля ви преди 8 години
София се управлява от сберщена на м а л о у м н и ц и.
16
1
 
10
 
! Отговори
Моля ви преди 8 години
София се управлява от сбирщина на ***.
15
2
 
18
 
! Отговори
Никола преди 8 години
Значи , скоростта ще се повиши защото в момента клони към нула или 10км/ч макс !
14
0
 
4
 
! Отговори
Dino преди 8 години
Любчо е гений
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добрия варинат е да направите градския транспорти приятен и изгоден за използване, та хората да пътуват с него... Подсказка - това няма да стане с повишаване цената на еденичния билета, ами с въвеждане на билети, важащи определено време. В Бургас вече ги има, ама предполагам, че в София сме по-специални, та този тип усулуга е под нивото ни... Поне според СКГТ и Общината
12
3
 
13
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
В Любляна в града караш с 60. Загреб 60- 70-80. Но там и пешеходците спазват правилата и задръствания няма.При скорост 30 ще стане мазало.
11
4
 
8
 
! Отговори
Голямото Прибиране преди 8 години
"Григор Димитров се прибира в Хасково"Разгеле, селянина си отива при корените.Кауните го чакат.Крайно време бешИ.
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдаа, ще се харчат нови десетки ако не и стотици милиони за оня дето клати гората.А да питам за велосипедистите ще важи ли ограничението??Защото и сега само те карат с по-висока от 30км/ч в тези райони.Селска даскалица и кух пожарникар ............... резултата е ПЪЛНА ЛУДНИЦА!
9
2
 
14
 
! Отговори
redordead преди 8 години
хайде ставайте бе, бантустанци! Ахйде, че ви чакат да дучпите билетчето за 1.60 и да си карате таралясниците по разбитите улици, където се доразбиват още повече.Докато не се излезе на протест, да се измете тази *** от парламента и общината бял ден няма да видим, а само ще ни влиза все по-дълбоко!Иначе това за 30-те км е ОК, но то е популизъм, щото в центрото на София с повече от 10 км не можеш да караш...проблемът е в събираемостта на глобите...всичко е пълен тестис!
8
9
 
15
 
! Отговори
Фори преди 8 години
Така ще стане по-опасно, защото отвсякъде ще се влачат разни трошки, управлявани от заспали пенсии без реакции.Аз като форсирам и после отлепя до 100км/ч за 4 секунди, всичко е безопасно. Първо, че като съм пилнал средното гърне, всички ме чуват и се пазят. Второ, като ме видят как се засилвам, и пешеходци и велосипедисти скачат на секундата встрани. По този начин няма инциденти, движението е безопасно. Сега с тия ограничения ще приспят всички участници в движението и ще стане страшно!
7
0
 
8
 
! Отговори
redordead преди 8 години
сутрин рано отзарана - КЗЛ ..!
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо да издадат закон да слизане и да бутаме колите на рамо! *** проста гербаджийска държава!