Внимание: Оранжев и жълт код за интензивни валежи и градушки за петък

Предупреждението важи за Източна и Централна България
13 юни 2024 20:00, Красимир Ангелов
4
Внимание: Оранжев и жълт код за интензивни валежи и градушки за петък
Снимка: БГНЕС

За 14 юни, петък, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде още от днес предупредителен оранжев и жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и за градушки в Източна и в Централна България, става ясно от картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Опасност от възникване на поройни наводнения има през нощта срещу 14 юни и в самия петък, предупреждават синоптиците от НИМХ.

През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт. През нощта валежи и гръмотевични бури ще има на места, главно в Северна България, като там вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него нахлува по-хладен въздух.

В петък валежи ще има на много места и ще са предимно краткотрайни, но интензивни и придружени с гръмотевици. Условия за мощни гръмотевични бури и градушки ще има в следобедните часове, главно в югоизточната половина от страната. Явленията в Западна България ще затихнат вечерта, а в Източна - валежите ще спрат през нощта срещу събота.

По този повод НИМХ издаде оранжев предупредителен код за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Разград, Силистра, Търговище и част от област Русе.

Жълт код ще има за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Велико Търново, част от област Русе, Габрово, Ловеч. За останалите области е в сила зелен код.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Видео прогноза
Утре захлажда, пак силни дъждове и градушки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Ботевград преди 1 седмица
В село Трудовец, община Ботевград, падна град колкото топка за тенис помля автомобили и част от керемидите на къщи. В Ботевград има паднали дървета, в района на болницата също има потрошени стъкла на автомобили.Смля ни
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дано да няма градушка!
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимин преди 1 седмица
А ракети срещу градоносните облаци ще се изстрелват ли илш само ще се доде оранжев код?
1
1
 
13
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 1 седмица
аког радушка ви потроши реколтата и имуществото пари няма, но има безмитен украински внос и безплатни реактори и оръжие