Стармър: Путин прекъсва хранителната помощ за Газа

Британският премиер с критики към руския президент
23 окт 2024 11:08, Инна Ангелова
60
Стармър: Путин прекъсва хранителната помощ за Газа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Обединеното кралство Кийр Стармър обвини Владимир Путин в прекъсване на доставките на храна за Газа, след като британското разузнаване предположи, че Русия е засилила атаките си срещу украинските пристанища. Според Стръмър руският президент е “склонен да заложи на глобалната продоволствена сигурност“, след като няколко кораба със зърно на път за развиващите се страни бяха повредени от руски удари.

Военно разузнаване, публикувано снощи от правителството на Обединеното кралство, заключава, че Русия е увеличила атаките си срещу украинската пристанищна инфраструктура в Черно море, пише британският вестник The Guardian.

Между 5 и 14 октомври най-малко четири търговски кораба са били поразени от руски боеприпаси, според оценката на разузнаването. Смята се, че ударите са забавили кораб, превозващ растително масло, предназначено за Световната продоволствена програма в Палестина.

Корабите, натоварени със зърно и предназначени за Египет, два кораба, превозващи царевица, пътуващи за Южна Африка, също бяха засегнати, в някои случаи като съпътстващи щети при удари по пристанищната инфраструктура.

Това е удар по уязвимите хора в Африка, Азия и Близкия изток в опит да се вземе надмощие.

Стармър и Анджела Рейнър, вицепремиер, бяха призовани на среща с британско-палестински семейства във вторник, за да създадат схеми за евакуация и презаселване и да предприемат по-строги мерки срещу ограниченията на Израел върху помощта, влизаща в Газа.

Здравните служители в северната част на ивицата Газа предупредиха, че запасите за лечение на пациенти са на изчерпване на фона на подновената триседмична израелска офанзива там.

Палестинските семейства призоваха за присъствие на британски персонал на граничните пунктове в Газа, за да се гарантира, че инспекциите се извършват бързо и че помощта тече неограничено.

“Русия не зачита нормите и законите, които управляват нашата международна система“, каза още Стръмър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Русия
Москва заплаши НАТО заради новия военноморски щаб на Балтийско море
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
А защо е необходима хуманитарна помощ за изцата Газа? --> Защото евреите, подкрепяни и насърчавани от британците бомбят там и убиват наред мъже, жени, деца...... Ерго, спрете подкрепата за еврейския режим и не мъррморете
11
1
 
19
 
! Отговори
Ааа преди 3 часа
Тоя не се ли усеща? Или смята че всички са *** като антретата? Заради такива бо кл уби хората намразиха лъжливия Запад?
10
1
 
23
 
! Отговори
Пълен потрес преди 3 часа
Не знаех, че Украйна изнася хуманитарна помощ за Газа. Очаквам в скоро време Украйна да въведе и миротворчески войски в Газа. Точно ръководството на Украйна с две ръце би гласувало спирането на каквато и да била помощ за арабите. Този да си купува скъпите костюми и да не блее.
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Поредното - да си намерим нещо за което да обвиним Путин. Кирливoтo зърно на Украйна пък няма нищо общо с помощите за Газа. Англичаните това най го могат. Да ръсят празни приказки. Англия не е това което беше едно време и ще става все по незначителна.
8
1
 
23
 
! Отговори
Гошо преди 3 часа
ФАЛШИВА СТАТИЯ! След отварянето на коридора 3% от зърното и продоволствията са отишли в Африка и нуждаещите се , останалите 97% в западна Европа. Стига лъжи! Напишете поне една истина.
7
1
 
16
 
! Отговори
Хипо Тенуза преди 3 часа
Кирчьо Стартър е профессионален лъжец, вижте му кариерата. Яд му че руснаци не пропускат корупционен приток/изтичане на оръжие към/от укровермахт. Затова приплете тук гладна Палестина, вместо да укроти Биби Нетаняху.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"Кийр Стармър обвини Владимир Путин в прекъсване на доставките на храна за Газа, след като британското разузнаване предположи" Това британско разузнаване кога ще започне да работи с факти ,до сега само предположения чуваме от него ....
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Тези, които дават оръжие на Израел и ги подкрепят политически, да говорят така е скандално. Сринаха Газа, над 30 000 жертви има, а той тръгнал да критикува Русия...Или е нещо луд, или прави света на ***.
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Путин е виновен, че уж спирал някаква помощ за Газа, а Великобритания е много добра, че подкрепя и праща оръжия с които се бомби същата тази Газа и се избиват хиляди цивилни. Мдааааа....лецемерието е тотално!!!
3
1
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 4 часа
ами спрете воината стига оръжие и пари за украина и израел преговори и мирколко години ви трябват да го проумеете искате с векове да продължава тозигеноцид спрямо човечеството както сте го правили с векове с колониите
2
1
 
37
 
! Отговори
хаха преди 4 часа
Наглосакса си е наглосакс и това е. Путин пак му виновен. То храната за Газа само от Украйна се вози. А че евреите са блокирали храните на пристанищата, където са доставени и не ги дават на палестинците, за да ги уморят от глад, това няма значение.
1
1
 
37
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 часа
Поредните британски лъжи. В България ще бъде всенароден празник когато Лондон стане дъно на океан. Дано е по-скоро този ден!