Още по-срамно за Русия: Документи разкриха, че войските са очаквали нахлуването в Курск

Въпреки това те не са успели да реагират
Обновена: 20 сеп 2024 15:07 | 20 сеп 2024 14:45, Нели Христова
171
Още по-срамно за Русия: Документи разкриха, че войските са очаквали нахлуването в Курск
Снимка: БГНЕС

Руското военно командване е очаквало нахлуването на Украйна в района на Курск и е правило планове за предотвратяването му от няколко месеца, според набор от документи, които украинската армия твърди, че е иззела от изоставени руски позиции в региона.

Разкритието прави хаоса сред руските сили след атаката на Украйна в началото на август още по-неудобен. Документите, споделени с The Guardian, също разкриват опасенията на Русия за морала в редиците в Курск, които са се засилили след самоубийството на войник на фронта, за когото се твърди, че е бил в "продължително състояние на депресия поради службата си в руската армия".

Командирите на части са получавали инструкции да гарантират, че войниците ежедневно консумират руски държавни медии, за да поддържат "психологическото си състояние".

The Guardian не можа независимо да провери автентичността на документите, въпреки че те носят белезите на истински комуникации на руската армия. В края на август The Guardian се срещна с украинския екип за специални операции. Екипът каза, че са иззели документи от руското вътрешно министерство, ФСБ и армейски документи от сгради в района на Курск и по-късно са предоставили селекция за преглед и снимка.

Някои от документите са отпечатани заповеди, раздадени на различни звена, докато други са ръкописни дневници, записващи събития и опасения на конкретни позиции. Най-ранните записи са от края на 2023 г., докато най-новите документи са само от шест седмици преди Украйна да започне нахлуването си в района на Курск на 6 август.

Документите идват предимно от подразделения на руския 488-ми гвардейски мотострелкови полк, и по-специално от втора рота на неговия 17-ти батальон.

Нахлуването на Украйна в Курск изненада западните партньори на Киев и много от украинския елит, тъй като планирането беше ограничено до много малък брой хора. Но руските военни документи съдържат месеци предупреждения за възможно нахлуване в района и опит за окупиране на Суджа, град с 5000 жители, който сега е под украинска окупация повече от месец.

Запис от 4 януари говори за "потенциал за пробив на държавната граница" от украински въоръжени групировки и нарежда засилено обучение за подготовка за отблъскване на всяка атака. На 19 февруари командирите на части бяха предупредени за плановете на Украйна за "бърз натиск от района на Суми към руска територия, до дълбочина от 80 километра, за да се установи четиридневен "коридор" преди пристигането на основните части на украинската армия на бронирана техника".

В средата на март на части на границата беше наредено да засилят отбранителните линии и да "организират допълнителни учения за ръководството на части и опорни точки по отношение на правилната организация на отбраната" в подготовка за украинска трансгранична атака.

В средата на юни имаше по-конкретно предупреждение за украински планове „" посока Юнаковка-Суджа, с цел да се овладее Суджа", което наистина се случи през август. Имаше също прогноза, че Украйна ще се опита да разруши мост над река Сейм, за да прекъсне руските доставки в региона, което също по-късно се случи. Документът от юни твърди, че руските части, разположени на фронта, "са попълнени средно само на 60-70% и са съставени предимно от резерви със слаба подготовка".

Когато украинската атака дойде на 6 август, много руски войници напуснаха позициите си и в рамките на една седмица Украйна пое пълен контрол над Суджа. "Те избягаха, без дори да евакуират или унищожат документите си", каза член на екипа за специални операции, който иззе файловете.

По време на хаотичното отстъпление на Москва украинските сили плениха стотици руски войници, много от които бяха наборници, които обикновено не се очаква да участват в битка. Родителите на един наборен войник от втората рота, фигуриращ в документите, записаха сълзливо видеообръщение през август, в което го идентифицираха като техния 22-годишен син Вадим Копилов. Те казаха, че е бил пленен край Суджа и призоваха руските власти да го разменят.

Документите дават представа за руските тактики през изминалата година, като в един случай се говори за необходимостта от създаване на примамващи окопи и позиции, за да се объркат украинските разузнавателни дронове. "Трябва да се създадат модели на танкове, бронирани превозни средства и артилерийски установки, както и манекени на войници, като те трябва периодично да се местят", гласи една заповед.

Добавя се, че няколко войници трябва да бъдат изпратени на позициите за примамки, за да палят огньове през нощта и да се разхождат с факли, както и че Русия трябва да създаде радиоразговор за позициите за примамки, с цел прихващането им. Не е ясно дали такива позиции някога са били създавани. Членове на украинска единица, управляващи разузнавателни дронове в района през последните седмици, казаха пред Guardian, че не са видели доказателства за такива позиции.

През март руските документи отбелязват, че има зачестили случаи на украински диверсионни групи, които се маскират за работа зад руските линии, като носят руски униформи. "За да се предотврати проникването на врага в нашите бойни формирования... командирите трябва да прилагат използването на вариант на идентификационен маркер n6, изработен от материали с ширина 8 см, за закрепване с невидима лента", гласи заповед от същия месец.

Заровени в сухия, криволичещ официален език са признаци за сериозни проблеми с морала на фронта

"Анализът на настоящата ситуация по отношение на самоубийствата показва, че въпросът за военнослужещите, загинали в резултат на суицидни инциденти, остава напрегнат", гласи един запис. В него се разказва за инцидент, който според съобщенията се е случил на 20 януари тази година, когато наборен войник влязъл в лятната зона за миене на караулния пост и се прострелял в корема.

"Разследването на инцидента установи, че причината за самоубийството и смъртта е нервен и психологически срив, причинен от продължително състояние на депресия поради службата му в руската армия", гласи ръкописният доклад за инцидента.

За да предотвратят по-нататъшни подобни инциденти, командирите на части са инструктирани да идентифицират войници, които "са психически неподготвени да изпълняват задълженията си или са склонни към девиантно поведение, и да организират тяхното преназначаване и преместване във военномедицински заведения".

Допълнителни инструкции за поддържане на морала идват в документ без дата, напечатан на машина, който обяснява, че войниците трябва да получават 5-10 минути на ден, както и един час веднъж седмично политически инструкции, "насочени към поддържане и повишаване на политическото, морално и психологическо състояние на персонала".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от Русия
Лавров обеща, че Русия ще защитава интересите си в Арктика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
1
 
! Отговори
Баба преди 53 секунди
Победата ще бъде за Украйна, затова в Москва горят складове с муниции. Никой окупатор в историята досега не е победил. Русия нападна братска славянска православна държава, без предупреждение, като страхливци, затова ще ги съди не само съдът в Хага, но и бъдещите поколения славяни.Смешно е, че Русия три години се мъчи, въпреки че е 5 пъти по голяма
167
1
 
0
 
! Отговори
До Краварин преди 1 минута
На просията и простотията ли е символ украинското
166
2
 
1
 
! Отговори
Баба преди 2 минути
"Ами, защото съм си в държавата бе украинска бабо,а ти ,какъв си като пишеш като украински тролей."Махай се от България, долнопробен руски агент. Такива като тебе колко сме хващали.
165
3
 
0
 
! Отговори
До Баба преди 4 минути
Ами, защото съм си в държавата бе украинска бабо,а ти ,какъв си като пишеш като украински тролей.Знаеш ли колко такива като теб, които са писали същите простоти и се правят на българи сме ги хванали,че не са такива .Ти,че пишеш от ония ден в сайта не означава,че и ние сме да не можем,да разпознаем тролеите
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
Руското джудже е най-голямото джудже
163
2
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 6 минути
Тва да се родиш руснак си е направо Божие наказание:):):)
162
2
 
2
 
! Отговори
КРАВАРИН преди 6 минути
Украинското знаме е символ! Мoнголоидите влизат в Украйна жълти, излизат насинени! Руското знаме е символ! Колко алена кръв са изляли по земята и колко са червени от срам! /// Копейки, що киснете тук, да трупате отрицателни емоции? Кръвното скача, после инсулт, инфаркт, проходилки и недай Боже и по лошо! Новините оттук нататай ще са лоши!
161
1
 
1
 
! Отговори
Баба преди 7 минути
В Русия е студено и палят складовете да се топлят. Слава на тоя дето е запалил огъня да стопли руснаците, героям слава!
160
1
 
1
 
! Отговори
Баба преди 8 минути
Ботев: Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии.
159
0
 
2
 
! Отговори
Ст Стамболов преди 9 минути
Пак минавам от тук да припомня ЩО Е ТО руШафила :" Завършен проZтак с извратена съвест" .
158
2
 
1
 
! Отговори
Баба преди 9 минути
"И , какво правиш тук бе просяк,а не стоиш в Украйна"А ти какво правиш тук, фашист? Що не се върнеш обратно в Рашия?
157
1
 
1
 
! Отговори
00-11 преди 9 минути
Абе хабер си немате кво става ама плямпате... Новина от вчера за боевете под Курск: "Гарнизон ВС РФ попал в окружение в районе села Кремяное в Курской области" и това е един от най-чететните военни сайтове в Русия, има още два в топ класацията.
156
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
Когато си тъn колкото притежател на пейджер в Ливан
155
2
 
0
 
! Отговори
До151 преди 12 минути
И , какво правиш тук бе просяк,а не стоиш в Украйна
154
0
 
0
 
! Отговори
До 137 недоразбралия преди 12 минути
Секретна е за фашистите, а украинците могат да я разпечатят на тоалетна хартия, да се смеят хората докато седят на трона.
153
1
 
3
 
! Отговори
До 151 преди 13 минути
Обява просяка тук и що просиш тук,а и не си стоиш в Уколандията бе жалкарче
152
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
Пейджърите е само началото на изненадите (издевателствата).Слава богу че сме в НАТО и ЕС и далеко от НАГЛОСТА , ФАЛШИВОТО САМОЧУВСТВИЕ и КРЕПОСТНОТО ПРАВО .
151
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
To цялото съществуване на рашистанците е срамно, а какво да говорим за родните капейци с 2те кисели млека надник на ден.
150
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 минути
Абе Русия с писане няма да я победите.
149
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
Е такава фантастика няма. Урките навлезли на няма 20 км от границата и намерили в какво село, вероятно в кръчмата, секретни документи на руската армия. Ама тия аланглета, за много прости хора ги пускат тези файлове.