Кои са храните, които оцветяват зъбите?

Доматеният сос оцветява зъбите
20 сеп 2024 19:10, Михаела Лазарова
1
Кои са храните, които оцветяват зъбите?
Снимка: Istock

Храната има множество свойства, сред които не само положителни, но и отрицателни. Някои храни имат неприятната способност да оцветяват зъбите, което е негативен страничен ефект от тяхната консумация. И въпреки че тези храни имат редица ползи за здравето, активните съставки и багрилата в състава им причиняват петна по зъбите и пожълтяване.

Кои са храните, които оцветяват зъбите?

Горски плодове

Горските плодове са сред най-полезните плодове от всички, но те оцветяват зъбите. Ако всеки ден ядете много горски плодове, това може да потъмни зъбите ви и да ги направи по-жълти. Най-големите причинители на петна по зъбите сред горските плодове са боровинките, шипките, касисът, черниците. Причината е в антиоксидантите в тях, които придават тъмнолилавият им и почти черен цвят. Той е в основата на потъмняването на зъбите.

Сладки храни, шоколади, бонбони

Захарните десерти, лакомствата, шоколадите и бонбоните могат да причинят не само кариес, напълняване и повишен риск от диабет. Те са и в основата на пожълтяването на зъбите. Причината е в изкуствените съставки в тях, голямото количество добавени захари, какаото, оцветителите. Всички те окисляват зъбния емайл и го правят податлив на оцветяване и петна.

Червено вино

Червеното вино съдържа танини и киселини, които оцветяват зъбите. Тези вещества са толкова силни, че могат да оцветят зъбите ви и да променят нюанса им с няколко тона. Ако редовно пиете червено вино, това поставя зъбния емайл в риск от разяждане и увреждане. Това прави зъбите податливи на разваляне, кариес, напукване на емайла.

Източник: 7 храни, които оцветяват грозно зъбите 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Здраве
5 неща, които да не правите по време на цикъл
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Мусайбе преди 1 час
Не знам кое оцветява обаче като са източа яко избелва