Германия няма да предостави на Украйна оръжия с голям обсег

Шолц: Казах не, дори ако НАТО действа различно
14 сеп 2024 22:16, Анисия Иванова
119
Германия няма да предостави на Украйна оръжия с голям обсег
Снимка: БГНЕС, архив

Германският канцлер Олаф Шолц изключи възможността страната му да предостави на Украйна прецизни оръжия с голям обсег на действие, независимо от решенията, които вземат съюзниците от НАТО, предаде ДПА.

Шолц изрази въпросната позиция по време на участието си в обществен дебат в гр. Пренцлау в източната германска провинция Бранденбург. Канцлерът посочи, че предоставянето на германски крилати ракети "Таурус" на Киев би довело до "голям риск от ескалация" на конфликта.

Ракетите "Таурус" имат обсег на действие от около 500 км и биха могли да бъдат използвани за удари по Москва от украинска територия.

"Казах не", подчерта Шолц, като поясни, че "това се отнася и за други оръжия". Германският канцлер допълни, че няма да промени позицията си, дори и ако други държави решат да действат по различен начин.  

Президентът Володимир Зеленски настоява съюзниците на Украйна да ѝ предоставят оръжия с голям обсег, за да може да атакува руска логистика и военни летища, разположени далеч зад фронтовата линия, дори и на руска територия, припомня ДПА.

Оръжието с най-голям обсег, което Германия досега е изпращала на Киев, е ракетната установка "Марс II", която може да поразява цели на разстояние 84 км.

САЩ, Великобритания и Франция са изпратили на Украйна крилати ракети с обсег до 300 км.

В момента се обсъжда въпроса дали да се разреши използването на тези оръжия срещу цели на руска територия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от Русия
Генерал Липовой: Ако ударите ни по България, Полша и Румъния нямат ефект, ще ударим САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Искаме мир с Русия. Писма ни от вашите глупости.
67
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нацито явно се е усетил, че на Руснаците много им се насъбра за германците и само им требе повод за да направят това, което не направиха предния път - да ги унищожат веднъж за винаги. Вероятно французите са в същото положение.
66
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Добре бе Шолци едно нещо не може ли да сте последователни до край. Писна ни.
65
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Източна Европа от почти 30 г в ЕС. Никога не е заплашвана от Русия, търгува си с нея и всичко е мирно и точно. Американците насъскаха Украйна срещу Русия, Путин протестира 10 г., Запада му се смее, че е п.тьо. Е, вече не се смее. Сега плачем ние, че освен дето плащаме оръжията и Слънчака на укрите, сега ще им плащаме възстановяането, а после американците ще точат еврофондовете чрез тях. Колко т.ъ.п трябва да си да викаш Слава.
64
3
 
20
 
! Отговори
Фитока преди 4 дни
Интереса клати феса!В три провинции получиха срив на гласувалите за управляващите заради мигрантите и помощта за Украйна.Опасява се за изборите догодина за Бундестаг.
63
19
 
7
 
! Отговори
Паню Баирски преди 4 дни
Шолц е жалък пъзльо.
62
7
 
11
 
! Отговори
Щази преди 4 дни
Парен кашадуха . Да не стане пак берлинската стена.
61
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Украйна е в положението на Полша, 1939!
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Улаф се тресе от Путин!
59
5
 
4
 
! Отговори
Пудела преди 4 дни
Шубето надделява!Повече доверие в НАТО,ТРЪМП е гаранция!
58
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ами много ясно, не се знае за какво ще бъдат употребени за къде ще ударят, но трябва да ескалира. Няма друг начин. И агресора да бъде натикан обратно откъде е дошъл и цената за това е че ще има много разрушения и убити. Ако ще има 500км ивица необитаеми територия граничеща със запада, то те ще бъдат в Русия. Не искате да граничите с НАТО, искате буфер, ето ви буфер.
57
9
 
20
 
! Отговори
Руси преди 4 дни
Истината е че,ако Русия искаха да пребият Украйна досега да бяха. Има някакви договорки между запада и Русия ,за които ние не знаем. Фактите са ,че Европа е на колене. Хората с ум знаят ,че ядрена държава номер едно именно Русия с Китай , Иран и Северна Корея в съюз не виждам какво положително може да извлече САЩ и Великобритания. Ако някой вижда полезен ход да каже.
56
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А укропаразитите кога ще се махнат от България? Стига сме ги хрантутили тия неблагодарни наглеци и мързеливци!
55
21
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 4 дни
Е,и? Украинските крилати ракети са почти готови.Предстои удри,удри и пак удри това пропаднало Блато.
54
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Украйна ще ги унищожи руските пияндета, въпрос на време, Германия не е важен фактор, русия три години, от великата сила с великите им технологии, сателити, ядрени и т.н., доказаха, че русия са първенец по лъжи и манипулации и шантаж. русия е една тоалетна, само трябва да се пусне казанчето, и русия изчезва от картата, фактите говорят, 3 години, велика русия, видяхме резултата им на великите и непобедимите :)
53
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Българите са ТОP, вокящи уайна! Казах!
52
6
 
17
 
! Отговори
Гфжййргб преди 4 дни
Дедо Шолц е потвръждение на: парен каша духа. Че руснаците дотук се държат като за военна операция. Но няма да си поплюват ако стане война. Тука разни пешлеменца са много силни на 5 уискита
51
3
 
9
 
! Отговори
До 72 преди 4 дни
Щял да приключи с Русия, бягай бе ***. Не, ами простТъпОграничен. Като си измислил чушкопека и парти грила, не ти де, се мислиш за Айнщайн ли ганъо
50
13
 
3
 
! Отговори
Трудно е да си преди 4 дни
глупав и да не ти личи! . . . . До 69. Анонимен. поредната страхлива държава, с русия трябва да се приключи веднъж за винаги, мащабна атака по русия, до пълното и унищожаване. . . . . Не те просто имат по-голям опит с Русия макар и разделени, а и освен това нямат робски качества да държат 500г.
49
2
 
4
 
! Отговори
Тагаренко Магаренко преди 4 дни
*** е мишка, Сталин до сега да беше решил проблема